MENIU

Viorica Dăncilă îl pune la punct pe premierul Olandei

Premierul României ține să-l pună la punct pe omologul olandez, Mark Rutte, în ceea ce privește accesul țării noastre în spațiul Schengen. Dacă premierul Olandei a spus că ajugem în Schengen doar atunci când vor respecta statul de drept, Dăncilă spune că respectăm deja criteriile tehnice de aderare. 

Locul României este în spațiul Schengen, spune premierul Viorica Dăncilă, întrebată la Alba Iulia despre declarația prim-ministrului olandez Mark Rutte, care a spus la Sibiu că România va putea intra în spațiul Schengen după ce va începe să respecte valorile democrației și ale statului de drept.

„Nu știu ce a declarat premierul Olandei, dar eu pot să vă spun un lucru: că Schengen-ul nu este legat de niciun MCV și nici de alte considerente. Noi îndeplinim criteriile tehnice pentru aderarea la spațiul Schengen încă din 2011, lucru de altfel confirmat de către Comisia Europeană”, a răspuns premierul Viorica Dăncilă, întrebată la Alba Iulia despre declarația prim-ministrului olandez Mark Rutte.

În opinia prim-ministrului român, decizia este doar politică.

„Știm că sunt câteva țări care politic nu sunt de acord cu acest lucru. Eu cred că trebuie să fie o altă abordare: dacă tot vorbim de viitorul Europei, atunci când sunt toate criteriile îndeplinite trebuie ca toate țările, dacă au aceleași obligații, să aibă și aceleași oportunități. Deci locul României este în spațiul Schengen”, a spus Dăncilă.

Premierul olandez Mark Rutte, aflat la Sibiu pentru a participa la summitul informal al liderilor UE, a declarat joi că România va putea intra în spațiul Schengen după ce va începe să respecte valorile democrației și ale statului de drept.

Întrebat când consideră că România va fi pregătită pentru a fi admisă în spațiul Schengen, Rutte a declarat că acest lucru se va întâmpla când va începe să se conformeze "tuturor regulilor statului de drept și ale democrației".

"România va fi admisă când vă veți conforma tuturor regulilor statului de drept și ale democrației. Deocamdată, nu mergeți în direcția corectă", a afirmat oficialul olandez.Principalul subiect al discuțiilor al reuniunii informale a Consiliului European de la Sibiu va fi viitorul Uniunii Europene, cu accent pe Agenda Strategică a Uniunii pentru perioada 2019-2024. Cu această ocazie, liderii europeni vor avea un schimb de opinii cu privire la provocările actuale cu care se confruntă Uniunea și la prioritățile acțiunii la nivel european pentru următorii ani.