MENIU

Klaus Iohannisi: ”PSD-ul a convins-o pe doamna Dăncilă să candideze, nu eu”

Președintele României, Klaus Iohannis, a făcut declarații de presă la Palatul Cotroceni, joi.

Iohannis a avut astăzi o întâlnire de lucru cu mai mulți miniștri din cabinetul Orban, dar și cu premierul României. Ulterior, președintele a discutat și cu toți ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene.

Președintele și-a început discursul cu un scurt rezumat al întâlnirii de la summitul NATO.

”La summitul NATO am văzut că în media de la noi aspectele de societate au fost bine reflectate. NATO a ajuns la 70 de ani, lucru notabil. Subliniem că această alianță a rezistat foarte bine timp de 70 de ani.

Pe bună dreptate, premierul Boris Johnson, la recepția sa, s-a întrebat retoric ”ce face această alianță atât de puternică?”, iar răspunsul a fost că toate statele membre sunt democrații autentice. Am avut discuții la summit despre temele vehiculate în spațiul public: împărțirea corectă a obligațiilor, viitorul NATO, și câteva chestiuni concrete. Așa numitul burden sharing, împărțirea sarcinilor, toată lumea înțeles că e nevoie să plătească mai mult pentru apărare. Limita de 2% din PIB va fi atinsă de tot mai mulți aliați. Nu au existat nici un fel de controverse.

A doua chestiune, care dăduse breaking news-uri, au fost solicitările de a evalua strategia pe termen lung. A fost discutată chestiunea și nu au apărut controverse. Dimpotrivă, toți am acceptat că NATO are nevoie de un proces de reflecție. Trebuie să răspunde la întrebări precum: Cine e inamicul nostru? Cum se relaționează NATO cu China? Trebuie să schimbăm abordarea față de Rusia?

În final am decis cu toții să cerem secretarului general al NATO să elaboreze liniile directoare ale unui proces de reflecție care va duce la o strategie. În finalul întâlnirii de ieri pot spune că NATO e unită, puternică și are un viitor foarte bun. Am decis că și spațiul cosmic va face parte din preocupările aliaților

Au fost discutate chestiuni legate de Marea Neagră, dar și planuri de intervenție pentru flancul estic. Consider că acest summit nu a fost doar o reușită pentru NATO, ci și pentru România. Noi ne-am atins obiectivele.

Consider că summitul nu a fost doar o reușită pentru NATO, ci și pentru România, iar noi ne-am atins obiectivele”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a negat joi informațiile că el ar fi convins-o pe Viorica Dăncilă să candideze la alegerile prezidențiale, deși șefa PSD le promisese liderilor partidului că nu va face acest lucru. Cel care a afirmat că Dăncilă a decis să candideze după o discuție față în față cu Iohannis a fost secretarul general interimar al PSD, Paul Stănescu.

”Mi se pare foarte ciudată această abordare. Nu, PSD a convins-o să candideze și mai bine întrebați la ei de ce, pentru că rezultatul e bine cunoscut”.

Cât despre pensii și salarii, președintele a precizat, din nou, că acestea nu vor fi tăiate.

Întrebat ce părere are despre noua Lege a pensiilor dorită de Guvernul Orban, Iohannis a răspuns că i se pare a fi o lege utilă.

„Este o lege utilă în condițiile în care foarte mulți pensionari și conducători de instituții publice semnalează inegalități și inechități în actuala lege a pensiilor (…) asta nu este o chestiune care să se poată rezolva nici într-o lună, nici în două. Sunt convins că Guvernul va face o analiză serioasă, atentă a chestiunilor și în măsura în care va fi nevoie de o nouă lege se va discuta la momentul potrivit”.

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, despre o eventuală asumare a răspunderii Guvernului pe legea bugetului, că acest lucru ar fi constituţional, Executivul putând să îşi asume răspunderea pe orice fel de lege. "În condiţiile unui guvern puternic minoritar, este evident că asumarea răspunderii este o metodă de legiferare delegată care poate să funcţioneze, pentru orice tip de lege", susţine el.

Întrebat dacă asumarea răspunderii Guvernului pe legea bugetului ar fi o variantă bună, Iohannis a spus: "În condiţiile unui guvern puternic minoritar, este evident că asumarea răspuderii este o metodă de legiferare delegată care poate să funcţioneze, pentru orice tip de lege".

"Constituţia nu face diferenţe între anumite tipuri de lege care pot fi sau n-ar putea fi asumate de guvern, orice lege poate să fie prezentată cu asumarea răspunderii Guvernului. Dar asta este strict o decizie a Guvernului şi, dacă se va face, cu siguranţă veţi primi această informaţie de la Guvern şi nu de la mine", a adăugat Iohannis.

El a menţionat că nu vrea să facă afirmaţii despre o eventuală asumare a răspunderii pe legea bugetului.

"Dar vă spun că ar fi constituţional şi este posibil să-şi asume Guvernul răspunderea pe orice fel de lege", a mai spus preşedintele.

Întrebat dacă vor fi suficienţi bani în buget pentru creşterea punctului de pensie, Iohannis a spus că solicitarea sa pentru Guvern a fost să vină cu un proiect de buget care acoperă necesarul pe anul viitor şi să fie cât mai aproape de limita acceptată de deficit, de 3 la sută din PIB.

Mai multe articole despre:
iohannis anunt la ora 18