MENIU

PSD se reuneşte în CExN. Zgonea şi Niţă vor funcţia de şef executiv PSD. Oprişan nu mai candidează

Baronii PSD trebuie să decidă dacă vor să păstreze puterea la centru sau în teritoriu. Astăzi la ora 12.00, a expirat termenul până la care membrii PSD şi-au putut depune candidaturile pentru o funcţie în conducerea partidului. La ultima şedinţă, PSD a interzis cumulul de funcţii interne. Valeriu Zgonea şi Constantin Niţă candidează pentru postul de preşedinte executiv PSD, în timp ce Marian Oprişan a renunţat să mai intre în cursa pentru un post de vicepreşedinte PSD pentru a-şi păstra postul de preşedinte PSD Vrancea.

Update 15:00. Președintele PSD Vrancea, Marian Oprișan, a anunțat, vineri, că a luat decizia de a nu candida pentru funcția de vicepreședinte al partidului.

"Cariera mea politică s-a născut în 21 decembrie, în focul Revoluției din 1989. Specialitatea mea este să lupt împotriva celor cu tendințe de dictatori. (...) Din cauza unei decizii eronate, am luat hotărârea să nu mai candidez. Nu-mi trebuie funcția de vicepreședinte ca să îi reprezint pe vrâncenii mei dragi, pe români în ceea ce știu să fac", a spus Oprișan, la Palatul Parlamentului, înaintea ședinței Comitetului Executiv Național al PSD.

Întrebat dacă nu era mai ușor să îi determine pe colegi să renunțe la ideea ca președintele de filială județeană să nu mai ocupe și o funcție de conducere în partid, Oprișan a răspuns: "Eu respect în totalitate deciziile colegilor mei, chiar dacă unele au fost greșite".

"Într-o asemenea situație, nu îi părăsesc pe vrâncenii mei pentru o funcție de vicepreședinte", a afirmat liderul PSD Vrancea.

Update 14 40: Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat vineri că în politică e normal să ai contracandidat, făcând referire astfel la candidatura fostului ministru Constantin Niță la funcția de președinte executiv al PSD.

 

"A avea contracandidat în politică e un lucru normal. (...) Domnul Niță este un vechi membru de partid, are aceeași vechime ca și mine și este un om care a consolidat acest partid și în opoziție și la guvernare. E un om pe care îl consider prietenul meu și mă bucur că a luat decizia să candideze. Suntem două generații diferite, dar până la urmă dorim același lucru pe care l-a anunțat Liviu Dragnea și anume modernizarea partidului și așezarea pe o altă cultură politică", a spus Zgonea la Parlament, unde are loc Comitetul Executiv Național al PSD.

Zgonea, care și-a depus candidatura pentru funcția de președinte executiv al PSD, a adăugat că are susținerea a 40 de filiale și că mizează în continuare pe sprijinul președintelui Liviu Dragnea.

"Am primit 40 de susțineri. A avea o susținere nu înseamnă a avea voturi în Congres", a mai spus Zgonea.

Comitetul Executiv al PSD urmează să valideze vineri candidaturile pentru funcțiile de conducere în PSD.

UPDATE 14:00 Vicepreședintele PSD Constantin Niță și-a depus vineri candidatura pentru funcția de președinte executiv al Partidului Social Democrat.

'Nu îmi place și nu mi-au plăcut niciodată candidaturile unice. Prin urmare, este necesar să existe acest spirit competițional pe care eu l-am sprijinit întotdeauna'', a declarat Niță, la Palatul Parlamentului, înaintea Comitetului Executiv Național al PSD.

El a spus că, în cazul în care va fi ales în funcție, este dispus să renunțe la postul de președinte de organizație pe care îl deține.

''Dacă Zgonea are susținerea a peste 30 de organizații este foarte bine. Apreciez lucrul acesta, dar votul este la cei 4.500 de delegați de la Congres'', a subliniat Niță.

Întrebat de ce ar fi mai bun decât Valeriu Zgonea, fostul ministru al economiei a replicat: ''Dar de ce aș fi mai slab? La experiența pe care o am în partid, la ceea ce am făcut și în economie, la programele pe care le-am făcut pentru partid cred că sunt competent pentru acest post''.

Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis, luni, introducerea unei interdicţii de cumul de funcţii în partid, liderii fiind nevoiţi să aleagă între o poziţie aleasă la nivel local şi una la nivel naţional, măsura afectându-i pe mulţi lideri judeţeni, însă foarte puţin s-au opus deciziei, scrie Mediafax.

Liviu Dragnea a precizat că această propunere a fost dezbătută foarte mult, iar în final doar "patru sau cinci" social-democraţi s-au împotrivit ideii. Astfel, liderii PSD vor trebui să aleagă între o funcţie de conducere la nivel local şi una la nivel naţional, nemaiputând să cumuleze astfel de poziţii, cum se întâmplă în prezent. Un lider de organizaţie judeţeană sau municipală, de exemplu, nu va mai putea ocupa funcţii alese la nivel naţional, precum cea de vicepreşedinte sau preşedinte executiv. Dacă un lider local va dori să candideze la Congres şi va câştiga, va trebui să aleagă între cele două funcţii.

Preşedintele PSD a precizat că acest sistem va ajuta partidul în alegerile locale şi parlamentare, când liderii locali vor putea să se concentreze doar pe problemele organizatorice şi nu vor mai fi implicaţi direct în deciziile politice de la vârful partidului.

Viitorul Birou Permanent Naţional al PSD va fi mai "suplu", urmând să fie alcătuit din preşedinte, preşedinte executiv şi 14 funcţii de vicepreşedinţi, dintre care patru pentru organizaţia de femei, iar premierul va avea drept de vot, a precizat Liviu Dragnea.