MENIU

Adrian Năstase, mărturisire neaşteptată despre Mircea Ionescu Quintus: "Am fost legat sentimental"

Fostul premier Adrian Năstase spune că seniorul liberal Mircea Ionescu-Quintus este unul dintre puținii politicieni de care a fost legat sentimental - imensă personalitate și un om extraordinar.

"A murit Mircea Ionescu-Quintus. O imensă personalitate și un om extraordinar. A lăsat în urmă un secol în care s-a distins prin erudiție și înțelepciune. S-a născut în 1917, în momentul unei mari fracturi de la început de secol. S-a născut în același an cu tatăl meu. Poate de aceea am căutat să-i aflu și, de multe ori, să-i urmez sfaturile. (...) Sunt puțini oameni din politică de care am fost legat sentimental. Unul dintre ei a plecat. Îi transmit, acolo unde a ajuns, ultimul trandafir galben din grădina mea...", a scris Adrian Năstase pe blogul său.

Năstase, președintele Fundației Europene Titulescu, a amintit apoi relațiile avute cu președintele de onoare al PNL:

"L-am cunoscut în urmă cu un sfert de secol. Am servit împreună în Guvernul Stolojan. Dânsul la Justiție, eu la Externe. Am rămas într-o relație foarte apropiată, dincolo de pozițiile partidelor noastre. I-am apreciat enorm patriotismul, dar și umorul, epigramele sale fiind neiertătoare. Îmi aduc aminte, spre exemplu, de prezența noastră, împreună acum câțiva ani, la deschiderea unui ciclu de conferințe la Universitatea de vară a lui Nicolae Iorga, de la Vălenii de Munte. A compus pe loc o epigramă ce-l avea ca țintă pe Traian Băsescu. A semnat pagina respectivă și mi-a încredințat-o. Este o amintire dragă. Alături de multe altele. Nu exista sărbătoare importantă, inclusiv cele de familie, la care să nu vorbim la telefon. Odată, am participat, la un restaurant din Ploiești, într-un grup de 'fruntași' liberali, la sărbătorirea zilei sale de naștere. Încep să se adune, nostalgic, nenumărate amintiri din trecut. Spre exemplu, cuvintele sale, atât de calde, din noiembrie 2012, pe care le-am citit în penitenciarul Jilava:

"Sunt foarte apropiat prieten cu domnul Adrian Năstase și sunt sigur că mai curând decât și-ar închipui unii i se va face dreptate și va reveni în rândurile oamenilor politici, ștergându-se această nedreaptă umbră care s-a așezat peste cariera sa'".