MENIU

Reexaminarea Statutului Magistraților, legea cu miză pentru viitorul șef DNA, respinsă și de Senat

Cererea de reexaminare a președintelui Iohannis, privind Statutului Magistraților, legea 303/2004, care stabilește și procedura de numire a viitorului șef DNA, a fost respinsă de Senat, după ce dimineață, a fost respinsă și de Comisia Juridică de la Senat. Au fost 75 de voturi pentru respingere, 20, pentru.

Mai exact, după modificările făcute de PSD-ALDE, preşedintele României poate refuza, motivat, o singură dată, numirea în funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1), aducând la cunoştinţa publicului motivele refuzului. Cel mai proabil, legea va trece în aceeași formă.

Partidul Naţional Liberal (PNL) a anunțat luni seară, că atacă la Curtea Constituțională (CCR) decizia deputaţilor care au hotărât, luni seara, respingerea cererii de reexaminare formulată de preşedintele Klaus Iohannis asupra modificărilor aduse legii privind statutul magistraților.

Au fost înregistrate 173 de voturi ''pentru'', 61 ''împotrivă'' şi o abţinere.

În comisia juridică a Camerei, Eugen Nicolicea, preşedintele Comisiei Juridice - care respinsese și ea cererea de reexaminare - a precizat că o mare parte dintre punctele cererii de reexaminare vizează aspecte ce ţin de constituţionalitate, "deci aceste aspecte nu pot să facă parte dintr-o cerere de reexaminare, ci dintr-o sesizare la Curtea Constituţională.

Ce a modificat PSD la legea 303, articolul 54:

(3) Preşedintele României poate refuza, motivat, o singură dată, numirea în funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1), aducând la cunoştinţa publicului motivele refuzului.

Până acum, nu se specifica de câte ori poate refuza numirea.

Iată ce prevede acum legea privind statutul magistraților, în forma în vigoare:

(1) Procurorul general al Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

(3) Preşedintele României poate refuza motivat numirea în funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1), aducând la cunoştinţa publicului motivele refuzului.

 
 
Mai multe articole despre:
măsuri statut magistraţi legea 303