MENIU

Elena Udrea, reținută de DNA pentru 24 de ore: "Nu poţi pune cătuşe adevărului!"

Elena Udrea a fost reţinută
<p>Elena Udrea, mesaj pe Facebook din spatele gratiilor- FOTO: <a href="http://inquamphotos.com/index.php" target="_blank">inquamphotos.com</a></p>
Udrea, &icirc;n cătuşe
<p>Elena Udrea a fost reţinută</p>
Elena Udrea, &icirc;n cătuşe

Elena Udrea şi-a petrecut noaptea după gratii. Fostul ministru a fost reţinut, aseară, pentru 24 de ore, de procurorii DNA şi dusă cu cătuşe în arestul Poliţiei Capitalei. Udrea e acuzată de procurori de mai multe infracţiuni de trafic de influenţă şi de spălare de bani, toate în legătură cu dosarul Microsoft. Judecătorii de la Curtea Supremă vor decide astăzi dacă va fi arestată preventiv. Marţi seara, Elena Udrea a fost scoasă încătușată din sediul DNA, dar, când a ajuns în arestul Poliției Capitalei, nu mai avea cătușele la mâini, fapt ce s-a putut observa când a coborât din mașină.

Elena Udrea va fi dusă astăzi la Înalta Curte, sub escorta poliţiei, acolo unde judecătorii vor decide dacă va fi sau nu arestată preventiv pentru 30 de zile.

UPDATE 23.00. Când a ajuns la sediul Poliției Capitalei pentru a fi dusă în arest, Elena Udrea a coborât din maşină fără cătușe.

Update 22:51 Elena Udrea a ieșit din sediul DNA cu cătusele la mâini, spunând: ”Poți pune cătușe Elenei Udrea, dar nu poți pune cătușe adevărului” - VEZI IMAGINILE

Update 22:27. Elena Udrea a fost reținută pentru 24 de ore, informează un comunicat al DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe celor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 10 februarie 2015, a inculpatei UDREA ELENA GABRIELA, pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni:

- trafic de influență (fapte în legătură cu încheierea și derularea acordului cadru de licențiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente și a actelor adiționale la acestea);
- trafic de influență (fapte în legătură cu derularea contractului e-România); 
- trafic de influență (fapte în legătură cu pretinderea și primirea a 500.000 de euro); 
- spălare de bani. 

Inculpatei UDREA ELENA GABRIELA i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentată, la data de 11 februarie 2015, Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile se arată în comunicat. 

Update 22:20: Unul dintre avocații Elenei Udrea, Marius Sebastian Striblea, a declarat, la ieșirea de la DNA: "Audierile au durat trei ore. Dosarul este mai complicat. Este un om puternic, este un om optimist. Știe că este nevinovată și speră ca mâine la Înalta Curte nu se va lua măsura arestului preventiv, pentru că nu se impune".

Un alt avocat a declarat: ”Au fost două infracțiuni de spălare de bani. Procurorii au renunțat la o infracțiune de spălare de bani. A rămas una singură. Există două seturi de infracțiuni așa cum le știți”.

UPDATE 19:00 În timp ce Elena Udrea se află în sediul DNA, Stelian Gheorghe, cel care le-a spus procurorilor că i-a dat 10 milioane de euro lui Dorin Cocoș, pentru soluționarea dosarului de la ANRP, a sosit și el la sediul DNA, pentru audieri. Gheorghe Stelian a fost adus de anchetatori la sediul DNA, marţi seară, în aceeaşi maşină cu Alexandru Faur, la sediul direcţiei. 

UPDATE 11.53. Elena Udrea a ajuns la DNA. Cu puţin timp înainte, avocatul Elenei Udrea a precizat presei că a solicitat audierea clientei sale.

Elena Udrea a precizat, zâmbitoare, la intrarea în sediul DNA, că cererea de audiere în dosarul Microsoft făcută de avocatul său a fost acceptată şi că s-a prezentat la audieri.

În faţa sediului DNA se află, marţi la ora prânzului, mai mulţi protestatari care au huiduit-o pe Elena Udrea la venire.

Elena Udrea a fost citată de procurori să se prezinte marţi la DNA, după ce Camera Deputaţilor a dat avize pentru urmărirea penală, reţinerea şi arestarea preventivă a deputatului PMP, în dosarele "Gala Bute" şi "Microsoft", în care este acuzată de fapte de corupţie, potrivit unor surse judiciare. În prealabil, Udrea a trecut pe la Secţia 2 de Poliţie pentru controlul judiciar. "Ne vedem la 12.00 la DNA", le-a spus ea jurnaliştilor.

Primarul din Lupeni, Cornel Resmeriță, arestat preventiv în dosarul Gala Bute

Cereri de reţinere şi arestare, avizate de Parlament

Sursele citate au declarat, pentru MEDIAFAX, că după publicarea în Monitorul Oficial a celor şase hotărâri ale Camerei Deputaţilor privind aprobarea cererilor de urmărire penală şi de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a deputatului Elena Udrea , procurorii au citat-o să se prezinte marţi, la Direcţia Naţională Anticorupţie, în dosarele Gala Bute şi Microsoft.

Potrivit surselor citate, Elena Udrea ar trebui să se prezinte la DNA în jurul orei 12.00.

Camera Deputaţilor a dat luni şase voturi distincte, cu bile, pentru solicitările justiţiei în privinţa Elenei Udrea, toate cererile fiind aprobate.

Astfel, forul legislativ a aprobat cererea privind începerea urmăririi penale a Elenei Udrea în dosarul Gala Bute, fiind înregistrate 285 de voturi "pentru" şi 49 "împotrivă". Solicitarea procurorului general al Parchetului de pe lângă ICCJ s-a referit la formularea cererii de urmărire penală împotriva deputatului Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, în dosarul nr.50/P/2014 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Camera Deputaţilor a aprobat apoi cererea privind încuviinţarea extinderii urmăririi penale în dosarul Gala Bute. Proiectul de hotărâre a Camerei Deputaţilor întocmit ca urmare a solicitării procurorului general al Parchetului de pe lângă ICCJ, referitoare la formularea cererii de urmărire penală împotriva deputatului Elena Udrea, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, în dosarul nr.50/P/2014 al DNA, a fost adoptat cu 278 voturi "pentru" şi 50 "împotrivă".

Camera a aprobat şi încuviinţarea cererii de arestare preventivă formulată în dosarul Gala Bute în privinţa Elenei Udrea. Rezultatul votului la proiectul de hotărâre referitor la cererea ministrului Justiţiei, însoţită de solicitarea Parchetului de pe lângă ICCJ, de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Elena Udrea, formulată în dosarul nr.50/P/2014 al DNA, a fost de 219 voturi "pentru" şi 102 "împotrivă".

Un al patrulea vot a vizat cererea de urmărire penală în dosarul Microsoft în privinţa Elenei Udrea. Camera a aprobat, cu 243 voturi "pentru" şi 50 "împotrivă", proiectul de hotărâre întocmit în urma solicitării procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, referitoare la formularea cererii de urmărire penală împotriva deputatului Elena Udrea, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, spălare de bani şi fals în declaraţii de avere, în dosarul nr.880/P/2014 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Camera Deputaţilor a aprobat şi solicitarea de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a deputatului în dosarul Microsoft. Camera a aprobat, cu 202 voturi "pentru" şi 65 "împotrivă", cererea ministrului Justiţiei, însoţită de solicitarea PICCJ, de reţinere şi arestare preventivă a deputatului Elena Udrea, formulată în dosarul nr.880/P/2014 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

De asemenea, Camera a aprobat şi cererea formulată în cazul Elenei Udrea privind încuviinţarea arestării preventive prin înlocuirea controlului judiciar, în dosarul Microsoft. Proiectul de hotărâre a Camerei Deputaţilor aferent cererii ministrului Justiţiei, însoţită de solicitarea PICCJ, de încuviinţare a arestării preventive a Elenei Udrea, prin înlocuirea controlului judiciar dispus la data de 29 ianuarie, formulată în dosarul nr.880/P/2014 al DNA, a fost adoptat cu 152 de voturi "pentru" şi 82 "împotrivă".

Elena Udrea este încă sub control judiciar şi, potrivit programului stabilit cu poliţiştii supraveghetori, ar trebui să se prezinte marţi, la ora 11.00, la Secţia 2 Poliţie.

Mai multe articole despre:
DNA Elena Udrea decizii aviz de arestare