MENIU

România pare că intră într-un război economic cu China

România pare că intră într-un război economic cu China

Odată cu intrarea României în piața UE, care este o piață protecționistă în raport cu cei care nu se află în interiorul ei, ne-am misorat capacitatea de a continua să avem relații comerciale ecconoice infloritoare cu tari din afara UE. Nu e vorba doar de ce putem exporta, dar si de cei investitii pot face ei la noi, a declarat fostul Ministru de Externe Adrian Severin pentru Canal33.

Mai mult, în opinia sa, România pare că intră și ea în prezent într-un război economic și comercial cu China, care este o țară cu care am avut întotdeauna relații excelente. Adrian Severin consideră că China nu reprezintă o amenințare pentru România. Dimpotrivă China poate să aibă un interes să susțină dezvoltarea României, astfel încât țara noastră să fie o poartă a gigantului asioatic cătee piața europeană. Adrian Severin a reamintit în context inițiativa Chinei privind încurajarea investițiilor în Europa Centrală și de Est, inclusiv in Romania, în formatul 17+1.,

Romania este impinsa intr-un razboi economic in care ea nu are niciun interes, ba dimpotriva are interesul sa nu intre a subliniat Adrian Severin. El a dat exemplele tehnologiei 5G, al infrastructurii rutiere și al energiei nucleare, sectoare strategice unde Romania are nevoie de dezvoltare, și care au fost duse inapoi la punctul de plecare in contextul competitiei geopolitice dintre SUA și China. Adrian Severin a menționat că din punct de vedere geoplitic este importantă căutarea echilibrului.

În opinia sa, România ar avea de câștigat dacă ar încuraja competiția liberă, astfel încât toate companiile să se autodepășească, beneficiari finali urmând să fie cetățenii români.