MENIU

ONU, raport critic despre România: "Poţi scăpa când eşti acuzat de corupţie şi poţi păstra şi banii"

A vizitat şcoli, orfelinate, spitale şi comunităţi sărace. A încercat să se ferească de versiunea idilică a României descrisă de oficialităţi şi a pornit în cercetarea problemelor din administraţie şi  politică. În zece zile, raportorul ONU Philip Alson a descoperit o Românie cu saracie profundă, corupţie şi discriminare. Oficialul şi-a încheiat vizita, miercuri, şi a făcut şi o serie de recomandări.

Educaţia şi drepturile omului nu numără printre priorităţile României. Copiii noştri sunt săraci, persoanele cu dizabilităţi nu ajung să fie integrate vreodată în societate, romii sunt discriminaţi, trăiesc în condiţii inumane, fără apă curentă sau acces la servicii sociale decente. Sunt câteva dintre plăgile societăţii româneşti notate de raportorul special ONU pentru combaterea sărăciei, informează ştiri.tvr.ro.

Philip Olsen a descoperit că banii ajung în general la cei cu situaţie materială bună, nu la cei care chiar au nevoie.

În contextul evenimentelor recente, a ieşit la lumină negarea realităţii, corupţia, serviciile publice inadecvate şi imposibilitatea de a te baza pe oficialităţi. Rata de colectarea a taxelor este redusă iar evaziunea fiscală este răspândită, lucruri ce reduc bugetul naţional. Chiar şi când există o decizie a justiţiei, oficialii reuşesc să recupereze doar între 5 şi 15% din banii furaţi. E o veste bună: înseamnă că poţi scăpa când eşti acuzat de corupţie şi mai poţi păstra şi banii, a spus Philip Olsen.

Reprezentanţii Societăţii Civile au semnalat în nenumărate rânduri aceste neajunsuri. O confirmare de la un oficial ONU este o validare a muncii lor.

Cu aproape jumătate dintre copii în pragul sărăciei şi al excluziunii sociale, România este la coada clasamentului printre ţările Uniunii Europene la acest capitol.