MENIU

Fota: "Este clar că Turcia e câștigătoarea acestei runde de negocieri". Ce preț plătește UE

Fostul consilier prezidențial pentru probleme de securitate națională, Iulian Fota, a declarat, marți, la Realitatea TV, că proiectul de acord încheiat la summitul UE-Turcia de la Bruxelles este în avantajul ambelor părți, ajutându-i atât pe europeni să facă pași importanți în rezolvarea crizei refugiaților, cât și pe turci să își gestioneze situația internă complicată. Cu toate acestea, Fota atrage atenția că Turcia a mai obținut un lucru care nu e pe agendă.

Potrivit fostului consilier prezidențial, în urma summitului informal UE-Turcia, desfășurat la Bruxelles, liderii europeni au recunoscut că "Turcia e o țară importantă pentru Uniunea Europeană fără de care nu se poate".

"Uniunea Europeană, în ultimii ani, nu a dorit să recunoască caracterul de parteneriat strategic al Turciei, mai ales că Turcia are negocieri de aderare la UE de ani de zile. În ultimii ani au fost voci care încercau să minimalizeze importanța Turciei. Pe problema refugiaților se dovedește că Turcia e vitală pentru UE, cel puțin în această privință și se pare că, în al 12-lea ceas, elita europeană, inclusiv acele țări care erau reticente s-au hotărât să facă un pas. Cred că cel mai important lucru pe care Turcia ar putea să îl obțină de la UE este accelerarea procesului de aderare la Uniunea Europeană", a explicat Fota.

Pe de altă parte, fostul consilier prezidențial a subliniat faptul că Turcia a mai obținut un lucru care nu e pe agendă. "Efectiv Turcia a obținut de la UE un fel de dublu standard ce poate fi periculos pentru UE", a punctat Fota, referindu-se la reacția oficialilor europeni față de reprimarea presei de opoziție din Turcia.

Întrebat ce avantaje obține UE de pe urma proiectului de acord încheiat cu Turcia, Fota a detaliat:

"Și Uniunea Europeană a obținut ce își dorește. Este clar că Turcia e câștigătoarea acestei runde de negocieri. Eu cred că e un deal bun. UE obține un acord cu Turcia pe care îl poate arăta propriilor cetățeni ca să se înțeleagă că problema refugiaților începe să fie gestionată și presiunea pe agendă va scădea. Dacă Turcia își asumă toate obligațiile ce îi revin, presiunea pe opinia publică și pe Europa va scădea (...) Se salvează Spațiul Schegen, țările europene sunt capabile să conlucreze ceea ce elimină o parte din temerile privind viitorul UE. Prețul pe care îl plătesc este accelerarea procesului de adeziune a Turciei la UE. Eu cred că ambele vor fi mai puternice. Este o decizie înțeleaptă".

Cu toate acestea, Fota a punctat faptul că mai este un hop de trecut: "Faptul că au cerut timp de gândire să analizeze cerințele Turciei arată că mai este un element de incertitudine", a adăugat fostul consilier prezidențial.





Mai multe articole despre:
Iulian Fota criza refugiatilor summit UE-Turcia