MENIU

Legea privind creșterea salariilor bugetarilor cu 10%, promulgată de Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede creșterea salariilor bugetarilor cu 10%. Costul majorării în cazul celor 200.000 de bugetari se ridică la cinci miliarde de lei, potrivit Realitatea TV.

"Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 35/2015 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe", se precizează într-un comunicat de presă al Președinției.

Ordonanța 35/2015 prevede că, începând cu data de 1 octombrie 2015, prin excepție de la prevederile alin. (1), cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcției de bază/salariilor funcției de bază/indemnizațiilor de încadrare de care beneficiază personalul din sistemul public sanitar, precum și personalul din cadrul Institutului Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă și al serviciilor teritoriale de expertiză medicală aflate în subordinea caselor teritoriale de pensii se majorează cu 25% față de nivelul acordat pentru luna septembrie 2015.

Premierul Dacian Cioloș declara, duminică seară, că intenționează să păstreze în buget măsurile din Codul fiscal, dar și, în măsura în care va fi posibil, creșterile salariale, arătând că în privința majorării de 10% trebuie așteptată promulgarea astfel încât deficitul bugetar să nu depășească 3%.

"Trebuie așteptată promulgarea. Oricum, în scenariile de calcul pe care o să le facem, o să luăm și acest lucru în considerare, dar trebuie să vedem ce se întâmplă cu finalizarea, să spun așa, a procesului legislativ. Pe de altă parte, creșterile salariale în domeniul administrației trebuie să fie însoțite la un moment dat și de o îmbunătățire a calității actului administrativ, pentru ca aceste creșteri să fie credibile", spunea Cioloș.

Totodată, premierul afirma că deficitul bugetar poate fi împins până la 3%, iar aceste creșteri salariale trebuie să fie însoțite și de un pachet de investiții:

"Cel mai mult ce putem noi face cu bugetul este să împingem deficitul până la 3% sau sub 3%, să nu depășească 3%. Și așa riscăm pe termen lung să avem probleme de credibilitate, care riscă să afecteze investițiile în economia românească, dar, în momentul de față, cred că am avea argumentele să putem justifica un deficit de până la 3%. Pe de altă parte, e important ca, dincolo de aceste creșteri salariale, care, încă o dată, sunt importante și sunt justificate, să avem și un pachet de investiții, deci să arătăm și să facem în așa fel încât creșterea economică să nu se bazeze doar pe consum".

Plenul Camerei Deputaților a adoptat miercuri, 11 noiembrie, proiectul de lege prin care salariile tuturor bugetarilor sunt majorate cu 10%, în timp ce personalul din sistemul de sănătate va avea salarii majorate cu 25%. În contextul în care PNL a votat legea, Alina Gorghiu anunța, abia după vot, că liberalii aşteaptă un studiu privind impactul bugetar al creşterilor.

Proiectul de lege a fost votat de 319 deputați, fiind înregistrate 7 abțineri și un vot "împotrivă".

Pe de altă parte, ministerul de Finanţe, condus la acel moment de Eugen Teodorovici, preciza că nu poate susţine o asemenea majorare, impactul bugetului depăşind cinci miliarde de lei. 

 

Analist economic: "Majorarea salariilor cu 10%, o măsură electorală". Cât ar putea urca deficitul

 
Mai multe articole despre:
salarii bugetari Klaus Iohannis promulgare lege