MENIU

EUROPARLAMENTARE 2014: Peste 5.000 de deţinuţi, printre care Năstase şi Becali, NU VOR PUTEA VOTA

EUROPARLAMENTARE: Peste 5.000 de deţinuţi, printre care Năstase şi Becali, NU VOR PUTEA VOTA

EUROPARLAMENTARE 2014. Dintre cei 32.193 de deţinuţi din România, peste 27.000 vor putea vota duminică la alegerile europarlamentare, în timp ce peste 5.000, printre care Adrian Năstase şi Gigi Becali, nu-şi vor putea exercita acest drept, pentru că le-a fost interzis de instanţă,au declarat pentru MEDIAFAX oficialii ANP.

EUROPARLAMENTARE 2014. "Dintr-un efectiv de 32.193 de deţinuţi, 27.027 vor putea vota la alegerile europarlamentare", au declarat, pentru MEDIAFAX, oficiali din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).

Singurii care nu vor putea vota duminică sunt cei 5.166 de condamnaţi definitiv în cazul cărora instanţa a dispus şi aplicarea pedepsei complementare a interzicerii dreptului de a alege, conform articolului 66 din Codul penal.

În situaţia aceasta se află Adrian Năstase şi Gigi Becali, ale căror sentinţe au inclus şi această pedeapsă complementară, dar nu şi Relu Fenechiu, căruia i-au fost interzise alte drepturi prin pedepse complementare.

EUROPARLAMENTARE 2014. Potrivit reprezentanţilor ANP, deţinuţii cu drept de vot îşi vor putea exprima opţiunea electorală în spaţii special amenajate din penitenciare, unde vor fi aduse urne mobile.

Potrivit articolului 47 din Legea 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, care se aplică şi deţinuţilor, se precizează că "pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel mai târziu în preziua alegerilor, însoţită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puţin 2 membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării - ştampilă cu menţiunea "VOTAT" şi buletine de vot - la locul unde se află alegătorul, pentru a se efectua votarea. În raza unei secţii de votare se utilizează o singură urnă specială. Urna specială poate fi transportată numai de membrii biroului electoral al secţiei de votare. Urna specială se poate deplasa numai în raza teritorială arondată la respectiva secţie de votare".

EUROPARLAMENTARE 2014. În ceea ce priveşte persoanele care se află în arest la domiciliu, ele trebuie să anunţe la instanţa competentă că vor să părăsească locuinţa pentru a merge la vot şi, numai dacă această solicitare le este admisă, îşi vor putea exercita acest drept. La nivel naţional, peste 150 de persoane se află în arest la domiciliu, potrivit celor mai recente date statistice ale Poliţiei Române.