MENIU

Guvernul strânge cureaua pentru a acoperi gaura bugetară. Ce propun Dăncilă și Teodorovici

Guvernul vrea să strângă cureau la cheltuielile bugetare. Se urmărește interzicerea cumularii pensiei și salariilor în sistemul bugetar, precum și disponibilizarea funcționarilor care blochează proiecte sau care nu se justifică în organigramă. Ministrul Finanțelor a pus gând rău și pensiilor speciale, pe care vrea să le impoziteze.

Guvernul caută modalități pentru a acoperi gaura bugetară, iar Viorica Dăncilă și Eugen Teodorovici au identificat deja câteva variante posibile, în timpul turneului prin țară.

Ministrul Finanțelor a vorbit despre o posibilă interzicere a cumulării pensiei cu salariul, în sistemul bugetar.

"Dacă te-ai pensionat din sistemul de stat, mai lucrezi la stat? Eu spun că nu. Mergi în privat! Ştim foarte bine ce se întâmplă de ani de zile în acest sens. Sunt măsuri de bun-simţ pe care le vom discuta, astfel încât până la rectificare să fie prezentate şi, sper, multe din ele să fie şi asumate", a spus ministrul Teodorovici. 

Viorica Dăncilă a evocat posibila disponibilizare a  funcționarilor care blochează proiecte sau care nu se justifică în organigramă.

”Vă mai dau eu un exemplu: sunt foarte multe persoane, și unele dintre ele le știm, unele le aflăm acum, când facem analiza fiecărui minister, care sunt detașate de la societăți comerciale. Detașarea de la societatea comercială respectivă se face de la salariul pe care-l are în societate. Dacă e angajat de trei zile pe un salariu de prim-ministru, detașarea se face pe salariul pe care-l are în societate. Aceste lucruri nu le mai putem accepta. Vom cere detașările de la fiecare minister în parte, pentru că nu este corect și nu este un mod constructiv de abordare. Plătim niște salarii imense celor detașați, care, efectiv, ar trebui să facă aceeași muncă cu cel care lucrează în instituția respectivă. Și atunci această abordare nu este corectă (...) Sunt ministere în care avem entități cu mai mulți factori de conducere decât salariați. (...) Avem societăți în care veniturile sunt egale cu cheltuielile, dar și-au crescut salariile (...) Ne gândim la banul public și nu putem să irosim banul public”, a spus Dăncilă. 

Discuţiile Ministerului Finanţelor Publice cu celelalte ministere pe tema măsurilor care pot fi luate pentru acoperirea deficitului au început în 3 iulie, se vor încheia în 10 iulie şi apoi vor fi centralizate şi prezentate premierului Viorica Dăncilă, potrivit lui Teodorovici. 

Surse citate de Realitatea TV spuneau, vineri, că după ce a împărţit banii în dreapta şi în stânga, Guvernul a ajuns la fundul sacului, iar acum caută soluţii. A acordat pensii speciale aleşilor locali, însă acum, potrivit unor surse social democrate, acestea ar urma să fie impozitate.

Aceleaşi surse spun că ministrul de Finanţe s-a angajat să aducă la buget 7 miliarde de lei. Banii vor veni, în primul rând, din impozitarea progresivă a pensiilor speciale şi renunţarea la unele programe sociale. 

Mai multe articole despre:
buget Eugen Teodorovici Viorica Dăncilă