MENIU

Deputaţii au aprobat cererile de arestare, reținere și urmărire penală pe numele Elenei Udrea

ELENA UDREA. Plenul Camerei Deputaților a aprobat, luni, șase cereri ale procurorilor, pe numele Elenei Udrea, pentru arestarea preventivă, reținerea și urmărirea penală în două dosare: "Gala Bute" și "Microsoft". Elena Udrea poate fi arestată după ce decizia Camerei Deputaților, privind aprobarea cererii DNA, în acest sens, este publicată în Monitorul Oficial, potrivit Agerpres.

Camera Deputaţilor a aprobat, luni seară, cererea de arestare formulată în dosarul "Gala Bute" în cazul Elenei Udrea, fiind înregistrate 219 voturi "pentru" şi 102 "împotrivă". Camera Deputaţilor a aprobat şi solicitarea de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a deputatului Elena Udrea în dosarul Microsoft, la cererea DNA, cu 202 voturi ”pentru” şi 65 ”împotrivă”. Deputaţii au încheiat votul prin aprobarea încuviinţării arestării preventive, care înlocuieşte controlul judiciar în dosarul Microsoft, scrie Mediafax

UPDATE 00:30. A fost votata si ultima cerere de de inlocuire a controlului judiciar cu arestarea preventiva, pentru Elena Udrea in dosarul Microsoft. Toate cererile au primit vot favorabil. Sesiunea parlamentara s-a incheiat, potrivit HotNews.ro.

UPDATE 23:48
Se reia votul privind arestarea preventiva a Elenei Udrea. Este ultima cerere.  Valeriu Zgonea cere sa se voteze acum o anexa la un proiect de lege.

UPDATE 23.45: Cererea DNA privind reținerea și arestarea preventivă a deputatului Elena Udrea, în dosarul Microsoft a fost adoptată de plenul Camerei Deputaților, cu 202 voturi "pentru" și 65 de voturi "împotrivă", potrivit Agerpres. 

UPDATE 23.00: Deputații au aprobat cererea DNA de încuviințare a urmăririi penale, a Elenei Udrea, pentru trafic de influență, spălare de bani și fals în declarația de avere, în dosarul "Microsoft", cu voturi 243 de voturi ''pentru'' și 50 ''împotrivă''.

UPDATE 22.03: Cererea DNA privind încuviințarea arestării preventive a Elenei Udrea, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, în dosarul "Gala Bute," a fost adoptată de plenul Camerei Deputaților, cu 219 voturi "pentru" și 102 voturi "împotrivă", informează Realitatea TV.

Update 21:30  A început votul pentru a treia cerere de urmărire penală, de data aceasta pentru arestarea preventivă în dosarul Gala Bute.

Update 21.30: A doua cerere pentru extinderea urmăririi penale a trecut cu 285 de voturi pentru și 50 împotrivă. 

Update 21.00 Se dă votul pentru a doua cerere de extindere a urmărire penale, pentru mită, în același dosar Bute.

Update 20:30 Prima solicitare de încuviințare a urmăririi penale a Elenei Udrea, în dosarul Bute, a trecut de votul deputaților. Au fost 232 de voturi pentru și doar 42 împotrivă. 

Update: A început votul pentru prima solicitare. 

ELENA UDREA. "Suntem în fața unei situații excepționale în care aveți de votat pentru trei cereri de urmărire penală. Dați-mi voie să am un singur discurs în acest moment după care o să vă las să dezbateți. Sunt astăzi în fața dumneavoastră să vorbesc despre ceea ce se întâmplă astăzi în România. Vă asigur că lucrurile pe care vi le voi spune reprezintă adevărul și este un discurs cinstit și onest. Timp de 20 ani am luptat pentru statul  de drept, justiție independentă. Sunt dintre cei care au acuzat parlamentu pentrul că nu poate garanta progresul României. Am vorbit despre ineficiența legislativului din care fac parte despre nevoia unei noi clase politice. Prin contrapondere am insistat pe nevoie întăririi justiției, DNA, a CSM-ului, ANI și pe reformele pozitive care au avut loc la nivelul Serviciului de informații din România", a declarat Elena Udrea, în plenul Parlamentului.

"Ceea ce se întâmplă astăzi nu are legătură cu Elena Udrea. Dacă ar fi fost unul dintre dumneavoastră tot aici s-ar fi ajuns iar eu vin în fața dumneavoastră și vă spun că nu e normal. Avem obligația să spunem adevărul și nu trebuie să ne lăsăm cuprinși de frică pentru că tăcerea noastră ar înseamna moartea democrației, într-o țară unde aproape oricine poate găsi vinovat. Un om care deține secretele tuturor este stăpânul tuturor. Cei care au trăit înainte de 89 înțeleg foarte bine care este pericolul", a adăugat Udrea.

"Am privit inapoi la săptămâna în care s-a declanșat această nebunie împotriva mea (...) S-a ajuns la presiuni asupra CCR și asupra unor membri ai CCR privind acest pachet legislativ. Se deschisese un confilct între o instituție de forță și una care garantează domnia legii în România. Mă aflu în aceeași situație de a vorbi despre libertate în detrimentul exercitării forței prin puteri oculte. În fața dumneavoastră, Parlamentul României, declar încă o dată că tot ce am spus este adevărul pe care îl știu. Nu vă cer să purtați acest război în numele meu, să veniți alături de mine, pentru că știu că este greu, aveți multe de pierdut. Dar gândiți-vă că undeva trebuie trasată o linie, trebuie spus adevărul. Vin astăzi și spun: oamenii trebuie să fie egali în fața legii. Legea trebuie să funcționeze în cazul tuturor. Daca există acuzații la adresa mea, atunci ele trebuie cercetate. Justiția trebuie să își urmeze cursul și în cazul Elenei Udrea. Vă solicit să aprobați favorabil cererile de începere a urmăririi penale în ceeea ce mă privește, dar că să fie clar de la început, dosarele în care sunt implicată nu au un caracter politic, sunt prima care spun acest lucru, dar ceea ce mi se întâmplă, cred că sunteți de acord că este un lucru excepțional. Pentru prima dată în istorie, s-au cerut trei cerereri de arestare preventivă pe numele unui deputat în doua ore. Aș vrea să precizez că, spre exemplu, în dosarul Gala Bute de trei ani se fac cercetări, în care oameni au fost chemați să dea declarații, niciodată eu nu am fost chemată sau citată. Nici măcar săptămâna trecută, înainte să se ceară urmărirea mea penală și apoi doar la o zi distanță, arestarea mea preventivă. Nu s-a dorit să îmi spun punctul de vedere", crede Udrea.

"Întrebarea este de ce se cere arestarea preventivă a Elenei Udrea. Fără a intra pe fondul cauzei, rămânând la cauzele excepționale, este clar că există un singur motiv pentru care în cinci zile s-au abătut asupra mea șase cereri, iar acest motiv este reducerea mea la tăcere. Elena Udrea trebuie să taca pentru ca adevărurile pe care eu le spun sunt periculoase pentru unii. (...) Nu există niciun argument legal pentru care să se ceară arestarea preventivă a Elenei Udrea. Există teama față de ceea ce pot spune și ceea ce am curaj să spun. Dacă astăzi mă iau pe mine în felul acesta, mâine vă iau pe dumneavoastră, la final, nu va mai rămâne nimeni care să poată să spună adevărul, pentru ca aici este vorba de a spune adevărul până la capăt (...) Eu îmi voi urma destinul meu. Aș vrea să vă gândiți bine dumneavoastră ce fel de Românie vă doriți să construiți pentru familia dumneavoastră, pentru români. Știu că există preisuni asupra dumneavoastră, nu vă cer clemență, să blocați justiția, din contră. Vă cer să lăsați justiția să funcționeze și în cazul Elenei Udrea. Ceea ce vă cer în schimb, este să nu fiți părtași la un abuz care este arestarea mea. Vă cer să fiți puternici și să votați conform conștiiinței", a mai punctat Elena Udrea.

Camera Deputaţilor dă astăzi şase voturi distincte cu bile pentru solicitările Justiţiei în privinţa Elenei Udrea, dintre care trei pentru începerea urmăririi penale în două dosare şi încă trei pentru arestare preventivă, a stabilit Biroul Permanent al Camerei.

 "Sunt şase puncte pe ordinea de zi în privinţa doameni Udrea, primul începerea urmăririi penale pentru Gala Bute,al doilea este extinderea pentru luare de mită tot în Gala Bute, al treilea este cererea de arestare pentru gala Bute, al patrulea punct pe ordinea de zi este începerea urmăririi penale în dosarul Microsoft, al cincilea este cererea de reţinere şi arestare preventivă în dosarul Microsoft şi al şaselea schimbarea controlului judiciar în arestare tot pe Microsoft", a precizat secretarul Camerei, deputatul Nicolae Mircovici. El a spus că în jurul orei 17,30 va începe şedinţa Camerei Deputaţilor, adăugând că se vor desfăşura şase voturi cu bile. "Nu este prima dată când se termină târziu, a mai fost odată şedinţă până la ora 1,30. Aici fiecare vot va fi distinct, două voturi cu bile nu se pot desfăşura odată, pentru că nu are cum să primească cineva patru bile odată. Vor fi şase runde de vot", a explicat Mircovici.

 Mai multe pe Mediafax