MENIU

Sorin Roşca Stănescu: Coloana Infinitului, coloana vertebrală şi coloana lui Liviu Dragnea

"Recente declarații de presă formulate de Victor Ponta lansează în spațiul public informații explozive despre Liviu Dragnea. Acesta ne este înfățișat ca autor al unor grave compromisuri politice, capabil să își vândă țara, partidul și prietenii unor interese personale. În raport cu sistemul, liderul PSD este prezentat drept un om cu coada între picioare, aparținând acestuia și făcând fel de fel de aranjamente și compromisuri. Dacă numai o parte dintre acuzațiile lui Victor Ponta sunt adevărate, atunci merită să ne îngrijorăm. Nu de alta, dar Liviu Dragnea conduce, în prezent, o coaliție aflată la guvernare, de sănătatea căreia depinde o țară întreagă", scrie Sorin Roşca Stănescu, într-un editorial publicat pe corectnews.com.

"Victor Ponta este el însuși un om al sistemului. În mod cert, s-a aflat în dubla postură de procuror, dar și de agent al Serviciului de Informații Externe, calitate în care a și primit misiuni în străinătate, inclusiv de spionare a procurorului șef al Uniunii Europene, Carla Del Ponte. Întrucât legea interzice serviciilor secrete să își plaseze oamenii în justiție, în executiv, în partide, în Parlament și în sindicate, rezultă că, o perioadă, nu știm cât de mare, fostul premier a încălcat normele statului de drept. În plus, au fost nenumărate situațiile în care discursul său a fost duplicitar, precum și cele în care și-a trădat aliații și oamenii apropiați. În consecință, dat fiind și faptul că Victor Ponta s-a aflat și se află într-o relație de competiție cu Liviu Dragnea, afirmațiile sale trebuiesc puse sub beneficiu de inventar. Nu toate însă.

Pentru a înțelege câtă dreptate are sau câtă dreptate nu are Victor Ponta atunci când îl judecă și îl condamnă public pe Liviu Dragnea, putem să utilizăm, până la un punct cel puțin, “materialul clientului”. Să disecam noi înșine una din ipostazele controversate ale liderului maxim al PSD. Cel care, astăzi, a scăpat ca printr-o minune, în urma unei precipitate pensionări a unui judecător de la Înalta Curte, de o sentință penală care îi stătea deasupra capului ca sabia lui Damocles. Dragnea răsuflă ușurat. Procesul său din cel de-al doilea dosar o ia de la început. Finalul se amână pentru 2019.

Este de neînțeles de ce Liviu Dragnea a renunțat, imediat după victoria categorică în alegeri a PSD, la nominalizarea doamnei Sevil Shhaideh pentru funcția de premier al României. Opoziția făcută de președintele Klaus Iohannis a fost neconvingătoare și infamantă pentru doamna Shhaideh, ceea ce ar fi trebuit să îl determine pe Liviu Dragnea, aflat pe cei mai înalți cai imediat după alegeri, să insiste, propunând-o pe cea care astăzi este bine mersi prim-viceprim-ministru și pentru cea de-a doua nominalizare. Ce ar fi riscat Liviu Dragnea? Cel mult dizolvarea Parlamentului și alegeri anticipate. Pe care, în acele condiții, PSD le-ar fi câștigat cu majoritate absolută. Faptul că a cedat atunci ridică mari semne de întrebare asupra libertății de mișcare a liderului PSD și creează supoziția că acesta într-adevăr lucrează mână în mână cu sistemul. O supoziție întărită și de informațiile apărute ulterior asupra întâlnirilor de taină ale lui Dragnea cu vârfurile sistemului, despre care Traian Băsescu a afirmat cu subiect și predicat că este mafiot", mai scrie Sorin Roşca Stănescu. 

Citeste continuarea pe corectnews.com