MENIU

Cozmin Guşă, analiză despre alegerile prezidenţiale din Republica Moldova

Analistul politic Cozmin Guşă a comentat, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV, apropiatele alegeri din Republica Moldova şi implicaţiile luptelor pentru putere de acolo.

Cozmin Guşă a analizat felul în care se prezintă situaţia în Republica Moldova, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidenţiale.

"Mi se pare că soarta alegerilor într-un fel a fost scrisă, dacă pentru locul doi se bate candidatul oficial al Partidului Democrat cu candidatul oficial al lui Plahotniuc, respectiv Marian Lupu, cu Maia Sandu care preia electoratul din stradă al lui Năstase, dar şi sloganul. Ei nu vor putea să coaguleze electoratul celui care ar putea veni pe locul trei, respectiv a lui Lupu, dacă Maia Sandu ar juca finala cu Igor Dodon.

Se repetă, într-un fel, un scenariu din România anului 2009, în care Crin Antonescu a fost prost sfătuit şi nu a înţeles că nu se poate plasa pe locul doi şi înjurându-l ca la uşa cortului pe Mircea Geoană i-a netezit drumul spre al doilea mandat lui Traian Băsescu. Vreau să spun ceva legat de atitudine, pentru că situaţiile sunt uşor diferite, dar electoratele lui Lupu şi al Maiei Sandu şi ele se incompatibilizează prin jocul public al celor doi, aşa că profită Igor Dodon. Ca să nu mai spun că Marian Lupu, dacă s-ar clasa pe locul trei, ar putea foarte uşor să facă declaraţii de susţinere a lui Dodon, deşi nu mă aştept, pentru că toată lumea joacă la două capete în Moldova, mai ales în mediul politic, apropo de boala mielului turbat care sugea de la două oi, şi de la Moscova şi de la Bucureşti. Acum mielul turbat se va transforma în altceva, de când americanii sunt activi pe teren şi Plahotniuc face vizite la Washington şi ambiţiile Berlinului sunt şi ele remarcabile, deci vom vedea mai multe ţâţe pentru miel.  

Cât despre alţi candidaţi ca Iurie Leancă, să nu fim atât de naivi: lungimea lanţului va determina libertatea câinelui. Cât de lung îi va lăsa Plahotniuc laţul, atât de liber se va exprima Leancă", a spus analistul politic.  

Cozmin Guşă a explicat că se se întâmplă în stradă este un lucru foarte important, pentru că "Unirea e un lucru la care ne gândim cu toţii, cei care suntem unionişti. Sculele nu ne ajung astăzi şi nu ne ajută nici voinţa marilor puteri, pe care nu le putem influenţa, trebuie să jucăm aşa cum vor dânşii. Am pierdut oportunitatea de a discuta noi, ca primus inter pares, acum trebuie să aşteptăm să vedem ce spun alţii şi care e rolul în care vom fi distribuiţi. Trebuie să ştiţi că în urma unei asemenea acţiuni guvernamentale ca cea de azi de la Bucureşti, nu ne cresc şansele, ci eventual ideile unora care ar vrea să ne folosească pentru că suntem foarte uşor de manipulat, pentru că la un simplu ordin vom face tot ce ni se cere, fără să ne gândim la statul român, la avantajele statului român sau la ideea de forţă pe care trebuie să o exprimăm.

Eu nu cred că în nicio altă capitală vizată de conflictele îngheţate -Baku, Kiev, Tbilisi - s-ar fi putut întâmpla o asemenea bâlbă în urma unui miting anunţat din timp", şi-a continuat analiza consultantul politic.

Concluzia lui Cozmin Guşă referitoare atât la alegerile din Republica Moldova, cât şi la protestul de la Bucureşti, nu este una fericită: "M-am bucurat că vorbim despre Moldova, dar nu pot fi bucuros când aşa stă situaţia. Dacă a fost un scenariu, e rău, dacă a fost o greşeală e la fel de rău. Iarăşi ne-am comportat deplorabil. Ambele vin cu minus în faţa prestigiului României şi în faţa influenţei simbolice pe care o putea avea România în alegerile de acolo, lucru care ar fi fost important  şi strategic pentru statul român, fără o implicare directă, dar măcar o implicare elegantă, concretă, care să sugereze dorinţa noastră de a-i avea alături pe cei care simt româneşte era de preferat acestei bâlbe ciudate care, repet, foloseşte unei tabere care nu iubeşte România, nu cred că iubeşte nici Rusia, ci propăşirea personală şi multiplicarea averilor personale", a mai spus consultantul politic.