MENIU

Parchetul General cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR pentru OUG legilor justiţiei. DOCUMENT

Parchetul General a sesizat Avocatul Poporului pentru ca acesta să atace la CCR ordonanţa de urgenţă pentru legile Justiţiei, anunţă Realitatea Tv. Sesizarea are 15 pagini şi este ataşată în galeria articolului.

Redăm, în continuare, comunicatul Parchetului: 

"În cursul zilei de astăzi, 17 octombrie 2018, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, a transmis domnului Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, spre analiză, solicitarea de a sesiza Curtea Constituţională, în temeiul dispoziţiilor art. 146 lit. d) teza finală din Constituţia României şi art. 13 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 35/1997, republicată, cu excepţia de neconstituţionalitate a articolului VII din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.92/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiției. Solicitarea procurorului general a fost făcută în considerarea rolului constituțional al Ministerului Public stabilit prin dispozițiile art. 131 din Constituţia României, de a reprezenta interesele generale ale societăţii, de a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi interesele cetățenilor", se arată în comunicatul Parchetului.

Avocatul Poporului Victor Ciorbea, care ar fi putut să atace la CCR ordonanța de urgență ce modifică legile justiției, a plecat în concediu și nu și-a delegat atribuțiile, anunță USR.

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, cel care ar fi putut să sesizeze CCR cu privire la neconstituționalitatea OUG 92, care modifică legile justiției, a plecat în concediu și a evitat să își delege atribuțiile. Vestea a fost anunțată de liderul USR Dan Barna, care intenționa să depună o sesizare către instituție.

”Am avut surpriza să aflăm că tocmai a plecat într-un concediu despre care se spune că era programat. Nu a delegat atribuțiile pentru sesizarea de neconstituționalitate. Timp de două săptămâni, instituția are obloanele trase”, a spus Dan Barna.

Ordonanța de modificare a legilor Justiției a fost publicată marți, în Monitorul Oficial. Între prevederile din actul normativ se regăsește cea reclamată de Procurorul General, Augustin Lazăr, care susținuse că multe dosare vor fi afectate din cauza noilor condiții de carieră. Potrivit noii legi, pentru a lucra în Parchetul General, DNA și DIICOT, procurorii trebuie să aibă o vechime de 10 ani. De asemenea, în cazul DNA, procurorii trebuie să susțină un concurs, în fața CSM, până acum în procedura de selecție constând într-un interviu.