MENIU

Cozmin Guşă: "Brexit-ul, rezultatul desfigurării Uniunii Europene"

Nu există voci care să tranșeze această criză majoră din Uniunea Europeană. O Uniune Europeană care acum e desfigurată pentru că nu mai deserveşte scopurilor iniţiale. Acest aspect ar trebui analizat cu prioritate şi mai puţin rezultatul votului din Marea Britanie. A spus-o consultantul politic Cozmin Guşă, într-o ediţie specială Ambasador România.

"Trebuie să apreciez calitatea şi acurateţea comentariilor făcute în emisiune şi să le pun în contrabalans cu puţinătatea de idei şi substanţă făcute de oficialii României, fie că aceştia reprezintă statul român, fie că sunt europarlamentari şi care ar trebui fie să analizeze, fie să îşi asume, fie să chestioneze această mare problemă de tip geopolitic creat, care nu s-a dorit să fie analizată.

În Marea Britanie, cu 48 de ore înainte de vot, pe televiziunile lor, de la BBC la Sky, referendumul nu a fost un subiect. Aşa cum, de exemplu, s-ar pune la cale Unirea României cu Moldova şi nu s-ar da pe TV sau comenta în România...este o chestiune importantă.

S-a luat o decizie fără precedent în aceste referendumuri, de a nu se organiza un exit poll la finalul votului. Deşi la un astfel de referendum, ar fi fost foarte simplu de realizat, mai ales pentru o ţară ca Marea Britanie, cu institute de sondare şi analiză foarte performante", a explicat Cozmin Guşă.

Consultantul politic a analizat şi liderii europeni, în această criză europeană, dar şi principalele cauze ale declinului proietului Uniunii Europene.

"Nu mai există leadership european, pentru că proiectul Uniunii Europene s-a desfigurat puternic şi nu mai deserveşte scopurilor iniţiale, de prosperitate şi pace între membrii Uniunii, ci unor scopuri sectoriale, care ţin ba de exporturile Germaniei, ca de recuperarea franceză, ba de nevoile de relaţionare, pe şest, cu Rusia, care atât Germania, în plan economico-energetic, cât şi Franţa, în plan militar le au, şi practic toate aceste lucruri au fost avantaje pentru corporaţiile internaţionale, care au luptat cât au putut împotriva unor posibili campioni naţionali ai unor state, mai ales ale celor care au venit de puţin timp în UE şi au reuşit prin fel de fel de lobby-uri pe care le au în PE să îşi impună voinţa. S-a perpetuat prea mult minciuna, aceasta a avantajelor sectoriale doar pentru unii şi mai puţin pentru alţii şi tocmai acest fapt a generat această recrudescenţă a partidelor conduse de nişte Vadimi, mai puţin spectaculoşi şi mai puţin adaptaţi râsului general şi am ajuns în acest stadiu, pe care nu vrem să îl recunoaştem, pentru că dacă ne uităm la reacţiile germano-franceze, vom vedea că Germania şi Franţa vor să se oprească dezbaterile foarte repede, tot în avantajul celor puternici, această grabă, de a trece la treabă fără a analiza, ne arată cât e de gravă situaţia. Nu există voci puternice în Europa care să problematizeze în mod tranşant această criză majoră a UE şi să nu vorbească despre votul din UK.  

UK, încurajată de SUA, a avut curajul să pună stop dominaţiei germane, cu codiţă franceză, care a realizat un job dublu, necesar pentru economia germană, şi cu partea euroasiatică, fără să îşi asume acest fapt.

Aceasta e criza reală, votul din UK e un efect, nu o cauză, o banalitate, cauzele reale sunt legate de aeastă desfigurare a Uniunii Europene şi proiectului iniţial, conduse de nişte oameni cu interese diferite care au dezavantajat statele mai mici sau mai recent intrate în Uniune. Dacă nu se va discuta despre asta şi nu se va reformata proiectul UE, UE va deveni un câmp de luptă", a mai spus Cozmin Guşă.

Analistul politic Cozmin Guşă a evidenţiat şi posibilul rol cheie pe care România l-ar putea juca în cazul unor negocieri ale ţărilor din flancul estic, explicând, însă, că cel mai probabil ţara noastră va ignora avantajul său şi nu v acţiona.

"Dacă pot să pariez pe tăcerea şi lipsa de reacţie a României, nici nu am aşteptări, ţi-o spun cu tristeţe. Nu cred că veţi obţine răspunsuri de la domnul Comănescu, nu cred că are mandat să discute acest lucru.

Prevăd o poziţie foarte dură a Poloniei în următoarele zile, o poziţie foarte dură a Ungariei, care e într-o altă situaţie, chiar dacă e de inspiraţie rusă, de a discuta despre aceste dezvantaje şi a altor state care vor prinde o poziţie într-o viitoare configuraţie pe care ei o prevăd, fără a avea, însă, argumentele României, cu calitatea sa de dubla graniţă NATO şi UE şi cu noua bază din Crimeea, ar avea multe argumente de a discuta, nu doar în plan militar, ci mai ales în plan economic, a unor lucruri care trebuie făcute pe acest plan al UE. Mizez pe o mare ofensivă a blocului estic împotriva suveranităţii germano franceze. Chiar dacă Rusia ar vrea să intervină şi să supună la tăcere blocul estic, pentru că ar vrea să negocieze doar cu Germania şi Franţa, nu va fi posibil. Cea mai mare atitudine ar fi o frondă împotriva acestei decizii germane-franceze, despre care noi ştim că este de inspiraţie moscovită şi asta ar fi o măsură a celor care joacă pe aliniamentul euroatlantic sau a celor care se prefac că joacă astfel, cum este şi Germania. Sigur că Germania speră în continuare la o mare dominaţie a sa în Europa, care nu poate fi asigurată decât în baza tratatelor europene şi a regulilor impuse în ultimii 20 de ani, care avantjează exporturile germane şi fără de care nu şi-ar putea plăti nota de plată pentru energia cumpărată de la Moscova la preţ preferenţial", a concluzionat Cozmin Guşă.


Mai multe articole despre:
UE Cozmin Guşă AMBASADOR ROMÂNIA Brexit