MENIU

Rusia cere SUA să publice datele din satelit de la prăbușirea avionului malaezian în Ucraina

Rusia a cerut miercuri, din nou, SUA să prezinte datele monitorizării efectuate din satelit a zonei unde la 17 iulie 2014 a avut loc catastrofa avionului malaezian de tip Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, cu 298 de persoane la bord, în regiunea Donețk (estul Ucrainei), potrivit serviciului de presă al Ministerului rus de Externe, citat de TASS.

Solicitarea Rusiei intervine după ce marți fabricantul rus de rachete 'Almaz-Antei' a recunoscut că avionul malaezian a fost doborât cu o rachetă de fabricație rusească Buk, potrivit Le Monde, care a citat agenții de presă ruse.

'Primele analize au arătat că tipul de rachete utilizat (împotriva Boeing-ului) a fost Buk-M1', a declarat un responsabil al consorțiului 'Almaz-Antei', Mihail Malâșevski, citat de agențiile de presă ruse, într-o conferință de presă la Moscova.

'Almaz-Antei' a subliniat că nu este în măsură să spună cine este responsabil de acest tir, în condițiile în care separatiștii proruși dau vina pe Kiev, iar Moscova acuză armata ucraineană. Conform consorțiului, rachete sol-aer Buk-M1 nu mai sunt fabricate în Rusia din 1999, dar ele există în arsenalul forțelor armate ucrainene.

Racheta a fost trasă dintr-un loc din apropierea satului Zaroșcenske, la est de Donețk, susțin experții 'Almaz Antei'. În timp ce separatiștii susțin că trupele ucrainene controlau acea zonă, forțele Kievului afirmă că rebelii se aflau în ziua fatidică în acel loc.

'Rusia a solicitat de la început o anchetă completă și corectă a cauzelor tragediei Boeing-ului Malaysia Airlines. Dacă Statele Unite dețin date ale monitorizării zonei prin satelit sau provenind de la sisteme de supraveghere și alarmare AWACS, atunci acestea ar trebui să fie făcute publice', menționează diplomația rusă, adăugând că același lucru este valabil și în ceea ce privește înregistrările dispecerilor ucraineni din acea zi. 'Insistența noastră ca aceste informații să fie date publicității este complet ignorată. Multe alte întrebări rămân fără răspuns. Aceasta confirmă încă o dată că Kievul are ceva de ascuns', susține serviciul de presă al MAE rus, citat de TASS.