MENIU

Nicuşor Dan se joacă cu demisia, de 1 iunie: "Sunt gata să mă întorc dacă USR mă vrea"

<p>Nicușor Dan</p>

Nicuşor Dan a anunţat că demisionează din funcţia de preşedinte al USR, după ce partidul a decis în Biroul Politic să se pronunţe împotriva proiectului de redefinire a familiei ca uniune dintre bărbat şi femeie. Acesta a argmentat că în partid s-a afirmat un curent majoritar care duce într-o direcţie care nu este bună în opinia sa, "dar este dreptul lor să încerce". Dar demisia nu este bătută în cuie, întrucât Nicuşor Dan a afirmat că se întoarce în USR, dacă forul superior al partidului, Comitetul Executiv, va lua o altă decizie privind referendumul pentru redefinirea familiei.

Nicuşor Dan a susţinutcă au existat trei motive care au stat la baza demisiei sale: disputa legată de cine apără şi cine nu apără tradiţiile, decizia Biroului Naţional privind referendumul afectează sentimentele religioase a unei părţi a membrilor USR, dar şi faptul că nu a putut să se ţină de promisiunea pe care a făcut-o zecilor de oameni, ca atât conservatorii cât şi progresiştii să aibă loc în USR. Mai mult, Dan a mai spus că deciza de ieri "vine să spună că unii dintre colegi sunt colegi de mâna a doua". 

Redăm, în cele ce urmează, cele mai importante declaraţii ale lui Nicuşor Dan: 

"Tema aceasta a familie este una foarte importantă pentru societate, iar USR a fost votat şi de cei care au votat pentru referendumul de definire a familiei. Eu am spus mereu că în partid este loc şi pentru conservatori, dar şi pentru progresişti. Convingerea mea este că USR trebuie să se adreseze şi unora, şi altora. Un alt motiv este cel al onoarei, pentru că eu am promis oamneilor că în partid este loc şi pentru conservatori, şi pentru progresişti. Am avut  colegi care au lucrat bine şi cu cei conservatori. Eu imi asum că am făcut o promisiune de care nu m-am putut ţine, iar asta antrenează demisia mea de astăzi. Nu este nimic dramatic, este o construcţie cu mulţi oameni, în construcţia asta a apărut o majoritate. Eu nu cred că direcţia este bună, dar este dreptul lor să facă asta. Decizia Biroului Naţional vine să spună că unii dintre colegi sunt colegi de mâna a doua. Am făcut o promisiune pe care nu am putut să o ţin”. 

Pe de altă parte, întrebat dacă un for superior al partiduliui va decide altfel decât Biroul Naţional pe tema referendumului, Nicuşor Dan a răspuns: "Da. Asta este poziţia mea. Sunt gata să mă întorc dacă USR mă vrea". Totodată, Nicuşor Dan a mai anunţat că el caută un partid în care să se regăsească, fără să dea de înţeles că ar vrea să pune bazele altui partid. Acesta a mai afirmat că astăzi îşi va trimite demisis ascris la USR sector 6, oarganizaţia în care este membru.

Cine va fi şef interimar USR

Dar trebuie să existe şi un şef interminar în perioada în perioada în care Nicuşor Dan face ping-pong cu demisia. Preşedintele USR Cluj, Elek Levente, va prelua şefia interimară a Uniunii Salvaţi România după demisia lui Nicuşor Dan. Elek Levente a obţinut cel mai mare număr de voturi la congresul USR desfăşurat la Cluj Napoca între 12 şi 14 mai 2017. Levente a fost votat vicepreşedinte de 226 dintre cei 260 de delegaţi ai Congresului, obţinând un număr mai mare de voturi chiar decât Nicuşor Dan, care a fost ales preşedinte cu 173 de voturi ”pentru”. 

Demisia lui Nicuşor, anunţată pe Facebook 

Dar Nicuşor Dan a avut grijă să anunţe pe Facebook că va demisiona. "Azi de la ora 14 la sediul grupului parlamentar al USR din Camera Deputatilor voi sustine o conferinta de presa in care voi detalia si voi explica demisia mea din USR", a scris Nicuşor Dan. 

Reamintim că președintele Uniunii Salvați România (USR), Nicușor Dan, și-a anunțat intenția de a demisiona din funcție, miercuri seară, după ce membrii Biroului Național s-au pronunțat împotriva redefinirii familiei în Constituție.

Biroului Naţional al USR a decis, cu un vot foarte strâns, de 11 la 10, să se poziţioneze împotriva revizuirii Constituţiei pe tema familiei tradiţionale. După vot, Nicuşor Dan a anunţat că demisionează din funcţia de preşedinte, însă membrii Biroului Politic au încercat să-l întoarcă din drum.