MENIU

Premierul interimar, Sorin Cîmpeanu, omul PC în guvern. L-a scăpat pe Ponta de problema plagiatului

Premierul interimar, Sorin Cîmpeanu, este ministrul Educației din ultimul Guvern Ponta, propus pentru această funcție de Partidul Conservator.

Sorin Cîmpeanu a ajuns în Guvernul condus de Victor Ponta în decembrie 2014, în urma propunerii Partidului Conservator, când liderul PC Daniel Constantin a renunțat la funcția de vicepremier și a cerut acest portofoliu. 

Cîmpeanu declara la momentul respectiv că nu exclude să se înscrie în Partidul Conservator. 

Incepand din anul 2012 el este secretar general al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), membru corespondent al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti", membru corespondent al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania si vicepresedinte al Comitetului National Roman pentru Programul Hidrologic International (CIHR).

2012 este anul in care CNATDCU a decis ca Victor Ponta a plagiat in lucrarea sa de doctorat, dar institutia a fost reorganizata in aceeasi zi printr-o decizie a ministrului interimar de atunci al Educatiei, Liviu Pop. Pop a marit numarul de membri ai Consiliului General CNTADCU de la 21 la 44, fiind momentul in care Sorin Campeanu a aparut in Consiliul General al CNATDCU, notează Hotnews.ro.

Rectorul Sorin Mihai Campeanu l-a sustinut public pe Victor Ponta in campania pentru alegerile prezidentiale, dupa cum o arata imaginile de pe site-ul lui Ponta, dar si un comunicat al PSD.

Ministerul Educaţiei condus de Cîmpeanu a iniţiat o ordonanţă de urgenţă prin care orice deţinător al titlului de doctor poate renunţa la el. Decizia a venit după ce premierul Victor Ponta a anunţat public că renunţă la titlul de doctor în drept.

Pe de altă parte, în luna februarie a acestui an, Curtea de Conturi arata, în cel mai recent raport dat publicității, săptămâna trecută, că Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București a înregistrat, în 2013, pe cand actualul ministru al Educației, Sorin Mihai Câmpeanu, era rector, nereguli în evidențele bunurilor de la stat pe care le aveau în administrare. Potrivit inspectorilor Curții de Conturi, terenuri valoaroase erau evaluate, în acte, la un leu, nota, la acea vreme, HotNews.ro.

"La Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti (UASMVB) s-a constatat ca intre valoarea din evidenta contabila a bunurilor apartinand domeniului public al statului si cea din Inventarul bunurilor din domeniul public al statului exista o diferenta de peste 116 mii lei. Totodata, valoarea acestor bunuri nu este reevaluata si actualizata, unele terenuri fiind inregistrate cu valoarea de 1 leu. De asemenea, nu au fost efectuate demersurile necesare pentru inregistrarea in evidentele cadastrale si de publicitate imobiliara (Cartea funciara si Registrul cadastral al imobilelor) a tuturor bunurilor din domeniul public al statului date in administrarea UASMVB", mentiona Raportul pe 2013 al Curții de Conturi.

Raportul mai arata ca Ministerul Educatiei se numara printre principalii beneficiari ai sumelor repartizate, in 2013, din Fondul de rezerva al Guvernului, cu 25 milioane lei (3,1%), pentru plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din institutiile de invatamant superior de stat (15 milioane lei) si finantarea obiectivului de investitii "Spatii de educatie si cercetare" - ASE Bucuresti (10 milioane lei).

În replică, într-o intervenție telefonică la Realitatea TV, Cîmpeanu arăta că raportul Curții de Conturi este corect, însă, sublinia că nu a girat această sumă. În acest sens, Sorin Câmpeanu afirma că valoarea de un leu fusese atribuită contabil pentru terenurile care se află în curs de evaluare.

"Raportul este corect. Aparent este un subiect de mare senzație, dar, în realitate, diferența e provenită din situațiile contabile și valoarea înregistrată pentru domeniul public al statului. Terenurile sunt în curs de reevalaure, iar aceste diferențe vor fi clarificate, în urma acestei operațiuni și vor fi puse în acord (...) Valoarea de un leu e atribuită contabil pentru terenurile care se afla în curs de evaluare în vederea înregistrării (...) Eu nu sunt contabil și nu pot să vă dau explicații tehnice din domeniul contabilității. La valoarea terenurilor, aflate în patrimoniul UASMVB, această diferență de 116.000 de lei, de cca 20.000 de euro, reprezintă a treia cifră după virgulă. E vorba despre o diferență între valoarea contabilă și cea înregistrată în registrele statului, care e raportată ca 0, 001", declara Sorin Câmpeanu.

Redăm integral răspunsurile ministrului Educației la întrebările adresate în cadrul emisiunii "Prime Time News": 

Dar de ce de le puneți o valoare? De de nu rămâne scris a se evalua în continuare, de ce o calculați?

"Puteți să îi spuneți cum vreți, dar vă spun că această valoare nu este dată", a răspuns Sorin Câmpeanu.

Total este un fals, sunteți de acord?

"Nimeni nu a afirmat că terenurile au valoarea de un leu. Eu nu fac adunări. Încă o dată: este vorba despre un patrimoniu preluat în perioada anilor 2000 de către Universatatea noastră de Științe Agronomice al cărei rector am fost. Până în 2012 au fost reevaluate foarte multe terenuri", a mai spus ministrul Educației.

De ce pâna acum nu ați semnalat, dacă nu sunteți de acord cu acest calcul?

"Repet, sunt în curs de reevalaure. Ce să mai semnaleze dacă asta se întâmplă?", a afirmat Sorin Câmpeanu.

Vi se pare că nu e niciun fel de problemă despre cum s-a făcut acest calcul?

"Nu am spus asta. Am spus că sunt în curs de reevalaure, pentru a fi calculate aceste diferențe. Nu l-am tolerat, am inițiat o reevalaure", a răspuns Sorin Câmpeanu.

Pe de altă parte, întrebat de jurnalista Emilia Șercan, de ce a girat ca în actele sale terenurile să valoreze un leu, din moment ce afirmă că acest calcul s-a făcut incorect și că aceste terenuri erau în curs de evaluare, Câmpeanu a răspuns:

"Nu am spus că e un calcul corect sau incorect. Sunt terenuri care sunt, încă, în curs de reeevaluare", a declarat ministrul Educației.

De ce ați girat acea sumă?

"Nu am girat suma de un leu. Sunt la Ministerul Educației și nu am datele despre care faceți mențiune, nu am situația patrimoniului Universității", a mai spus Sorin Câmpeanu.

CV:

Experiența profesională

Martie 2012 – prezent, Rector - Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București
Iulie 2013 – prezent, Președinte - Consiliul Național al Rectorilor din Romania
Mai 2013 – prezent, Președinte - Consorțiul Universităților de Științe Agricole și Medicină Veterinară - Științele vieții, din România
2012 – prezent, Secretar General - Consiliul Național de Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU)
2012 – prezent, Membru corespondent – Academia de Științe Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu Șișesti,
2012 – prezent, Membru corespondent – Academia de Științe Tehnice din România
2008 – 2012, Decan - Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București – Facultatea de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului
2006 – prezent, Conducător doctorat - Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București
1992 – prezent, Preparator (1992 - 1995), Asistent universitar (1995 - 1997), Șef lucrări (1997 - 2001), Conferențiar (2001 - 2006), Profesor ( 2006 - prezent) - Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București – Facultatea de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului
2004 – 2008, Prodecan - Universitatea de Științe Agronomice si Medicină Veterinară din București – Facultatea de Îmbunătățiri Funciare si Ingineria Mediului
2003 – 2004, Expert coordonator - Ministerul Educației si Cercetării – Agenția Națională pentru parteneriatul univesităților cu mediul economico – social (APART)
2000 – 2003, Expert coordonator - Ministerul Educației și Cercetării - Centrul Național pentru Programul european Leonardo da Vinci
1992-1999, Coordonator Centrul Experimental Periș – Ilfov, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București – Facultatea de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului
1991 – 1992, Inginer proiectant - Institutul de Studii și Proiectări pentru Îmbunătățiri Funciare (ISPIF).

Educație și formare

2000, Diplomă de Doctor - Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din
București – Facultatea de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului
1991, Diplomă de inginer - Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din
București – Facultatea de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului
1986, Diplomă de bacalaureat - Colegiul National „Sf. Sava” București
Calificări postuniversitare

2013, Certificat de atestare a competențelor profesionale, Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”, Colegiul National de Informații
2011, Certificat expert accesare fonduri structurale si de coeziune europene, acordat de INTRATEST sub egida Ministerului Muncii, Familiei si Egalității de Șanse si Ministerului Educației, Cercetării si Tineretului
2011, Certificat de formare continuă în managementul educației, acordat de USAMV București sub egida Ministerului Muncii, Familiei si Egalității de Șanse si Ministerului Educației, Cercetării si Tineretului
2011, Certificat de formare – analiza calității solurilor, acordat de Universitatea din Molise, Italia
2011, Certificat de formare utilizarea teledetecției în agricultură, acordat de Agenția Spațială Română
2010, Certificat manager de proiect, acordat de CPPI - USAMV București sub egida Ministerului Muncii, Familiei si Egalității de Șanse si Ministerului Educației, Cercetării si Tineretului
2010, Certificat formare management universitar, acordat de Academia de Studii Economice București – nov. 2010
2010, Certificat pregătire in tehnologia educației la distanță / Formare experți evaluator externi, acordat de ARACIS
2009, Diplomă de studii postuniversitare de specializare managementul situațiilor de criză – Colegiul Național de Afaceri Interne acordat de Academia de Poliție „Al. I. Cuza” din București
2007 - Certificat auditor sisteme de managementul calității, acordat de SEMQ MANAGEMENT
2007, Certificat formare sisteme de managementul calității conform standardelor in familia ISO 9000, acordat de SEMQ MANAGEMENT
2004, Certificat formare in domeniul implementării standardelor de mediu, acordat de Institutul Superior de Agricultura din Lille, Franța
2001, Certificat de absolvire curs de comunicare managerială în structurile publice și private, acordat de Școala Națională de Studii Politice și Administrative - Facultatea de Comunicare și Relații Publice David Ogilvy

Limbi străine

Franceză
Engleză
Germană

Activitate științifică și de cercetare

Lucrări științifice publicate: 82 articole științifice din care 13 indexate ISI si 39 indexate in baze de date internaționale (BDI)
Cărți și manuale: 11 cărți de specialitate / manuale universitare
Proiecte științifice de cercetare-dezvoltare-inovare si DRU: Managementul a 31 proiecte conduse în calitate de director / responsabil de proiect, din care 10 proiecte internaționale.
Participant în 60 proiecte în calitate de membru în colectiv sau expert consultant, din care 3 proiecte internaționale.

Premii și distincții

Distincția „Doctor Honoris Causa”, acordată de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași, în anul 2014
Distincția „Personalitatea anului pentru o Românie europeană", acordată de EUROLINK – CASA EUROPEI, în anul 2013
Medalia „Meritul pentru Învățământ” acordată în anul 2004 de către Președinția României (Decret 1097/10 dec. 2004);
Premiul național ,,In Hoc Signo Vinces” acordat pentru activitatea de cercetare de către Consiliul Național al Cercetării Științifice din Învățământul Superior, în anul 2002.

Informații suplimentare

Membru Consiliul de Administrație - Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie si Nutriție Animala (IBNA Balotești)
Membru Consiliul de Administrație - Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru
Pedologie, Agrochimie si Protecția Mediului – I.C.P.A. București
Președinte Comisia de Ingineria resurselor vegetale si animale, Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU)
Expert evaluator programe naționale de cercetare: CEEX / RELANSIN / MENER / BIOTECH /CNCSIS/PNCDI
Membru - Societatea Națională pentru Știința Solului (SNSS).