MENIU

Criza imigranților. Iulian Fota: Răul Europei este răul nostru. Vorbim de o criză serioasă

Fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate, Iulian Fota, a declarat, miercuri seară, în cadrul emisiunii "Jocuri de Putere", moderată de Rareș Bogdan, cu privire la criza imigranților, că orice lucru care pune în discuție existența NATO și UE reprezintă pentru România o problemă majoră, întrucât ne poate expune "inclusiv pe zona de securitate națională". Deși criza nu ne vizează direct, întrucât nu ne aflăm în spațiul Schengen, iar România nu are un nivel de trai ridicat, Fota subliniază faptul că "orice poate să pună în discuție UE, sub formatul ei actual, trebuie să fie un semnal de alarmă".

"Înainte de orice aș vrea să explic de ce este această criză importantă pentru România, deși nu o afectează direct. Faptul că nu suntem în Schengen, pe noi ne-a protejat de acest mare val migraționist. Trebuie să spunem un lucru: subiectul ăsta există pe agenda noastră, astăzi, pentru că, în primul rând, presa a mediatizat situația. Criza asta nu pune presiune pe România, în momentul ăsta, presiunea mare e pe țările care sunt în Schengen, pe țările bogate, pe cele care se confruntă în prima linie cu ei. Pentru moment, nu suntem în prima linie.

Pe de altă parte, este o criză foarte serioasă pentru Europa și pentru România pentru că cea mai mare realizare a României, după 1990, a fost aderarea la NATO și la Uniunea Europeană. Orice lucru care pune în discuție existența acestor organizații reprezintă pentru noi o problemă majoră, inclusiv o problemă de securitate națională, o posibilă diluare a NATO sau remodelare a UE pe noi ne expune, inclusiv pe zona de securitate națională. Această criză poate periclita România prin punerea în punerea a eșafodajului european. Până în acest moment, în UE nu am avut regres instituțional. În acest moment, se vorbește de regres instituțional când spui că s-ar putea să renunțăm la Schengen sau la principiile liberei circulații", a spus Iulian Fota.

În viziunea sa, "în momentul ăsta, cetățeanul începe să vadă Uniunea Europeană ca un izvor de insecuritate", iar  criza refugiaților "poate să îi întărească această convingere". 

"Criza atinge sensibilități fundamentale ale omului, ale cetățeanului. În momentul ăsta, cetățeanul începe să vadă Uniunea Europeană ca un izvor de insecuritate. Chestiunea asta a refugiaților poate să îi întărească această convingere. Orice poate să pună în discuție UE, sub formatul ei actual, trebuie să fie un semnal de alarmă. România trebuie să fie mai europeană decât oricând până acum. Pentru noi criza nu e una simplă, chiar dacă nu ne vizează direct, nefiind în Schengen, neavând un nivel de trai ridicat, asta pare paradoxal să fie un avantaj în chestiunea asta, acești oameni refugiați nu sunt atrași, în momentul ăsta, de România", a mai declarat fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate.

Mai mult, Iulian Fota a punctat faptul că trebuie să fim mai europeni ca oricând, în contextul în care orice gest de solidaritate se contabilizează.

"Din punct de vedere instituțional, mecanismele le avem și ne-am descurca mai mult decât rezonabil într-o situație complicată. Problema e în altă parte: la populație, va trebui să vedem cum o percepe omul obișnuit, și o altă mare problemă ar putea fi politicienii noștri, dacă vor începe să o trateze în mod demagogic sau populist. Statul e pregătit pentru că, din timp, și-a constituit mecanismul. Să mergem cu Europa și să venim cu ideile noastre. S-ar putea să avem și noi nevoie de solidaritate, când s-ar putea să fie lucrurile mai complicate în Moldova și întotdeauna solidaritatea se contabilizează", a conchis Iulian Fota.

Criza imigranților. Diaconescu: Acești oameni nu mai au unde să se întoarcă. Europa, nepregătită

 



Mai multe articole despre:
UE Germania România NATO Iulian Fota criza imigrantilor