MENIU

Iohannis: Îmi doresc de la UE mai multă coerență.România își menține obiectivul aderării la Schengen

"Îmi doresc de la Uniunea Europeană mai multă coerență și mai multă rigoare în ceea ce privește agenda europeană. România își menține obiectivul aderării la Spațiul Schengen. România va continua să se implice în rezolvara crizei refugiaților. Parteneriatul strategic cu SUA rămâne un pilon esențial al politicii externe a României", a transmis Klaus Iohannis, în cadrul discursului susținut, la Palatul Cotroceni, în contextul întâlnirii anuale cu diplomații străini acreditați la Bucureşti.

Redăm principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis 

"Stimați invitați, doamnelor și domnilor,

Bine ați venit! Dați-mi voie să încep prin a vă ura la mulți ani, precum și împlinirea aspirațiilor de pace, stabilitate și prosperitate pentru statele pe care le reprezentați. În urmă cu un an, am afirmat în fața dvs. angajamentele de politică externă ale României.

Prin adoptarea Strategiei Naționale de Apărare a țării, România și-a conturat clar cadrul în care operează, în materie de securitate națională, dar s-a definit pe sine ca stat în raport cu propriii cetățeni, în raport cu aliații și partenerii săi internaționali. 'România puternică în Europa și în lume', așa cum am intitulat Strategia Națională de Apărare, nu e un deziderat care ne privește numai pe noi, ci un angajament de politică externă în sine.

Parteneriatul strategic cu SUA, apartenența la NATO și UE au fost, sunt, și vor ramane pilonii fundamentali pe care se construiește politica externă a României.

Semnarea de către toți actorii politici (...) pentru creșterea bugetului Apărării, cu o primă etapă de creștere deja realizată din 2016, e expresia concretă a aceluiași obiectiv. În plan intern, am numit 2015 anul recâștigării normalității. Acesta a adus cu sine redescoperirea dialogului, întărirea principiilor statului de drept, continuarea luptei anticorupție și confirmarea angajamentului pentru mai multă transparență în spațiul public. Cred că 2015 a însemnat începutul unui alt mod de a face politică, pe care cetățenii noștri îl doresc și pe care îl așteaptă și care e pe măsura unei Românii cu adevărat puternice.

Ne dorim ca 2016 să consolideze în viața politică românească virtuțile dialogului, deschiderea către societatea civilă.

Parteneriatul strategic cu SUA rămâne un pilon esențial al politicii externe a României.

În ceea ce privește profilul său în cadrul NATO, România este astăzi un membru predictibil și apreciat. Susținem întărirea rolului alianței în domeniul apărării colective și acordarea unei atenții speciale atât provocărilor din flancul estic, în mod desosebit din regiunea Mării Negre, cât și din flancul sudic al NATO.

Situația îngrijorătoare din vecinătatea estică reclamă măsuri de consolidare a securității.

Mă bucur să constat că cetățenii români cred cu tărie in proiectul european. Ca președinte, trebuie să spun totuși, cu sinceritate, că aștept mai mult de la funcționarea mecanismelor europene. Îmi doresc de la UE mai multă coerență, mai multă viziune și mai multă strategie. Proiectul european nu e un simplu slogan, și UE nu e un set de mecanisme birocratice. Îmi doresc un management mai eficient la nivelul instituțiilor europene, o mai bună planificare și mai multă rigoare în ceea ce privește agenda europeană.

Poziția României în cazul refugiaților nu a fost și nu este bazată pe refuzul de a primi imigranți în România, ci pune sub semnul întrebării procedura. Reafirm că România e solidară cu celelalte state europene și va continua să se implice în rezolvarea crizei refugiaților. Consider că două chestiuni sunt fundamentale în acest sens: acționarea asupra cauzelor și un proces de securizare a frontierelor europene, la care România continuă să contribuie în mod semnificativ.

Astăzi, Spațiul Schengen e pus sub semnul îndoielii. Dincolo de circumstanțele prezente, România își menține obiectivul aderării la acest spațiu.

Locul Marii Britanii este înăuntrul Uniunii. În același timp, orice soluții vor fi găsite în acest proces, ele vor trebui să fie în concordanță cu prevederile Uniunii", a declarat Klaus Iohannis.

UPDATE 11,00: Întâlnirea a început. Evenimentul a fost deschis de noul Nunțiu Apostolic în România, monseniorul Miguel Maury Buendia.

La întâlnirea, care va avea loc la ora 11,00, Klaus Iohannis va prezenta direcțiile politicii externe pentru acest an.

Din partea corpului diplomatic va vorbi noul Nunțiu Apostolic în România, monseniorul Miguel Maury Buendia, pe care șeful statului l-a primit, marți, la Palatul Cotroceni cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare în țara noastră.

Mai multe articole despre:
Cotroceni ambasadori Klaus Iohannis