MENIU

ÎNAINTE SĂ-I SALVEZE PE REFUGIAŢI, EUROPA ARE DATORIA SĂ SE SALVEZE PE EA ÎNSĂŞI

Rares Bogdan

În această seară, la Jocuri de Putere vin cei mai importanţi experţi în politică internaţională şi securitate - Dan Dungaciu, Dinu Flămând, Constantin Degeratu, Cătălin Buciumeanu, Ştefan Popescu, Adrian Niculescu şi Mihalis Romanos. Aflaţi de la Rareş Bogdan şi invitaţii săi de ce a dat în clocot Europa şi de ce nu există încă o rezolvare a crizei refugiaţilor. Istoria se scrie sub ochii noştri; ştim să o înţelegem?

Armatele au fost mobilizate la graniţe, pentru prima dată după terminarea Războiului Rece. A fost nevoie doar de câteva sute de mii de imigranţi pentru a spulbera mitul Europei unite. Spaţiul Schengen nu mai există, în locul lui apar garduri de sârmă ghimpată, grăniceri înarmaţi până în dinţi şi tabere pentru refugiaţi. Germania lui Merkel s-a transformat, din raiul refugiaţilor, în coordonatorul blocadei care ţine la porţile Europei sute de mii de oameni atraşi de mirajul bunăstării occidentale. După ce Ungaria şi-a închis frontiera cu armata şi sârmă ghimpată, rutele de migraţie s-au mutat spre Croaţia şi Slovenia, care sunt deja copleşite.

Cât va mai dura până când refugiaţii vor ajunge şi în România? Suntem pregătiţi să le facem faţă? Cum îi vom primi pe cei 6.000 de imigranţi pe care Europa ne va obligă să îi luăm? Ce facem dacă 6.000 se transformă în 100.000? Cine pierde din conflictul diplomatic româno-ungar? De ce s-a aşezat Germania în fruntea mişcării anti-imigraţie?

Primul premier care i-a spus NU lui Merkel: Şeful Executivului de la Zagreb a respins cererea cancelarului german de a reţine în Croaţia refugiaţii care vin dinspre Serbia. De ce tolerează Europa poziţia agresivă a Ungariei, dar nu face nimic pentru ţările din sud-est, primele afectate de valurile de refugiaţi? Cine îl susţine din umbră pe Viktor Orban? De ce are Turcia un rol crucial în planul anti-migraţie pus la cale de Bruxelles, via Berlin? Toate întrebările despre criză refugiaţilor îşi găsesc răspuns în această seară, la Jocuri de Putere.

Astăzi, toţi ochii sunt aţintiţi asupra Greciei, unde au loc alegeri parlamentare, iar rezultatul lor va influenţă şi procesul migraţionist dinspre Orient spre Occident. Dacă la putere se întoarce liderul Syriza, Alexis Tsipras, cel care le-a lăsat practic imigranţilor cale liberă spre inima Europei în această primăvară, migraţia va fi imposibil de controlat. În schimb, dacă la putere ajunge partidul de centru-dreapta Noua Democraţie, situaţia s-ar putea schimba cu 180 de grade. Liderul formaţiunii, conservatorul Vangelis Meimarakis, a promis că va închide graniţele Greciei pentru refugiaţi, iar armata elenă va patrula în Egee pentru a împiedică ambarcaţiunile cu emigranţi să ajungă pe pământ european. Este această o soluţie la criză?

Aflaţi răspunsul de la 21.00 la 24.00 când facem analiză completă a crizei imigranţilor şi a rezultatului alegerilor din Grecia, într-o ediţie specială "Jocuri de Putere" cu Rareş Bogdan şi invitaţii săi numai pe RealitateaTv şi RealitateaFm.