MENIU

Avertisment pentru părinți. Tot mai mulți copii fac scarlatină în această perioadă

Tot mai mulți copii sunt diagnosticați în această perioadă cu scarlatină, o boală extrem de contagioasă și care, în lipsa unui tratament corect, poate duce la complicații grave. Medicii trag un semnal de alarmă asupra faptul că urmărirea micilor pacienți trebuie să continue până la șase luni după vindecare, deoarece complicațiile pot apărea și la distanțe mari de timp.

Părinții care observă apariția unor bubițe roșii la nivelul pielii copilului, dacă cel mic face febră și dacă are inflamație, cu durere la nivelul gâtului, sunt sfătuiți să meargă neapărat la medicul de familie și să nu administreze medicamente acasă, spune președintele Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie, dr. Valeria Herdea, pentru RRA.

 

"Cel mai important sfat pe care îl putem da este să dați un telefon la medicul de familie, să vă sfătuiți ce aveți de făcut, să transmiteți corect simptomele, durerea în gât, febra, erupția. Și atunci avem două variante fie mergem la medicul de familie la consult, fie dacă, nu e posibil și nu este medicul de familie de găsit, atunci ne adresăm spitalelor de boli infecțioase. Atenție, există forme de boală care pot evolua ușor, dar complicațiile sunt foarte serioase. Există risc de endrocardită, risc de glomerulonefrită și, nu în ultimul rând, de apariția unui reumatism articular", a afirmat medicul specialist.

 

Scarlatina apare în general la copii cu vârste de la 5 până la 14 ani, dar sunt situații când este transmisă mai departe și adulților.

Mai multe articole despre:
copii scarlatină contaminare boli de sezon