MENIU

Prună, după şedinţa PSD: Trebuie creat un orizont de așteptare scurt pentru ridicarea MCV

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat, luni, după întâlnirea cu senatorii PSD, că "trebuie creat un orizont de așteptare scurt" pentru ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare pentru România, lucru care se poate "face printr-o serie de rapoarte pozitive ale Comisiei Europene". În acest context, Prună a punctat faptul că speră ca Executivul European "să fie în măsură să stabilească un calendar realist și cu termene clare pentru ridicarea mecanismului", după luna iunie, când va fi întocmit, după alte etape de procedură, un raport oral.

"Am avut o discuție utilă, despre prioritățile pe care Ministerul Justiției și eu ca ministru le am. Am discutat despre calendarul măsurilor pe care Ministerul urmează să le întreprindă. Sper să fie prima întâlnire și nu ultima (..) Procedura va viza numai ocuparea funcției vacante de catre procurorul general. Va fi un mandat de trei ani numai că declanșez procedura pentru ocuparea acestei funcții mai repede pentru că acum funcția este vacantă", a declarat Raluca Prună.

Întrebată despre raportul MCV, Prună a detaliat:

"Am discutat în general despre raport și împărtățesc punctul de vedere al unora dintre senatori că, la zece ani după instituirea sau la nouă ani, a mecansimului și la un an de când sărbătorim prima decadă de stat membru, suntem de acord că trebuie creat un orizont de așteptare scurt pentru ridicarea acestui mecanism. Acest lucru se poate face printr-o serie de rapoarte pozitive ale Comisiei Europene. Reamintesc că raportul publicat pe 27 ianuarie este al treilea dintr-o serie de rapoarte pozitive. După mai există etape de procedură, un raport oral care va avea loc în luna iunie. Sperăm noi, ca odată cu acest raport, comisia să fie în măsură să stabilească un calendar realist și cu termene clare pentru ridicarea mecanismului. Pentru ca mecanismul să poată fi ridicat, România trebuie să facă dovada că toate acele obiective, mai sunt câteva pe care nu le-a realizat, că și cu privire la acelea trebuie să facă progrese".

 

Prună, despre reducerea pedepsei pentru deținuții care scriu cărți: Aștept sugestii de la Educație

 

 

Pe de altă parte, Prună a precizat faptul că așteaptă "sugestii de la reprezentanți ai Ministerului Educației" pentru a putea face o propunere cu privire la modificarea legii care prevede reducerea pedepsei pentru deținuții care scriu cărți. "Toți așteptăm de la Ministerul Educației să ne spună cum se face controlul științificității", a subliniat Prună.

"Am dori să nu mai fac declarații cu privire la acest lucru. Exista un grup de lucru care a făcut niște propuneri. Am extins grupul de lucru și acum cred că este în afara sferei Ministerului Justiției pentru control științificității. Aștept sugestii de la reprezentanți ai Ministerului Educației astfel încât să putem face o propunere cu privire la ce e de făcut în ce privește articolul 96.Toți așteptăm de la Ministerul Educației să ne spună cum se face controlul științificității și în funcție de ce răspunde Ministerul Educației și Universitățile va fi Ministerul Justiției acela care va face o propunere legislativă sau alta. Soluția pe care o vom propune în mare măsură de acest studiu de impact pe care nu îl avem noi la Ministerul Justiției", a declarat Raluca Prună.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a participat, luni, la şedinţa social-democraţilor. Întâlnirea a avut loc după demisia procurorului general al României, dar şi după decizia Guvernului cu privire la deţinuţii care scriu lucrări ştiinţifice, potrivit Realitatea TV.