MENIU

Cătălin Avramescu: „Armata e coloana vertebrală a statului rus. Când se prăbușește armata, cade și statul”

Foto arhivă Profimedia

Cătălin Avramescu spune că România nu a ajutat deloc militar Ucraina. Într-o intervenție la Realitatea PLUS, în emisiunea "Raport de zi", profesorul universitar de la Facultatea de Științe Politice București  a făcut o amplă analiză a situației din Ucraina.

„Strategia militară a lui Vladimir Putin nu se schimbă. El face ceea ce a făcut armata sovietică, adică a transformat totul în deșert peste tot pe unde a trecut în lume. Singura lui țintă este să ocupe teritorii. Totuși, să nu uităm că armata ucraineană își sporește prezența, iar ajutorul militar substanțial din occident începe să vină. Cred că Rusia este într-o situație fără ieșire. Miza este, de fapt, chiar supravițuirea Rusiei ca stat", a spus Cătălin Avramescu.

Armata e coloana vertebrală a Rusiei. Când se prăbușește armata, cade și statul

"Rusia face parte din acea categorie de state în care coloana vertebrală este dat de armată. Așa a fost, de-a lungul istoriei, și imperiul austro-ungar, Prusia sau Germania nazistă. Istoria ne-a arătat că, atunci când armata suferă o înfrângere catasrofală, cum a fost cazul armatei austro- ungare în noiembrie 1918, atunci și statul se prăbușește. Armata rusă e o umbră a ceea ce credea Vladimir Putin. Performanța armatei ruse este aproape comică, deci rușii se îndreaptă spre o înfrângere catastrofală pe câmpul de luptă, iar atunci nu văd cum ar mai putea rezista Rusia ca stat.

Minele din Marea Neagră nu sunt suficiente ca să împiedice navigația în zona litoralului românesc. Nu cred că, strategic vorbind, acestea vor face o diferență. Totuși, sunt uimit că politicienii, și ai noștri și cei europeni, nu au formulat un argument clar în care să spună că Rusia reprezintă o amenințarea la adresa securității Europei. E lăsată Ucraina să se descurce singura, ca și cum ar fi normal ca o țară să poată invada o altă țară”, a explicat Cătălin Avramescu, în emisiunea „Raport de zi”.