MENIU

Stanoevici, despre voturile din diaspora: Există un calcul care este delicat de făcut

Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a declarat, joi seară, la Realitatea TV, că ”nu a avut niciun rol în alegerile de Duminică”, întrucât nu intră în atribuțiile postului său. Mai mult, afirmă Stanoevici, în cazul organizării procesului de votare, din străinătate, ”există un calcul care este delicat de făcut, foarte sigur, pentru că sunt două categorii de români”, însă afirmă, pe de altă parte, că ”problema este că sistemul nostru electoral e învechit”.  

”Vreau să lămurim câteva detalii foarte scurt. Din păcate, atribuțiile postului ministrului Românilor de Pretutindeni nu au nimic de-a face cu alegerile sau cu organizarea alegerilor. Evident, ca membru al Guvernului, nu pot să fiu decât extrem de preocupat de ceea ce s-a întâmplat pe 2 noiembrie”, a afirmat Stanoevici, la emisiunea Deschide lumea, moderată de Lavinia Șandru.

Mai mult, ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni a afirmat că a purtat o discuție cu ministrul de Externe, Titus Corlățeanu, despre numărul celor care s-au prezentat la vot, pentru că, specifică Stanoevici, ”știam și ma așteptam la o prezență la vot masivă”. 

”Această discuție a avut loc pentru că eu, circulând foarte mult în mijlocul românilor, știam și ma așteptam la o prezență la vot masivă. Dorința și sensul acestui minister, printre altele, este de a ține românii aproape de țară”, a completat ministrul.

Întrebat de ce, la ambasada României din Roma, unde a fost secție de votare din '90 încoace, pentru prima dată nu a mai fost o astfel de secție, Stanoevici a răspuns:

”Am să îți dau o parte de răspuns. MAE se ocupă cu stabilirea numărului secțiilor de votare, după o consultarea cu reprezentanții diplomatici în funcție de numărul prezenței la vot, la ultimele alegeri. Există un calcul care este delicat de făcut, foarte sigur, pentru că sunt două categorii de români: care au domiciliul în străinătate și care, după părerea mea, ar trebui deja să existe pe niște liste fixe, pentru că ei au domiciliul acolo, și există un flux foarte mare de români, la muncă, turiști, care pur si simplu au trecut pe acolo și votează cu cartea de identitate. Numărul lor nu poate fi cunoscut. Aici este problema liberei circulații, pe lângă aceste elemente, a contribuit și o organizare nu foarte bună. BEC e singura structură a statului care poate decide și stabili ce s-a întâmplat într-o secție de votare. Problema e că sistemul nostru electoral e învechit. Premierul Victor Ponta e unul din principalii susținători ai votului eletronic și prin corespondență. Am spus acest lucru cu niște luni în urmă, pentru că este o noțiune la care Victor Ponta ține”, a spus ministrul delagat pentru Românii de Pretutindeni.

Pe de altă parte, întrebat la Prime Time News, de jurnalista Andra Miron, de ce nu și-a dat demisia, după ce a fost cerută de președintele României, pentru organizarea alegerilor, Stanoevici a afirmat că ”nu se dă o demisie pentru că cineva o cere, se dă o demisie atunci când cineva nu și-a făcut datoria” și a subliniat că ”nu a avut niciun rol în alegerile de duminică”.

”Sensul acestui post, acestui portofoliu, deși sunt un ministru fără portofoliu, este acela de a ține românii aproape de casă. Nu am avut niciun rol în alegerile de duminică. Singura bucurie pe care am avut-o, privind paradoxul, este că românii s-au prezentat, în mod spontan, mult mai mulți la vot, față de cei care s-au prezentat în 2009.  Eu a trebuit să mă bucur de acest lucru. Am vrut să fiu alături de ei, de aceea m-am dus la Chișinău, pentru că am considerat că este important ca un ministru al Guvernului Ponta, care a făcut atât de multe lucruri pentru frații noștri de peste Prut, e bine să fie prezent printre ei. Rolul meu în ziua alegerilor este să mă duc și să votez, ca orice cetățan român. Ca ministru, nu am niciun fel de obligație să mă duc să controlez, să organizez sau să întreb. Aceste lucruri sunt foarte bine stabilite prin lege. Tot ce se întâmplă în secțiile de votare este stabilit de BEC. MAE se ocupă cu suportul tehnic, așa cum Guvernul României trebuie să asigure securitatea și securizarea alegerilor”, a spus Stanoevici.

Nu era normal să îl anunțați pe colegul dumneavoastră din Guvern, pe domnul Corlățean sau reprezentanții BEC că nu se poate vota?

”Este exact ce am făcut, de la Chișinău, am dat telefon când am văzut că, din motive de lege, stabilită de BEC, acele certificate care au fost instituite, tocmai pentru a evita frauda din 2009, când știm că la Paris un cetățean român a votat în 13 secunde. Aici este o problemă a justiției”, a spus ministrul.

De unde știți că este frauda? Se anchetează?

”Nu cunosc, trebuie să întrebăm ministrul Justiției”.

Atunci de unde știți că este fraudă?

”Să fim logici. În momentul în care un anume număr de persoane votează într-o unitate de timp și diviziunea unității de timp revine la 13 secunde pentru un cetățean, automat e o fraudă”. Calculul optim de vot și care este, în general, admis în lume, este între un minut și 23 de secunde și două minute. În momentul în care am sesizat că, datorită legii impuse de BEC, prin care certificatele respective care trebuiau să fie completate de fiecare cetățean român, care nu locuiește acolo, deci acel certificat prin care se angajează că nu va vota în altă parte, aceste certificate, prin hotărârea BEC, trebuiau completate în interiorul secțiilor de votare. Văzând că aceste cozi se alungeau, am telefonat, am vorbit și am spus că ar trebui să găsim o soluție. Am telefonat ambasadorului României, în Republica Moldova, pentru că acolo eram. În momentul în care am vorbit cu ambasadorul de la Chișinău, am dat telefon la București, mi s-a spus: 'BEC a hotărât că nu poate fi completat acest certificat decât în interiorul secțiilor de votare', atunci am discutat cu ministrul Corlățean și am spus că ar fi bine să se întâmple altceva. BEC a aprobat ca aceste certificate să fie completate în interior și cozile au început să diminueze”, a adăugat Stanoevici.

Când ați făcut această sesizare?

”În jurul orei 14,30 când am văzut că dura foarte mult. În discuțiile care au avut loc între MAE și BEC, BEC a hotărât ca acele certificate să fie descărcate de pe internet, pentru a putea fi completate de oricine, și doar semnate și datate în fața comisiei, pentru cei care nu au acces la intenet, aceste certificate vor fi completate în afara secțiilor. S-a hotărât ca personalul consular să fie suplimentat pentru ca, în anumite secții consulare, anumiți reprezentanți ai patidelor, am exemple în Italia: doi reprezentanți ai ACL nu s-au prezentat, și deci, asta a diminuat numărul personalului din interior. Ca să nu se mai existe acest lucru, personalul suplimentat va fi prezent și va înlocui orice fel de persoană absentă”, a răspuns Stanoevici.

BEC a avut o întâlnire cu ministerul de Externe, ați participat la această întâlnire?

”Nu, pentru că eu nu am niciun fel de atribuții în acest sens”.

V-a deranjat ceva la votul de duminică, personal?

”Da, m-a deranjat faptul că acești oameni au stat atât de mult la coadă și că, în anumite locuri, cei care se ocupau de secțiile de votare nu au avut buna gândire de a vorbi cu acești oameni și de a le explica. Au fost mici probleme de informare. Se vor rezolva, pentru că, mâine, domnul Titus Corlățean a convocat toți ambasadorii, toți consulii, toți președinții la București”, a declarat Bogdan Stanoevici.

Nu participați la întâlnirea aceasta?

” Da, voi participa”.

De ce vă implicați acum?

Atenție, portofoliul ministerului Românilor de Pretutindeni nu are nimic de-a face cu alegerile. Eu, ca ministru al Guvernului României, mă consider implicat, mai ales pentru ceea ce s-a întâmplat în diaspora. Mi se pare de datoria mea să fac tot ce pot eu ca românii din străinătate să nu mai fie supuși unei situații atât de deranjante”, a răspuns ministrul.

Nu puteați să știți înainte de primul tur?

”L-am constat, am telefonat și am încercat să fac cât am putut eu să fac, de aceea shcimbările vor avea loc pentru acest tur”, a răspuns Stanoevici.

Pe de altă parte, întrebat de ce în 2014 s-a revenit la numărul de secții de votare, din 2009, respectiv 294, dacă în 2012, când a fost scrutinul pentru referendum și alegerile legislative, numărul secțiilor de votare a fost suplimentat, până la 306, în condițiile în care numărul celor prezenți la scrutinul prezidențial a fost mai mare decât cel de la scrutinul legislativ, Stanoevici a răspuns:

”Pentru că se face un calcul în funcție de prezența la vot. Noi vorbim de prezidențiale, nu putem compara prezidențialele cu legislativele, pentru că legislația e diferită”.