MENIU

Proiectul lui Iohannis privind stocarea datelor cu caracter pesonal, una dintre Legile Big Brother

Preşedintele Klaus Iohannis se consultă mâine, la ora 10.00 cu liderii partidelor şi formaţiunilor parlamentare pe tema legilor Big Brother. În urmă cu câteva zile el a trimis liderilor partidelor politice un draft pentru completarea Legii nr.506 din 7 noiembrie 2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal și protecția vieții private în sectorul comunicațiilor electronice. Potrivit unor surse liberale, acest proiect de lege a întrunit deja consensul partidelor politice

Cea mai importantă modificare prevede că "la solicitarea instanțelor de judecată sau la solicitarea organelor de urmărire penală ori a organelor de stat cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale, cu autorizarea prealabilă a judecătorului stabilit potrivit legii, furnizorii de rețele publice de comunicații electronice destinate publicului și furnizorii de rețele publice de comunicații electronice pun la dispoziția acestora, de îndată, dar nu mai târziu de 48 de ore, datele de trafic, datele de identificare a echipamentului și datele de localizare, în conformitate cu prevederile referitoare la protecția datelor cu caracter personal".

Judecătorii Curţii Constituţionale au decis în urmă cu câteva luni că legea privind securitatea cibernetică a României este neconstituţională „în ansamblul ei”.

Cel mai controversat articol al legii era tocmai cel "corectat" mai sus, privind obligaţia firmelor deţinătoare de infrastructuri cibernetice (servere, reţele) de a permite accesul la echipamente serviciilor secrete fără un mandat judecătoresc, care a fost respins de CCR, din cauza „lipsei garanţiilor legale (autorizarea de către o instanţă judecătorească)”.

De asemenea, proiectul de lege atașat textului prevede că în maximum 3 ani furnizorul unei reţele de comunicaţii electronice trebuie să şteargă sau să anonimizeze datele.

Ultimele consultări ale şefului statului cu reprezentanţii partidelor şi formaţiunilor parlamentare au avut loc pe 20 aprilie şi au vizat stadiul legislaţiei electorale şi procedurile parlamentare de încuviinţare a cererilor justiţiei, scrie evz.ro.