MENIU

Cozmin Gușă: Alegerile în vreme de război sunt influențate de relația cu partenerul strategic

Consultantul politic, Cozmin Gușă, a declarat, la emisiunea JOCURI DE PUTERE, că ”alegerile în vreme de război”, care se derulează, în prezent, în România, ”sunt influențate de relația cu partenerul strategic”, ”jocurile puternicilor, urmând să fie decisive pentru ”rezultatul final”. În ceea ce privește vizita premierului, Victor Ponta, în Statele Unite ale Americii, consultantul politic consideră că ”ea poate să fie ridicolă prin prisma faptului că un premier al României merge în SUA și nu întâlnește personalitățile marcane”, nefiind, de fapt, precizează Cozmin Gușă, o vizită în Statele Unite, ci ”o vizită la Organizația Națiunilor Unite, deși doar cei din Consiliul Permanent contează la ONU”.

”Pentru că sunt alegeri în vremuri de război, iar războiul pe care îl sugeram, în urmă cu câteva luni, are un actor prepondren are sunt : Statele Unite ale Americii, iar alegerile în vreme de război, pe care le avem în România, bineînțeles că într-un fel sofisticat, sunt influențate de relația cu partenerul strategic. Românii vor merge, vor vota,  dar până să meargă să voteze, jocurile puternicilor, din front sau din spatele frontului, din lumina reflectoarelor sau din umbră, aceste jocuri ale acestor puternici, pe care îi sugeram, vor fi determinante pentru rezultatul final. Asta cu vizitele e ridicolă, ea poate să fie ridicolă prin prisma faptului că un premier al României merge în SUA și nu  întâlnește personalitățile marcane, doar că nu e o vizită în Statele Unite, este o vizită la Organizația Națiunilor Unite, deși doar cei din Consiliul Permanent contează la Organizația Națiunilor Unite, în rest, e o simbolistică în care oameni din democrațiile emergente sau din dictaturi, în funcție de interesul momentului, pot să se remarce acolo. Ce va face Victor Ponta acolo, înafara discursului pe care îl va livra mâine acolo sau înafara întâlnirii cu Victoria Nuland, pe care a avut-o astăzi, în prima parte a zilei care, e o întâlnire utilă, nu e o întâlnire de rang politic”, a mai spus consultantul politic, Cozmin Gusă.

Consultantul politic a subliniat importanța ”centrelor de putere, din România”, în acordarea sprijinului celui care dorește să ajungă șeful statului, precizând, totodată, că la alageri, ”este vorba de raționament, înaintea simpatiei”.  Deși cea din urmă contează, ”raționamentul celui care este simpatic este preponderent”.

”Alegerile astea pe care noi le avem trec prin două filtre: este un filtru intern și este un filtru extern. Ce înseamnă aceste filtre. Înseamnă că cel care s-ar putea califica, să fie ajutat de centrele de putere, din România, să ajungă președinte, pentru că nimeni nu ajunge președinte singur (...) Un om cu forță publică influențează, partidele influențează, personalitățile publice, gen Radu Beligan sau Andrei Pleșu, apropo de disputa lor, influențează la rândul lor și este legitim, sunt români cu influență care pot să influețeze oamenii care au încredere în personalitatea lor și în forța lor de raționament, pentru că la alegeri este vorba de raționament, înaintea simpatiei. Simpatia contează, dar raționamentul celui care este simpatic este preponderent. Așa este democrația, peste tot în lume. Daia vezi în alegerile din Statele Unite, cum actorii se împart între democrați și republicani, daia ai văzut în Scotia, cum actorii sau alte persoane publice s-au împărțit între independenți și unioniști și asta a avut efect, sigur, nu efectul scontat. Democrația e o mare minciună, peste tot în lume, instituțiile fac alegerile”, a spus Cozmin Gușă.