MENIU

Dan Vasile Mihale: PSD cumpără voturile pensionarilor înainte de prezidențiale

Lia Olguța Vasilescu lansează proiectul Legii pensiilor. Proiectul va rămâne în dezbatere publică până în 8 septembrie, iar apoi va intra în procedură parlamentară. Guvernanții speră ca Legea pensiilor să fie deja în vigoare în vara lui 2019, adică înainte de prezidențiale și europarlamentare. Legea nu va intra, însă, în vigoare integral în 2019, ci abia în 2021, când guvernarea PSD-ALDE se încheie.

PSD promite, asta nu e greu, că, în 2021, pensiile celor aproximativ 5,2 milioane de români se vor dubla, ba chiar tripla, ca în basme. Proiectul este numai lapte și miere. Acesta prevede, printre altele, că pensionarii care nu pot aduce acte pentru sporurile primite din 1975 până în 2001 vor primi din oficiu un procent de mărire de 10%. Totodată, cei care vor să îşi cumpere vechimea vor putea plăti şi pentru o vechime mai mică de 5 ani. Și tot așa. Nicio vorbă despre impactul bugetar sau deficitul uriaș de la fondul de pensii.

E ușor să dublezi, din pix, pensiile în an electoral. În fond, nu PSD plătește, țara plătește și încă scump. De când PSD a revenit la putere, împrumuturile de pe piețele interne și externe pentru plata pensiilor și salariilor bugetarilor au crescut îngrijorător de mult. Dublarea pensiilor înseamnă un efort bugetar de peste o sută de miliarde de lei, bani pe care statul se angajează de acum să îi plătească abia în 2021.

Sistemul de pensii este oricum pe un deficit enorm, undeva la 4 miliarde de euro pe an. Dublarea acestui efort va produce un deficit structural care, potrivit analiștilor, în cazul unei recesiuni va pune rău economia pe butuci și vom ajunge în situația Greciei din 2009-2015.

În ceea ce privește dublarea efectivă a pensiilor avem de-a face, potrivit economiștilor, cu un artificiu. Profesorul Cristian Paun, directorul executiv al Societății Române de Economie, a sintetizat pentru Ziare.com: ,,Dublarea aceasta presupune, de fapt, o recalculare a pensiilor. Am văzut deja niște formule de recalculare, care vor umbla la pensiile mari. Dublarea pensiilor va presupune creșterea pensiilor majoritare - cele mici - prin tăierea unor pensii mai mari, care sunt mai reduse ca număr. Cu alte cuvinte, unele pensii vor scădea, altele (mai multe) vor crește nu cu foarte mult, deci vom dubla pensia medie printr-un artificiu''.

Artificiul de care vorbește profesorul Păun nu este tocmai rău, dacă îndreaptă "o uriaşă nedreptate care există în România de ani buni", vorba domnului Dragnea. Nu am înțeles, însă, dacă se referă la pensiiile speciale, pentru că acolo trebuie spart buboiul. Într-o țară pauperă, precum România, este o demență să plătești o pensie de 56.000 de lei unui fost nabab din magistratură, în condițiile în care pensia medie pe țară este 1.100 de lei. Singurule principiu care trebuie să guverneze Legea pensiilor este cel al contributivității.

Dar poate că vă întrebați de ce a fost împinsă Legea pensiilor către 2019. Pentru că este an electoral. Aveam alegeri prezidențiale și europarlamentare, iar PSD are mare nevoie de voturilor pensionarilor, deși cred că doar sub un milion din cei 5, 2 milioane de pensionari votează PSD. Dar asta este altă socoteală. PSDragnea mai are la mână și alte categorii defavorizate. 

Mai multe articole despre:
PSD prezidenţiale cumpăra voturile pensionarilor