MENIU

Pippidi: Ponta face o mare imprudență să ceară un vot de învestitură în Parlament

<p>Pippidi: Ponta face o mare imprudență să ceară un vot de &icirc;nvestitură &icirc;n Parlament </p>

Președintele Societății Academice din România, Alina Mungiu-Pippidi, a declarat, joi seară, la Prime Time News, că premierul Victor Ponta își asumă un mare risc prin cererea unui vot de învestitură în Parlament, în formula nouă a USL, subliniind faptul că gestul liderului PSD ar putea duce chiar la picarea Guvernului. 

”Mare imprudență din partea lui Victor Ponta să ceară un vot de învestitură în Parlament. Își ia un mare risc, poate să pice Guvernul în Parlament, fără ca acest lucru să fie în interesul nimănui, pentru că oamenii își caută o nouă poziție. Mă tem că ne pregătim de un fel de mică anarhie și, ca atare, toate variantele trebuie calculate, că s-ar putea să pice Guvernul când ar merge la votul de reinvestirura și nu văd ce avantaje i-ar aduce PSD (...) Traseiștii au toată libertatea să voteze pentru căderea guvernului, dacă vor face un gest patriotic și vor răsturna barca lui Ponta, asta se poate întâmpla”, a declarat Alina Mungiu-Pippidi.

În viziunea președintelui Societății Academice din România, "Victor Ponta a fost slab, pentru că a fost scos în față de cei care au fost contra reformei", motiv pentru care, precizează Alina Mungiu-Pippidi, șansa pe care el mai cerut-o astăzi, pentru o mai bună guvernare, nu crede că se va realiza.

”Domnul Ponta nu are ce face. Încearcă să supraviețuiască și el. A fost slab, pentru că a fost scos în față de cei care au fost contra reformei. După aceea, el a dat impreisia că înțelege că trebuie să evolueze, dar nu s-a putut desprinde de oamenii pe care l-au pus. El a mai cerut, astăzi, o altă șansă, atât de agresiv, că nu sunt sigură că se va realiza. Victor Ponta a fost tras personal, în jos, de oamenii din anturaj (...) Lipsa de democratie nu le servește la nimic. Asta li se reproșează. Ei oricum stau într-un mod ilegal la guvernare. Ei au fost aleși ca parte a USL. Guvernarea va fi extrem de instabilă și mandatul pe care îl mai avea Victor Ponta nu era validat și sta numai din cauza că nu s-a găsit altă formulă. Aș da câteva sfaturi să înceteze cu comportamentele care au dus la pierderea alegerilor. Ar putea să învețe din ce i s-a întâmplat. Ajunge cu Ordonanțele de Urgență, cu deciziile la care nu t consulți. Ăsta e stilul care i-a dus la pierzanie”, a mai spus Alina Mungiu-Pippidi. 

Pe de altă parte, președintelui Societății Academice din România a criticat faptul că în declarațiile premierului, după terminarea ședinței CExN al PSD, nu a existat și explicația clară a motivului pentru care a pierdut alegerile din 16 noiembrie.

”Poate trebuiau să ne dea o explicație o declarație, să ne zică ce au înțeles ei, de ce au pierdut alegerile. Expresa cheie iar lipsește. Au pierdut pentru că au fost percepuți ca un pericol pentru democrație. De ce, de data asta, acest mesaj a mobilizat atât de multă lume, în turul doi? Pentru că majoritatea parlamentară era percepută ca fiind nedemocratică. Nu poți să ai majorități care iau dreptul la vot, care manipulează bugetul pe ultima sută de metri. Asta a speriat lumea și brusc, a devenit o alegere rațională să ai un președinte din cealaltă tabără politică. Dacă ei nu își dau seama că asta i-a costat, înseamnă că o sa o mai facă din nou. Pe cine era să dea afară? Pe ei înșiși? (...) La legea migrației ați văzut pe cineva care să voteze contra? Sigur că cei care l-au criticat pe Dragnea au avut cea mai mare îndreptățire, pentru că cea mai mare parte din aceste decizii a fost a lui și asumată de Victor Ponta. Domnul Ponta a încercat să spună că el totuși a încercat să promoveze tehnocrați, oameni tineri, dar că a fost tras în urmă și să i se dea mai mult timp. Asta vreau să aud mai explicit și cu dovezi clare, pentru că, în acest moment, nimeni nu e convins (...) Astăzi nu a fost exclusa o aripă care să fi fost permanant critică și să fi oferit un proiect alternativ. Mai degrabă înclin să cred că dacă sunt oameni care au alte idei, acești oameni vor forma un alt partid de stânga”, a mai spus președintele Societății Academice din România.