MENIU

Cotidianul: ”Un dezastru numit Predoiu”

După demisia surprinzătoare și silențioasă a lui Mihai Răzvan Ungureanu din funcția de director al Serviciului de Informații Externe (SIE), demisie survenită la finele lunii septembrie 2016, după puțin peste un an de la revenirea sa în această funcție, președintele Klaus Iohannis l-a numit director interimar al serviciului românesc de spionaj pe generalul Silviu Predoiu, care deținea din 2005 funcția de prim-adjunct al directorului serviciului, care-i conferea poziția de șef operativ al acestuia, scrie Cotidianul.ro.

Generalul Predoiu a deținut funcția de director interimar până joi, 5 iulie 2018, când a depus jurământul noul director al SIE, Gabriel Vlase, propus de președintele Iohannis cu trei săptămâni în urmă și votat miercuri de plenul reunit al Parlamentului, cu o majoritate zdrobitoare. SIE a fost condus astfel, timp de aproape doi ani, de un director interimar militar, fapt ce încalcă prevederile constituționale și practicile democratice din lumea euroatlantică, conform cărora în fruntea serviciilor secrete trebuie desemnați directori civili. Predoiu mai putea să dețină funcții de conducere în SIE până în data de 5 august 2018, când împlinește vârsta de 60 de ani, la care este obligatoriu să se pensioneze și să treacă în rezervă.

Un șef longeviv descins din Securitate

Propunerea prezidențială pentru funcția de director al SIE, în persoana deputatului Gabriel Vlase, vicepreședinte al PSD și vicepreședinte al Camerei Deputaților, a înregistrat în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului 341 de voturi pentru și doar 31 de voturi împotrivă. Aproape sigur că au votat pentru Vlase parlamentarii din partidele aflate la guvernare (PSD și ALDE) și din principalul partid de opoziție (PNL) și probabil parlamentarii UDMR și ai celorlalte minorități naționale. Cu toată susținerea prezidențială și parlamentară de care a beneficiat, problema care se pune acum este dacă Gabriel Vlase va avea capacitatea de a conduce și de a reforma SIE, având în vedere nivelul său de pregătire, de experiență și de conduită. Pentru că, după revoluția din decembrie 1989, serviciul de spionaj extern a fost cel mai puțin reformat serviciu secret din România, în acesta fiind mulți ofițeri și mentalități aparținând Securității. Spre deosebire de SIE, în SRI, care a fost perceput drept urmașul Securității, s-au produs epurări masive în anii ’90 și au avut loc pe parcurs anumite încercări de reformare.

Textul integral pe Cotidianul.ro

Mai multe articole despre:
SIE Silviu Predoiu