MENIU

Ministerul lui Dragnea îi răspunde lui Iohannis. În ce stadiu a rămas procesul de descentralizare

După ce Klaus Iohannis a declarat într-un interviu la Realitatea Tv, în ianuarie, că în opinia sa, discuțiile despre descentralizare și regionalizare trebuie reluate, realitatea.net a trimis o solicitare Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice(MDRAP) în care s-a cerut clarificarea stadiului în care a rămas proiectul de descentralizare, după ce CCR l-a declarat neconstituțional, în ianuarie 2014. Astfel, cei din minister au furnizat un răspuns elaborat și tehnic, în limbaj de lemn, din care rezultă că au avut loc 43 de reuniuni pentru constituirea grupurilor de lucru responsabile de modificarea proiectului, dar nu se menționeză în schimb, concret, că draftul vechi de proiect ar fi fost actualizat, măcar la unele capitole, după obiecțiile de neconstituționalitate ale CCR.

Întrebați în ce stadiu este proiectul de descentralizare, la nivel de lucru, în cadrul MDRAP, după ce în ianuarie 2014 a fost declarat neconstituțional, cei din minister au declarat că în anul 2014 au desfășurat activități ce vizează ”acordarea de asistență tehnică și realizarea de măsuri de monitorizare a stadiului procesului de descentralizare realizat de ministerele implicate”:

”În exercitarea rolului Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, de coordonator al procesului de descentralizare, în anul 2014, activitatea s-a concentrat, în principal, pe asigurarea cadrului strategic pentru continuarea procesului de descentralizare și pe în conformitate cu Legea-cadru a descentralizării nr. 195/2006”, se arată în răspuns. 

Descentralizarea rămâne o prioritate”. Noiembrie 2013- ianuarie 2015, niciun progres

Mai mult se precizează că procesul de descentralizare rămâne o prioritate a Guvernului și se invocă inclusiv Stategia pentru Consolidarea Administrației Publice, 2014-2020, aprobată prin hotărâre de Guvern:

”Deși legea adoptată de Parlament a fost declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională a României, procesul de descentralizare reprezintă în continuare o prioritate a Guvernului României, așa cum este stabilit și prin Strategia pentru Consolidarea Administrației Publice 2014-2020, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 909/2014”, mai notează MDRAP.

În răspunsul trimis se mai menționeză că după decizia celor de la CCR, Ministerul a intensificat dialogul cu celelalte ministere, dar și că a trimis invitații pentru transferul de competențe în conformitate cu legea:

”În acest context, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a intensificat dialogul cu ministerele implicate în acest proces, în vederea remedierii aspectelor semnalate în decizia Curții Constituționale a României și a transmis invitația celor patru structuri asociative ale autorităților administraţiei publice locale de a participa la toate etapele preliminare transferului de competențe în conformitate cu prevederile legale”, se arată în document.

43 de reuniuni. Strategia generală se elaborează abia acum

În același document se mai precizează că au avut loc 43 de reuniuni pentru descentralizarea competențelor,  reuniuni la care Ministerul Dezvoltării a participat. Surprinzător,  se mai menționează că din martie 2014 s-a lucrat și la elaborarea strategiei generale de descentralizare, deși în mod normal,  strategia generală ar fi trebuit eleaborată în momentul în care proiectul de descentralizare a fost supus dezbaterii publice,în noiembrie 2013:

Iată precizările din răspunsul trimis realitatea.net:

 ”În acest sens, conform Legii-cadru a descentralizării nr. 195/2006, începând cu luna martie 2014, la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice s-au desfășurat o serie de activități care au vizat:

-     actualizarea componenței Comitetului Tehnic Interministerial pentru Descentralizare;

-     constituirea grupurilor de lucru pentru descentralizarea competențelor și participarea la reuniunile acestora (43 de reuniuni);

-     elaborarea proiectului strategiei generale de descentralizare;

-   acordarea de asistență tehnică ministerele de resort în procesul de elaborare a proiectelor strategiilor sectoriale de descentralizare”.

Spre final, se arată că după ce vor fi făcute toate modificările, proiectul va fi suspus dezbaterii publice: 

”Ulterior adoptării strategiilor sectoriale de descentralizare, elaborate de către ministerele de resort, acestea vor elabora și supune transparenței decizionale și aprobării, conform reglementărilor în vigoare, proiectele de legi sectoriale prin care sunt descentralizate competențe către administrația publică locală”. 

 Ce spunea Klaus Iohannis despre descentralizare

Iată ce a afirmat Klaus Iohannis, în cadrul unui interviu pe care i l-a acordat lui Rareș Bogdan, pe 22 ianuarie, șeful statului precizând că în opinia sa, discuțiile depsre descentralizare și regionalizare trebuie reluate:

“Eu cred că discuția trebuie reluată. Regionalizarea poate fi o măsură care să ducă la modernizarea României. Dacă prin regionalizare se obține o administrație mai eficientă, o modernizare a administrației și se obține o dezvoltare economică, atunci merită făcută. Dar această chestiune trebuie discutată în public. Trebuie să avem mult mai multe discuții cu actorii implicați (...) Personal, da, sunt de părere că merită discuția pe regionalizare și descentralizare”, a declarat Iohannis.

 Proiect cu paragrafe de la Sănătate, mutate la Agricultură

Reamintim că în primul draft al proiectului de descentralizare, au fost identificate greșeli de redactare incredibile, întrucât paragrafe din capitolul care priveau descentralizarea unităților din subordinea Ministerului Sănătății au fost luate cu copy paste și introduse în capitolul Agricultură.