MENIU

Senatul a respins înfiinţarea Colegiului Naţional al Moaşelor

Senatul a respins, luni, proiectul de lege care prevede înfiinţarea Colegiului Naţional al Moaşelor din România (CNMR) şi recunoaşterea prin lege a profesiei de moaşă pe întreg teritoriul ţării. Asociaţia Moaşelor Independente şi Asociaţia Moaşelor din România cer reevaluarea propunerii legislative.

Senatorii au adoptat raportul comun de respingere al Comisiei pentru sănătate şi Comisiei pentru muncă, cu 73 de voturi „pentru” respingerea iniţiativei, 17 voturi „împotrivă” şi o abţinere.

Guvernul a anunţat că nu susţine propunerea legislativă, prevederile in cadrul acesteia fiind deja reglementate prin alte ordonanţe în vigoare.

Şi senatorul PNL Carmen Hărău a susţinut, în plen, că liberalii nu susţin iniţiativa legislativă.

"În prezent reglementările existente cu privire la exercitarea profesiei de moaşă nu sunt armonizate cu reglementările Uniunii Europene în domeniu. Aproximativ 1000 de moaşe au obţinut licenţă de moaşă prin absolvirea de programe universitarea de stat acreditate dar sunt neintegrate adecvat sau deloc în sistemul de sănătate. Posturile care ar trebui să fie deţinute de moaşe sunt ocupate de alţi lucrători din sănătate care nu au competenţele necesare. Absolventele facultăţilor se află în imposibilitatea de activare şi deci de practicarea profesiei pentru care statul le-a finanţat", precizează iniţiatorii în expunerea de motive.

Proiectul arată şi ce implică această profesia şi scopul principal al unei moaşe.

"Profesia de moaşă este o profesie liberală, în domeniul sănătaţii materno-infantile ce se extinde la îngrijirea femeii de vârstă fertilă, sănătate sexuală, consiliere şi planning familial şi este furnizoare de servicii de sănătate, servicii medicale şi servicii conexe actului medical. Profesia de moaşă are ca scop principal asigurarea unei stări de sănătate de calitate în domeniul materno-infantil, a familiei şi femeii de vârstă fertilă în general şi a gravidei/mamei şi copilului ei în special, prin asigurarea accesului la îngrijiri de sănătate corespunzatoare şi/sau asistenţă medicală, furnizând servicii de specialitate individualizate, centrate pe femeie, copil şi familie precum şi practici preventive cu îndeplinirea măsurilor de urgenţă la nevoie", se arată în textul proiectului, al cărui principal iniţiator este deputatul PSD, Tamara Ciofu.

Propunerea legislativă detaliază şi principalele atribuţii ale unei moaşe: "asigurarea unei bune informări, consilierea în materie de planificare familială şi prescrierea de metode contraceptive adecvate; diagnosticarea sarcinii, supravegherea sarcinii normale, efectuarea examinărilor necesare pentru supravegherea evoluţiei sarcinii normale, prescrierea şi consilierea privind testele necesare monitorizării sarcinii normale, recoltarea de probe biologice şi interpretarea rezultatelor; prescrierea şi consilierea privind examinările necesare diagnosticării sarcinilor cu risc; îngrijirea şi asistarea mamei în timpul travaliului şi monitorizarea stării fătului in utero prin mijloace clinice şi tehnice adecvate; monitorizarea şi asistarea naşterii normale inclusiv, la nevoie, efectuarea epiziotomiei şi în cazuri de urgenţă practicarea naşterii în prezentaţie pelviană; recunoaşterea, la mamă şi la copil, a semnelor care anunţă anomalii ce necesită intervenţia unui medic şi, după caz, asistarea acestuia", potrivit sursei citate.

 

Mai multe articole despre:
Senat Colegiului Naţional al Moaşelor