MENIU

Şedința CSAT. A fost aprobată numirea un nou şef STS. Planul de înzestrare a Armatei, aprobat

În cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) de astăzi, a fost aprobat Planul de înzestrare a Armatei României 2017-2026, dar şi numirea directorului Serviciului de Telecomunicaţii Special, se arată într-un comunicat remis de Administraţia Prezidenţială. Astfel, la propunerea președintelui Klaus Iohannis, CSAT a aprobat numirea generalului-maior ing. Ionel-Sorinel Vasilca în funcția de director al STS. 

Redăm, în continuare, comunicatul remis de Administraţia Prezidenţială, în care se menţionează că a fost aprobat un plan de înzestrare revizuit, adaptat în concordanţă cu prevederile Acordului politic naţional de alocare a 2% din PIB pentru Apărare, asumat, la începutul anului 2015, de către toate partidele politice, la inițiativa Președintelui României: 

"Marți, 1 august a.c., a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), condusă de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, în cadrul căreia au fost aprobate Planul de înzestrare a Armatei României 2017-2026 şi numirea directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

 Planul de înzestrare a Armatei României 2017-2026 a fost retras de pe Ordinea de zi a şedinţei Consiliului din 4 iulie a.c., întrucât nu a fost adaptat în concordanţă cu prevederile Acordului politic naţional de alocare a 2% din PIB pentru Apărare, asumat, la începutul anului 2015, de către toate partidele politice, la inițiativa Președintelui României.

Forma revizuită a acestui Plan, care respectă implementarea acestui acord, i-a fost prezentată Președintelui României de către ministrul apărării naționale, în cadrul întrevederii din data de 26 iulie a.c.

Planul de înzestrare a Armatei României 2017-2026 este documentul prin care se realizează o planificare multianuală a programelor de înzestrare, în concordanță cu prevederile Strategiei de înzestrare a Armatei României şi ale Programului privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2026 şi în perspectivă.

Programele de înzestrare reprezintă totalitatea activităților derulate pentru dotarea Armatei României cu tipuri de armament, tehnică de luptă şi echipamente militare, fundamentate pe baza aprobării Consiliului de Supraveghere a Cerințelor şi care cuprind derularea procedurii de achiziţie, livrare, testare şi intrare în dotare a produselor planificate, în cantitățile necesare şi la cerinţele calitative solicitate.

În luna mai a acestui an, Parlamentul României a aprobat inițierea procedurilor de atribuire a contractelor aferente pentru opt programe de înzestrare, care depășesc 100 de milioane de euro fiecare.

Pentru realizarea acestor Programe de înzestrare, cu fonduri multianuale planificate în valoare de 9,8 miliarde euro, se va avea în vedere implicarea industriei naționale de apărare, care trebuie să își modernizeze și să își dezvolte capacități militare de producție adecvate.

Armata României trebuie să beneficieze de alocare coerentă și susținută a resurselor întrucât subfinanțarea în Apărare ar afecta într-un mod grav îndeplinirea misiunilor de bază și capacitatea operațională a Armatei noastre", se arată în document.

Pe de altă parte, în aceeeşi şedinţă Consiliul a aprobat numirea domnului general-maior ing. Ionel-Sorinel Vasilca în funcția de director al STS. Anterior, acest a fost adjunct tehnic al directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Marceal Opriş, cel care este deja trecut în rezervă: 

"În ceea ce privește Serviciul de Telecomunicații Speciale, Președintele României a propus Consiliului și acesta a aprobat eliberarea din funcție a domnului general Marcel Opriș, directorul Serviciului, și a domnului general-maior Ioan Balaure, adjunctul directorului. De asemenea, la propunerea Președintelui Klaus Iohannis, CSAT a aprobat numirea domnului general-maior ing. Ionel-Sorinel Vasilca în funcția de director.

Domnul general-maior ing. Vasilca a absolvit cursurile liceului militar, apoi ale Academiei Tehnice Militare şi şi-a desfășurat întreaga activitate de ofiţer inginer în cadrul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, parcurgând toate etapele evoluției profesionale şi militare. Până în prezent, a ocupat funcția de Adjunct tehnic al directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale". 

 Ce se ştia înainte de şedinţă

Şeful statului a avut săptămâna trecută o întâlnire, la Palatul Cotroceni, cu ministrul Apărări Naţionale, Adrian Ţuţuianu, care i-a prezentat Planul de înzestrare a Armatei pentru perioada 2017 - 2026, ce prevede respectarea şi implementarea angajamentului politic asumat în 2015 de către toate partidele politice de a se aloca 2% din PIB sectorului Apărării pentru 10 ani, începând cu acest an.

"Proiectul, în forma sa revizuită actuală, va face obiectul prezentării în cadrul viitoarei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării", informa Administraţia Prezidenţială după întâlnirea celor doi oficiali.

Planul de înzestrare a Armatei României 2017 - 2026 stabileşte sistemele şi echipamentele planificate a fi achiziţionate prin Programul anual al achiziţiilor publice al Ministerului Apărării Naţionale privind înzestrarea cu armament, tehnică de luptă şi materiale cu destinaţie militară.

Miercurea trecută, ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, anunţa că proiectul de înzestrare a Armatei a fost refăcut şi că va fi prezentat în CSAT când preşedintele Klaus Iohannis va solicita acest lucru.

"Retragerea de la CSAT a proiectului de înzestrare s-a făcut la solicitarea mea, pentru a da consistenţă şi în cifre şi ce este în spatele cifrelor angajamentului de 2% din PIB până în anul 2026. Documentul a fost refăcut şi atunci când domnul preşedinte al României, Klaus Iohannis, va solicita, vom prezenta CSAT documentul complet", afirma Ţuţuianu într-o conferinţă de presă, precizând că doar o parte din cei 2% din PIB pentru Apărare sunt destinaţi înzestrării.

Ultima şedinţă a CSAT a avut loc pe 4 iulie. La acea dată, Planul de înzestrare a Armatei pentru perioada 2017 - 2026 a fost retras de pe ordinea de zi a CSAT de către iniţiator pentru a fi adaptat dorinţei politice referitoare la alocarea a 2% din PIB pentru Apărare, anunţa preşedintele Klaus Iohannis.

Mai multe articole despre:
CSAT armata preşedinte STS Klaus Iohannis numire sef