MENIU

USR îşi alege preşedintele, din patru candidaţi. Nicuşor Dan: "Democraţie internă, transparenţă"

A bătut PNL în București la alegerile locale și a devenit a treia forța parlamentară la primele lor alegeri pentru Legislativ. Acum a venit momentul alegerilor interne pentru USR. Sunt patru candidați pentru preşedinţia partidului și trei pe un loc pentru Biroul Politic, structura care a generat tensiuni între membrii USR. 

Pentru funcția de președinte al USR și-au depus candidaturile Nicușor Dan, Emanuel Ungureanu, Șerban Marinescu și Cornelia-Florina German. În cadrul congresului va fi votat și noul statut al partidului.

Președintele Uniunii Salvați România, Nicușor Dan, a declarat în Congres, că statutul partidului se bazează pe democrație internă, integritate și transparență și că viitoarea conducere a formațiunii își va publica declarațiile de avere și de interese pe site-ul USR.

"Cerem politicienilor integritate și transparență și aplicăm aceleași criterii când este vorba despre noi înșine. Statutul USR se bazează pe democrație internă, integritate și transparență față de membrii USR și față de societate. Acest statut este o noutate în politica românească", a subliniat sâmbătă Nicușor Dan.

Dezbaterea Statutului USR a durat 12 ore și a decalat programul Congresului Uniunii, care se desfășoară la Cluj-Napoca.

"Suntem un partid cu oameni independenți, care nu depind de conducerea partidului ca să primească un post de șef la piețe sau așa ceva și atunci fiecare se exprimă liber, mai ales că e primul congres, în care se dezbate primul statut; vedeți, e o atmosferă efervescentă. A fost un calendar care a început în martie; oamenii au trimis amendamente la statutul vechi, care au însumat 450 de pagini, a fost o echipă de juriști care a sintetizat, după care au fost trei zile de dezbateri, în care au fost parlamentarii, președinții de filiale județene, câțiva consilieri din București, cam 100 de persoane. Atunci s-a ajuns la o formă definitivă pe care acest organ a propus-o Congresului, dar cum noi suntem oameni liberi au venit și aici foarte multe amendamente", preciza vineri, pentru AGERPRES, Nicușor Dan.

Uniunea Salvați România își alege în aceste zile o nouă conducere, în cadrul primului Congres național, care are loc la Cluj-Napoca, în perioada 12 — 14 mai.

UPDATE. Președintele USR, Nicușor Dan a declarat în deschiderea Congresului că dorește ca partidul să devină, în următorii doi ani, al doilea partid din țară, iar la alegerile din 2020, USR să poată propune premierul.

"Prima zi a congresului în care ne vom decide strategia pentru viitor și noua conducere a USR extins. USR este un vis împlinit, un vis al oamenilor care n-au mai făcut politică, visul că ei vor fi, la un moment dat, așa de mulți încât să facă politică pentru binele comun.

Ne propunem să devenim al doilea partid din România, să ne luptăm cu șansa de a câștiga în 2020 primăriile marilor orașe din România, să obținem la următoarele alegeri parlamentare un rezultat care să ne permită să propunem primul ministru. Vrem să facem toate lucrurile acestea păstrând politica de a nu face compromisuri.

Dincolo de toate discuțiile pe care le vom avea despre viitorul USR, lucrul foarte important e că suntem împreună și că avem sentimentul de comunicare cu oameni care sunt la fel ca noi", a mai detaliat Nicuşor Dan pe Facebook. 

Emanuel Ungureanu (candidat la președinția USR): Trebuie să atragem oameni mai buni ca noi și să le cedăm locul

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, care candidează la funcția de președinte al Uniunii Salvați România, a declarat, sâmbătă, în prezentarea sa în fața Congresului, că toți cei din partid trebuie să aibă capacitatea de a-i atrage pe alții mai buni decât ei și de a le ceda locul.

"Este timpul pentru auto-perfecție. Toți suntem niște foști. (...) E bine să ne dăm seama până unde putem merge și să avem această capacitate extraordinară să îi capacităm pe oamenii mai buni decât noi ca să ne ia locul", a afirmat Emanuel Ungureanu.

În context, el a criticat schimbarea atitudinii USR față de Dacian Cioloș.

"Sunt atâția Dacian Cioloș pe care noi ar trebui să îi lăsăm să intre la noi în partid și să avem această capacitate și maturitate să le lăsăm locul", a punctat deputatul USR.

El s-a arătat nemulțumit și de discursul actualului președinte al USR, Nicușor Dan.

"Dragă Nicușor, acest partid are nevoie ca de aer de un lider care să împace. Discursul tău nu m-a inspirat deloc. Sper că, dacă vei fi în continuare președinte, să te întâlnești — și te rog în fața tuturor — cu cei pe care nu i-ai nominalizat și să faci bine acestui partid. Și dacă vei mai fi președinte, și dacă nu", i-a spus Emanuel Ungureanu lui Nicușor Dan, mergând chiar în fața actualului lider al USR, conform Agerpres.