MENIU

Codul Penal, încă o dată în Comisia Iordache. Cum s-a prefăcut UDMR că se împotrivește PSD

Comisia Iordache începe dezbaterile privind modificarea Codului penal

Comisia Iordache s-a reunit marți, la ora 16.00, într-o ședință neanunțată, după ce Codul Penal trecuse deja de Senat. Motivul? UDMR a avut mai multe amendamente la o serie de articole controversate: abuzul in serviciu, liberarea condiționată sau favorizarea infractorului. Concret, după ce UDMR a votat cot la cot cu PSD toate articolele controversate din Codul Penal, etnicii maghiari au încercat să își spele păcatele față de cei care i-au votat, incercând să depună amendamente ”curate”: mai exact, ar fi vrut ca abuzul în serviciu să nu aibă prag, și să se aplice tuturor. Cu alte cuvinte, nici Dragnea nu ar mai fi scăpat de dosarul său. Cum era de așteptat, niciunul nu a trecut, pentru că PSD a avut majoritate. În schimb a trecut un amendament al ALDE, privind delapidarea. 

Codul Penal a trecut de Comisia Iordache cu 12 voturi „pentru”, 7 ”impotrivă și 2 abțineri, care erau ale UDMR. Au mai fost și alte încercări, în afară de cele ale UDMR: Robert Cazanciuc (PSD) a avut un amendament prin care propunea ca neglijența în serviciu să rămână în Codul Penal. Propunerea a fost respinsă de majoritatea PSD.

Singura modificare, a fost adoptat un amendament la articolul 295, al ALDE, privind delapidarea, care stabilește că trebuie să existe o plângere prealabilă atunci când un funcționar public este acuzat de delapidare.

Amendamentul curat al UDMR, privind abuzul în serviciu. Sau spălarea păcatelor

Comisia a dezbătut amendamentul propus de UDMR la abuzul in serviciu. Au fost nouă ”voturi” pentru, care au venit de la UDMR, USR și PNL, dar PSD nu a votat, s-a abținut. Prin urmare, amendamentul a picat.

 ”Noi sustinem in continuare sa nu avem un prag, e propunerea pe care o avem, evident ramanem la 2-7 ani închisoarea si interzicerea unor drepturi”, a spus Marton Arpad, în comisie. 

UDMR a prezentat în comisie și varianta pe care o are pentru articolul 297, privind abuzul în serviciu. Concret, prin modificarea adusă, amendamentul privind abuzul în serviciu este valabil pentru terți, nu există prag, și se păstrează și interzicerea unor drepturi. Iată care era propunerea lui Marton Arpad

”Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu intenție, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește prin încălcarea unei legi, a unei ordonanțe sau a unei ordonanațe de urgență a Guvernului, și prin aceasta cauzează o pagubă materială gravă sau o vătămare gravă, certă și efectivă, a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi”

Pentru înțelegerre, iată forma inițială, care a trecut de Senat, la articolul 297, privind abuzul în serviciu:

”Fapta funcționarului public, aflat în exercițiul atribuțiilor de serviciu, reglementate expres prin legi, ordonante de Guvern sau ordonanțe de urgență, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplinește prin încălcarea unor dispoziții astfel reglementate, a unor dispoziții exprese dintr-o lege, ordonanță de guvern sau ordonanță de urgență, în scopul de a obține pentru sine, soț, rudă, sau afin până la gradul al II lea inclusiv, un folos material necuvenit, și prin aceasta cauzează o pagubă, certă și efectivă, mai mare decât echivalentul unui salariu minim brut pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 5 ani sau cu amendă”.

Florin Iordache a declarat la începutul ședinței, că sunt patru amendamente primite în plus de la UDMR, față de forma care a trecut de Senat.

Totodată, Stelian Ion a criticat faptul că tabelul a fost primit abia acum o oră:

”Eu inteleg ca s-a stabilit ca pana la sfarsitul seisunii parlamentare sa se dezbata si sa se voteze, dar asta nu inseamna ca trebuie sa votam si sa dezbatem de la ora la alta. Am primit acum o ora tabelul, ca sa formulez amendamentele. Pai cum sa ai in vedere un tabel pe care l-ai primit acum o ora”. 

Codul Penal trecuse de Senat, cu trei ore înainte

Anunțul convocării Comisiei a venit la scurt timp după ce Codul Penal a trecut marți de Senat, cu propunerea PSD de redefinire a abuzului în serviciu. În plen a fost scandal, după ce Opoziția a spus că nu este cvorum pentru dezbaterea proiectului. USR, PMP și PNL au părăsit sala, în timp ce PSD vocifera. Astfel, un senator le-a spus, țipând: ”Bă, dar nu munciți și voi?!”. Ulterior, din sală s-a mai auzit și ”Duceți-vă în Piață, vă așteaptă Orban!”.  Apoi, PSD s-a mobilizat, astfel încât cvorumul a fost asigurat: erau 73 de senatori, iar Opoziția a revenit în sală. Pe de altă parte, o supriză a venit și de la UDMR. Aceștia au spus că vor vota Codul Penal doar dacă neglijența în serviciu rămâne în vigoare, iar la abuzul în serviciu se va vota forma propusă de Marton Arpad. Nu s-a întâmplat așa, iar în final, UDMR s-a abținut de la vot. 

Plenul Senatului a votat Codul Penal cu 74 de voturi ”pentru”, 28 ”impotrivă” si 9 abțineri.

Votul vine după ce luni, comisia Iordache a terminat, modificările la Codul Penal, și a redefinit amendamentul cu cea mai mare miză: abuzul în serviciu. Astfel, a fost aprobată propunerea PSD care pornește de la forma înaintată de Ministerul Justiției: prag de 1 900 lei, nivelul unui salariu minim brut pe economie, iar fapta să fie săvârșită pentru sine, rude sau afini până în gradul II, și nu pentru terți, cum prevedea până acum legea. Concret, USR susține că Dragnea ar urma să scapă de dosarul ”Bombonica”, prin această prevedere, pentru că nu a săvârșit fapta ”pentru sine, o rudă sau un afin, ci pentru partid”. PSD a redus și pedeapsa pentru abuz în serviciu: închisoare de la 2 la 5 ani sau amendă, față de inchisoarea de la 2 la 7 ani, cum e în forma actuală.