MENIU

VID LEGISLATIV. ŞEF de comisie la Cotroceni: "Legea nu protejează pământul românesc"

ŞEF de comisie la Cotroceni: Legea nu protejează pământul românesc

Şeful Comisiei Prezidenţiale pentru dezvoltarea agriculturii, Valeriu Steriu, a declarat, la Realitatea TV, in emisiunea "Deschide lumea", ca legea nu protejează pământul românesc în faţa achiziţiilor. "E vid legislativ! Se poate cumpăra orice suprafaţă de pământ", a spus Steriu.

"Astăzi, nu avem nicio lege. Astăzi, terenul este deschis pentru oricine. Legea nu a fost promulgată. În clipa de faţă, 1 ianuarie orice restricţie s-a ridicat. Această lege, dacă era introdusă de la 1 ianuarie, introducea barierele respective. Începând cu 1 ianuarie, noi nu avem o lege care să protejeze pământul românesc în faţa achiziţiei din partea unui străin", a spus Valeriu Steriu, la Realitatea TV.

Pe de altă, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat la REALITATEA TV că nu este vorba chiar de un vid legislativ şi că luni va fi prezentată noua formă a legii. "De la 1 ianurie a intrat în vigoare Tratatul de Aderare semnat în 2005. România nu a negociat în 2005 în legătură cu terenurile. Sunt convins că preşedintele va promulga legea extrem de rapid", a spus Daniel Constantin la REALITATEA TV.

Acesta a precizat că abordarea Comisiei Europene pe această temă vizează libera circulaţie a persoanelor şi a capitalurilor.

"Prin legea propusă dorim să creăm dreptul de preemţiune, şi la vecini, dar şi la stat. Statul poate să intervină oricând cu dreptul de preemţiune. Preşedintele nu a promulgat-o din cauza altor chestiuni. Preşedintele nu a contestat dreptul de preemţiune a statului. Parlamentul a fost foarte promt, dar ministerul Agriculturii a gândit târziu această lege. Românii au drept de preemţiune", a spus ministrul Agriculturii la REALITATEA TV.

Tămaş, despre intenţia Ungariei de a cumpăra pământ în Transilvania: Ardelenii nu-şi vând pământul!

Statul ungar pregateste un program prin care sa cumpere terenuri agricole in Ardeal, iar pentru aplicarea lui asteapta normele de aplicare ale noii legi funciare romane, a declarat Szabo Jozsef, atasatul pe probleme de agricultura al Ambasadei Ungariei la Bucuresti.

Proiectul Ungariei prevede ca daca "cineva doreste sa-si vanda terenul, atunci poate incheia un contract cu statul maghiar in temeiul caruia va primi o renta viagera", iar terenul ramane in proprietatea sa pana la sfarsitul vietii, a precizat diplomatul.