MENIU

Predoiu: Dacă modificările la codurile penale ar trece, România ar deveni tărâmul corupției

<p>Predoiu: Dacă modificările la codurile penale ar trece, Rom&acirc;nia ar deveni tăr&acirc;mul corupției</p>

Prim-vicepreședintele, PNL, Cătălin Predoiu, a afimat, marți seară, în cadrul emisiunii "Deschide Lumea", moderată de Lavinia Șandru, că modificarea codurilor penale, așa cum doresc inițiatorii celor 22 de proiecte de lege, ar însemna o catastrofă și o lovitură puternică dată "unuia dintre puținele câștiguri instituționale din ultimii ani, în România, respectiv consolidarea unui mecanism de justiție independent și profesionist". În acest sens, Predoiu a subliniat că "numai faptul că aceste propuneri sunt formulate de oameni care au fost fie trimiși în judecată, fie sancționați trebuie să ne pună un mare semn de întrebare și, mai mult decât atât, unul de alarmă".

"Cel mai bine pentru a fundamenta poziția categorică împotriva acestor modificări, pe care nu o exprim doar în nume personal, ci și din perspectiva PNL, ar fi să vedem despre ce e vorba. Cine propune modificările respective. Aceste propuneri sunt făcute de domnul deputat PSD, Marius Manolache, urmărit penal pentru fals în acte, care este și fin al domnului Victor Ponta; domnul deputat Cătălin Marian Rădulescu, trimis în judecată pentru dare de mită. Deputatul Marian Ghiveci, deputat PSD, trimis în judecată de DNA pentru instigare la abuz în serviciu; deputat PSD, Florin Pâslaru, condamnat penal pentru conflict de interese și mai sunt astfel de parlamentari care, datorită cunoștințelor vaste de drept penal și procedură penală și a unei probități impecabile, demonstrate în instanțele de judecată, s-au gândit că trebuie să fie arhitecții noului sistem de drept penal și de procedură penală din România. Numai faptul că aceste propuneri sunt formulate de oameni care au fost fie trimiși în judecată, fie sancționați trebuie să ne pună un mare semn de întrebare și, mai mult decât atât, unul de alarmă", a spus Cătălin Predoiu.

Întrebat pentru cine au fost inițiate aceste modificări la Codul Penal și Codul de procedură Penală, Predoiu a afirmat:

"Pentru tovarășii de suferință. Aici vine o altă problemă: cum sunt formulate aceste propuneri. Cumva, în urma unui studiu de drept penal, de procedură penală, al practicii judiciare ori dezbatere cu sistemul, cu lumea academică, cercetări de drept comparat? Nicidecum. Este o propunere făcută aproape intempestiv, în forma în care e făcută pentru a schimba cursul justiției, de pe unul corect către unul care duce într-o înfundătură și, dacă mergem un pas mai departe, și vedem care sunt, în substanța lor, aceste modificări, vom înțelege și de ce ar fi fost o catastrofă modificarea acestor coduri", a precizat Cătălin Predoiu.

În ceea ce privește poziția Ministerului Justiției, față de această chestiune, Predoiu a afirmat că "în ultima perioadă, ministerul s-a aliniat poziției CSM", fiind de părere că ar fi fost exclus ca Robert Cazanciuc să nu înțeleagă trauma pe care ar fi produs-o sistemului judiciar aceste modificări.

"Aici trebuie să fiu corect să spun că ministrul Cazanciuc a încercat să facă un joc pe sârmă, pentru că nu se putea să nu înțeleagă, să îi scape trauma pe care ar fi produs-o sistemului judiciar aceste modificări și fiind în contact cu Consiliul JAI, cu partenerii cu care lucrăm, nu se putea să nu înțeleagă nu numai că aceste modificări ar fi afectat sistemul, dar ar fi produs prejudicii majore poziției României. Ar fi trebuit din timp să demonteze aceste inițiative și să atragă atenția publică asupra acestui pericol. Sunt sigur că ar fi trebuit să întreprindă mai multe demersuri diplomatice pentru a explica în interiorul partidului și în exterior care este situația și pentru a-i convinge pe acei parlamentari puși pe rele că nu fac rău doar justiției, ci fac rău și României prin intențiile lor de a modifica codurile de maniera asta. E un demers pe care l-a făcut ministrul Justiției de a se alinia politicii CSM, care e un demers corect, dar cred eu, puțin tardiv, dar bine mai târziu decât niciodată", a declarat Cătălin Predoiu.

Pe de altă parte, întrebat cât de mult au cântărit cele afirmate de vicepremierul, Gabriel Oprea, cu privire la consecințele care ar fi atras, la nivelul coaliției de guvernare, adoptarea acestor modificări la codurile penale, Predoiu a afirmat:

"Fără a cerceta ce e în spatele acestui anunț, din punctul de vedere al convingerilor și motivațiilor politice, eu sunt mulțumit totuși că această poziție a fost exprimată foartă ferm și asumat, și cred că, într-o măsură substanțială, a cântărit acest lucru. Dar nu e de ajuns. De ajuns ar fi ca Victor Ponta să vină să spună că a citit aceste propuneri, că nu sunt făcute de cei îndreptățiți să le facă, că nu au credibilitate necesară (...) 'prin urmare aceste modificări ale Codului Penal și Codului de Procedură Penal nu au susținerea mea ca premier'. Aceasta ar fi fost o declarație corectă", a declarat prim-vicepreședintele PNL. 

Mai departe, Cătălin Predoiu a explicat ce ar însemna pentru sistemul judiciar intrarea în vigoare a acestor modificări.

"Dezincriminarea conflictului de interese. Faptul că această infracțiune ar fi ștearsă, din Codul Penal, ar însemna practic pentru multe dosare închiderea anchetelor. Fie și o zi dacă funcționează această dezincriminare, practic, nu poate fi continuată o anchetă pentru că beneficiază de o lege penala mai favorabilă, care retroactivează. Faptul că această infracțiune nu mai e pedepsită fie și o zi, dă dreptul celui care era anchetat să invoce o lege mai blândă pentru dânsul și, atunci, să închidă toată povestea. Aș atrage atenția asupra unei propuneri a senatorului Șerban Nicolae, care vizează jurnaliștii care își fac meseria, caută adevărul peste tot. Dacă ați pune în circulație fapte pe care le aflați din surse, pur și simplu, vă parvine o informație, vă paște închisoarea, dacă ar trece acest amendament. Alta - politicienii inculpați pentru fapte de corupție nu mai pot fi arestați preventiv, în viziunea autorilor propunerilor de modificare. O altă modificare gravă și contra tuturor principiilor de drept penal și procedură penală: procurorii nu mai pot ataca cu recurs o decizie de achitare, în primă instanță", a detaliat Cătălin Predoiu.

În viziunea sa, "se dorește restrângerea acestei puteri de investigație și de acuzare a procurorilor".

"Toate modificările, în general, conduc către restrângerea puterii de inculpare a procurorilor și a instanțelor. O altă propunere aberantă - nu mai pot investiga procurorii fapte care au fost comise mai târziu de șase luni de zile. E un fel de amnistie de facto, adică tot ce s-a întâmplat, în trecut, trebuie îngropat sub preș. Este aberantă toată această propunere, în ansamblul ei. Este de necomentat dacă o astfel de propunere s-ar fi trecut, de mâine România s-ar fi chemat țara făgăduinței pentru corupție. Și acum corupția zburdă în Guvernul Ponta (...) Dacă o astfel de propunere ar trece, s-ar transforma total într-un câmp liber pentru corupție", a mai spus Cătălin Predoiu.