MENIU

Iohannis şi Stoltenberg, declaraţii la Cotroceni: "NATO este o alianță care se ține de promisiuni"

Preşedintele Klaus Iohannis îl primeşte la Palatul Cotroceni pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Preşedintele Iohannis şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au participat la deschiderea sesiunii plenare a celei de a 63-a reuniuni a Adunării Parlamentare a NATO, care a avut loc la Palatul Parlamentului. Ulterior, după convorbiri, cei doi oficiali suţin o declaraţie comună de presă în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis a afirmat, la Cotroceni, că a purtat discuții despre progresele semnificative înregistrate de NATO în țară și în regiune pentru descurajarea și susţinerea apărării aliate ca răspuns la un mediu de securitate ostil.

"România a găzduit și a participat la exerciții NATO de amploare", a spus preşedintele ţării, adăugând că urmează ca, împreună cu secretarul general al NATO, să viziteze Brigada Multinațională de la Craiova.

"Dorim să menținem un ritm susținut al exercițiilor comune atât în România cât și în regiune. În 2016, prezența aeriană Aliată a fost consistentă în România şi se va menține așa. Nivelul de cooperare este unul excelent, mi-au mărturisit chiar piloții români și aliați pe care i-am vizitat recent", a mai declarat Klaus Iohannis.

Conform acestuia, progrese s-au înregistrat în prezența NATO la Marea Neagră.

"Am discutat şi despre pregătirea Summit-ului de la Bruxelles din 2018 şi am realizat că avem viziuni similare. Trebuie să continuăm progresele privind o abordare unitară a flancului estic al NATO", a mai spus preşedintele Iohannis, adăugând că este extrem de important să înțelegem că "NATO și UE nu au abordări diferite ci comune, că nu au acțiuni paralele ci complementare". 

Jens Stoltenberg a precizat că este o plăcere să fie la București, întrucât România este un aliat NATO de nădejde şi că apreciează cooperarea.

"Am avut o discuție constructivă de pregătire a următorului Summit din 2018. NATO este o alianță care se ține de promisiuni", a spus acesta.

"România este un partener important pentru apărarea balistică și în misiunile din Kososvo și Afganistan. M-am întâlnit cu trupele române din Afganistan. Aduc o contrubuție foarte importantă", a mai afirmat secretarul general al NATO.

În plus, acesta a mulţumit României pentru lidershipul de care a dat dovadă în apărarea cibernetică.

"Vă felicit pentru anunțul de a aloca 2% din PIB precum și pentru angajamentul de a menţine aceast procent. România este un exemplu", a completat Jens Stoltenberg.

În ceea ce priveşte apărarea balistică NATO, oficialul a precizat că aeasta se dezvoltă cum a fost planificat. "Am participat anul trecut la inaugurarea facilității de la Deveselu. În SUA se discută despre capacități adiționale pe lângă cele decise sau cele care se implementează în prezent", a completat Jens Stoltenberg.