MENIU

Georgian Pop: Mai devreme de șapte-opt ani, polițiștii judiciari nu pot să investigheze teroriștii

Președintele Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru controlul SRI, Georgian Pop, a explicat, joi, în cadrul emisiunii "Realitatea pe net", de ce era necesară ordonanța de urgență adoptată de Guvern privind interceptările. Pop a punctat faptul că DIICOT nu dispune, la ora actuală, de sistemul necesar "pentru a urmări și a investiga spionii și teroriștii", iar "mai devreme de șapte-opt ani de zile polițiștii judiciari nu pot să facă treaba asta", în condițiile în care ofițerii DIICOT "sunt pregătiți în ani de zile" pentru astfel de misiuni.

"Să spunem că SRI primește, astăzi, o informație de la partenerii strategici că într-un grup de imigranți există suspecți de terorism. Pe baza acestei informații, SRI merge și solicită judecătorilor de la ÎCCJ un mandat pe securitate națională. Pe acest mandat de securitate națională, de supraveghere tehnică se investighează, se supraveghează și se vede dacă această informație se confirmă sau nu. În urma mandatului, apar indicii privind posibilitatea efectuării de infracțiuni de terorism. În secunda doi, ofițerii SRI sunt obligați prin lege să meargă la procurorul DIICOT. În momentul în care ajunge informația și ajung aceste date, procurorul în continuare trebuie să găsească probe cu care să meargă în fața unui judecător.

Acum, dacă nu apărea ordonanța de urgență dată de guvern, în momentul în care procurorul DIICOT primea acea informație că avem un suspect care încearcă să comită acte de terorism în România, procurorul de la DIICOT nu mai putea să lucreze cu ofițerii de la SRI. Atunci înseamnă că SRI trebuia să predea procurorului și poliției cazul și vă întreb logic: credeți că astfel de lucruri, un terorist îl urmărim cu șefii de post din diferite comune? Nu putem să îl facem. Ca un procuror să poată să probeze în fața judecătorului, are nevoie de o expertiză tehnică și de oameni specializați care știu, fără să fie descoperiți, să producă probe ca acela e terorist", a explicat Georgian Pop.

Potrivit acestuia, sistemul de supraveghere tehnică al SRI nu se poate muta, fiind "unul integrat".

"Acum nu are (n.r - DIICOT sistem tehnic) pentru a urmări și a investiga spionii și teroriștii. Este o chestiune complicată, iar ofițerii care fac bine lucrul ăsta sunt pregătiți în ani de zile. Mai devreme de șapte-opt ani de zile polițiștii judiciari nu pot să facă treaba asta", a mai spus Pop.

În acest context, Georgian Pop a subliniat faptul că "cine face o interceptare, înregistrare audio fără să aibă mandat de la judecător trebuie să răspundă penal".

"În primul rând, cred că avem o responsabilitate cu toții, politicieni, mass-media, instituții publice să respectăm și să protejăm drepturile și libertățile fundamentale ale oamenilor. Înseamnă că orice restrângere temporară a acestor drepturi trebuie să se facă exclusiv în baza deciziei unui judecător. Cine face o interceptare, înregistrare audio fără să aibă mandat de la judecător trebuie să răspundă penal. Rolul comisiei parlamentare este să se asigure că în tot ceea ce face SRI, toate aceste restrângeri temporare - interceptări telefonice, ambientale, filaj, localizare toate acestea se fac exclusiv în baza unui mandat și nimeni nu depășește limitele acestui mandat", a spus președintele Comisiei pentru controlul SRI.

Totodată, Pop a ținut să puncteze că "constituționalitatea și legalitatea sunt obligatorii pentru noi toți".

"Alt principiu în care cred este responsabilitatea instituțiilor statului să asigurăm securitatea cetățenilor", a adăugat Georgian Pop.

 

Georgian Pop: Controlul parlamentar asupra SRI este pe documente! Verificăm lunar interceptările

Mai multe articole despre:
Georgian Pop Comisia pentru controlul SRI