MENIU

Cazanciuc, despre Agenţia Bunurilor Sechestrate: Votul dat de PNL, împotriva intereselor României

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, miercuri, la RFI, că va discuta cu grupurile parlamentare din Camera Deputaţilor despre proiectul de lege privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Sechestrate, punctând faptul că membrii coaliției sunt deschiși "la orice formă de propunere". Pe de altă parte, Cazanciuc a acuzat "dublul limbaj" şi "ipocrizia" Opoziţiei, după ce proiectul nu a primit, marţi, suficiente voturi favorabile în Senat.

"Votul împotrivă dat de PNL a fost un vot împotriva intereselor României (...) Din păcate, ce am văzut ieri în Senat a fost o indicaţie a liderului de grup parlamentar PNL de a vota împotrivă. De aceea, s-a votat în bloc, cu o singură excepţie, un singur senator PNL a spus că-mi va transmite propuneri de îmbunătăţire a textului, pentru a fi avute în vedere la Camera Deputaţilor, dacă va vota proiectul. Singurul care şi-a respectat angajamentul a fost domnul Popa", a declarat Cazanciuc.

În ceea ce privește amendamentele la proiect care ar fi venit din partea PNL, Cazanciuc subliniază că nu a primit "niciun fel de propunere concretă pe textul de lege prezentat".

"Am văzut aseară declaraţii din partea Opoziţiei că au fost făcute propuneri şi nu au fost luate în considerare. Din păcate, nu am primit nici un fel de propunere concretă pe textul de lege prezentat. I-am rugat la comisiile parlamentare să facă propuneri concrete, să nu discutăm doar chestiuni politice generale, fără să ne uităm pe text. Cei care au votat ieri împotrivă sunt absolut convins că nici nu s-au uitat pe textul de lege avut în faţă şi au votat în necunoştinţă de cauză", a spus ministrul Justiției.

"Am discutat să merg ca şi la Senat la grupurile parlamentare, pentru a discuta pe textul de lege. Suntem deschişi la orice formă de propunere", a mai punctat Cazanciuc.

Întrebat dacă poate fi vorba și de un dublu limbaj și din partea PSD, în contextul în care au fost şi patru senatori PSD care s-au abţinut şi alţi patru care au votat împotrivă, Cazanciuc a răspuns:

"Am discutat cu liderul de grup PSD ieri despre această situaţie, dar discutăm din 36 de voturi împotrivă, patru au fost de la PSD, 32 au fost din păcate de la PNL, în ciuda angajamentului public de a susţine acest proiect de lege. Nu e vorba decât de dublu limbaj folosit în mod constant pe proiectele importante, spunem una şi facem alta.

Până una alta am avut susţinerea tuturor parlamentarilor PSD pe acest proiect de lege. Am auzit, ieri, că Opoziţia nu trebuie să susţină proiectul Guvernului. Nu, Opoziţia nu înseamnă opoziţie faţă de România. Opoziţie înseamnă să-ţi respecţi propriile tale angajamente atât în ţară, cât şi în străinătate".

Ministrul Justiției a mai precizat că "nu se pune problema" ca legea să treacă printr-o Hotărâre de Guvern, deși "este posibilă o Ordonanţă de Urgenţă", în condițiile în care "proiectul a fost în dezbatere publică luni de zile". 

"La un moment dat a fost lansată în spaţiul public această idee a Ordonanţei de Urgenţă. Eu am spus că nu o susţin de principiu, pentru că este bine ca legea să fie dezbătută, ca să nu se întâmple ca la Codul Penal sau Codul de Procedură Penală, când pe un proiect important Guvernul şi-a asumat răspunderea şi ulterior Curtea a invalidat unele dispoziţii, care pur şi simplu nu au fost corect dezbătute, nu a fost avut un sens foarte clar la un moment dat în anumite articole

O să ne uităm şi-n propriul partid, să vedem de ce nu a fost o mobilizare suficientă, dar a fost un vot masiv "pentru" din partea PSD-ului şi este un angajament al preşedintelui Camerei Deputaţilor şi al premierului de vot masiv de asemenea la Camera Deputaţilor şi acolo cu siguranţă vom reuşi să trecem, cu sau fără sprijinul Opoziţiei acest proiect de lege", a mai spus Cazanciuc.