MENIU

Dan Vasile Mihale: Pentru cine face jocurile Tăriceanu

<p>Călin Popescu Tăriceanu</p>

Tăriceanu a revenit din vacanța parlamentară cu o agendă proprie. În prima sa ieșire publică, după Delegația Permanentă a ALDE, șeful Senatului a ținut să precizeze că NU susține proiectul PSD privind Canalul Dunăre-București, pe care  Liviu Dragnea îl vrea gata în următorii ani, că respinge ideea suspendării președintelui Iohannis și că ALDE nu se va implica în campania pentru referendumul privind redefinirea familiei.

Nu este prima oară când există divergențe în coaliție. Au mai existat și când s-a pus problema desființării Pilonul II de pensii, însă atunci s-a găsit un compromis. S-a mai luat de Pilonul II și s-a pus la Pilonul I. Acum situația este însă mult diferită și foarte delicată.

După violențele Jandarmeriei din 10 august, calificate de ambii lideri ai coaliției drept "tentativă de lovitură de stat eșuată", Tăriceanu a început să-și cântărească bine declarațiile. Nu-i mai ține isonul lui Dragnea în orice chestiune. A salutat scrisoarea lui Rudolph Giualiani, în care se clamau protocoalele încheiate de anumite structuri din Justiție cu SRI, dar a ironizat proiectul megaloman anunțat de Vâlcov privind reluarea construcției Canalului Dunăre - București.

Despre acest proiect, început în 1986 și abandonat după 1990, care își propune să lege Capitala de Marea Neagră pe apă, Tăriceanu spune că nu este viabil și că este costisitor și sugerează că "banii ar putea fi folosiți, de exemplu, pentru reparaţiile capitale la o serie de lucrări existente, precum autostrada A2, intrările şi ieşirile de pe autostrada A2 care nu sunt făcute, intrările şi ieşirile în Bucureşti, intrările şi ieşirile prin vămile importante care leagă România de ţările din jur".

Și suspendarea președintelui este văzută diferit de Tăriceanu. Liviu Dragnea și-ar dori să îl dea jos pe Klaus Iohannis, în timp ce șeful ALDE spune că e nevoie de o analiză atentă și de asumarea consecințelor unui asemenea demers care, oricum, nu are suficientă susținere parlamentară nici măcar din partea PSD.

Este prima oară când liderul ALDE are poziție publică față de frământările ascunse din PSD. "Există din câte știu eu numeroși membri PSD care au rezerve (față de suspendarea președintelui - n.a.), ca să nu spun mai mult'', a spus Tăriceanu. Ce ar fi vrut să spună mai mult Tăriceanu? Că a venit vemea să-i dea șah lui Dragnea, care nu și-ar dori un candidat comun PSD-ALDE la prezidențiale.

Este tot mai evident că, prin acțiunile sale, Liviu Dragnea își pregătește drumul pentru Cotroceni. Dacă tot nu a reușit să fie premier, încearcă să ajungă președinte. Acesta ar fi și motivul pentru care se vehiculează în piață scenariul că prezidențiabilul viabil al PSD, Gabriela Firea Pandele, ar fi pe făraș, pentru că nu a convins-o pe Speranța Cliseru, prefect al Capitalei, și un apropiat al familiei Pandele, să fie complice la mușamalizarea violențelor jandarmilor din 10 august. 

Creditat cu un scor mult mai bun decât Dragnea la Președinție, Tăriceanu a început să facă mutări de salon interesante. Refuzul de a cupla la demersul lui Dragnea privind suspendarea lui Iohannis spune tot. Fostul premier liberal se adresează atât nemulțumiților din PSD, cât și opoziției. Mai poate fura încă din electoratul PNL, dar pentru asta trebuie să se lepede de PSDragnea. Și lipirea de Iohannis poate fi un plus, dar riscant, în condițiile în care șeful ALDE visează să devină președinte.  Cu și fără sprijinul PSD, Tăriceanu pierde, din start, în fața unor candidați, precum Iohannis sau Firea.

Jocul lui Tăriceanu mai are însă o miză: europarlamentarele. Dacă își face bine cărțile, șeful Senatului ar putea să ocupe locul trei pe podium, după PSD și PNL, la europarlamentarele din 2019. Deocamdată, sunt multe necunoscute, iar lupta este abia la început. Vom avea,probabil,  multe surprize. 2019 va fi,cu siguranță, un an extrem de difcil atât din punct de vedere politic, cât și economico-social.

Mai multe articole despre:
Tăriceanu Jocuri pentru cine