MENIU

Camera Deputaților și CNMR, măsurile adoptate în urma consultărilor pentru modernizarea României

Marți, 9 februarie 2016, membrii Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României (CNMR) au continuat seria întâlnirilor de lucru cu liderii grupurilor parlamentare din Parlamentului României, de această dată cu domnul deputat Eugen Nicolăescu, Liderul grupului Parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor.

Măsuri care ţin de activitatea din cadrul Camerei Deputaţilor, cuprinse în Planul Naţional pentru Modernizarea României, au fost prezentate şi analizate în cadrul discuţiilor, membrii CNMR solicitând Liderului Grupului PNL din Camera Deputaților sprijin în vederea îndeplinirii acestora.

Astfel, în ceea ce privește măsura constituirii unei CONDICI ONLINE OBLIGATORII A PARLAMENTARULUI cu privire la CONSULTARILE AVUTE ÎN CIRCUMSCRIPȚIE ÎN ZILELE DE JOI ȘI VINERI și prezentarea rezultatelor acestor consultări, Liderul Grupului Parlamentar al PNL o sprijină, menționând că această măsură se află și în atenția grupului pe care îl conduce.

Cât privește PREZENTAREA DE CĂTRE PARLAMENT A UNUI PLAN DE MĂSURI PRIVIND ÎNTĂRIREA UNITĂȚII STATULUI ROMÂN în vederea celebrării a 100 de ani de la MAREA UNIRE în spiritul toleranței și echilibrului social în raport cu minoritățile naționale, și această măsură are susținerea Liderului Grupului PNL, cu recomandarea de a include și Guvernul și Președinția, alături de Parlament, în prezentarea unui astfel de plan de măsuri, CNMR preluând observația domnului Nicolăescu.

Măsurile propuse de CNMR privind aprobarea de către Parlament atât a Legii PARTENERIATULUI PUBLIC – PRIVAT, cât și a Legii HOLDINGULUI au primit, de asemenea, sprijinul Liderului Grupului PNL, ba mai mult fiind considerate o prioritate.

Întărirea controlului civil asupra serviciilor de informaţii prin intermediul comisiilor parlamentare de resort prin prezentarea de criterii transparente în procesul de selectare a membrilor comisiilor şi prezentarea în faţa Parlamentului a Rapoartelor anuale care să includă şi statistici privind sesizările înaintate instituţiilor statului în ceea ce priveşte actele de corupţie, etc. va fi, de asemenea, susținută de către Eugen Nicolăescu.

Sprijinul Liderului grupului PNL au primit si măsurile referitoare la modificarea legislației penale prin renunțarea la posibilitatea retragerii plângerii în caz de viol de către partea vătămată, precum și publicarea unui RAPORT DE AUDIT la nivelul activității TVR și Radio de către Parlament și oferirea unui Plan de Soluții pentru continuarea activității Televiziunii Române, la cea de a doua măsură Liderul Grupului PNL Eugen Nicolăescu menționând că este nevoie și de o schimbare a legii de funcționare a SRTV și SRR în sensul depolitizării și a funcționării celor două instituții în folosul public.

Reprezentanţii CNMR au insistat și asupra a 2 probleme care necesită o atenţie imediată din partea Parlamentului, făcând în acest sens solicitări clare.

Astfel, membrii Coaliţiei au solicitat modificarea art. 223, alin 3 din Codul Rutier al României: “În SITUAŢII DEOSEBITE, care impun deplasarea în regim de URGENŢĂ, pot beneficia de însoţirea cu echipaje ale poliţiei rutiere şi miniştrii din Guvernul României sau omologi din străinătate aflaţi în vizită oficială în România, precum şi şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România, cu ocazia depunerii scrisorilor de acreditare.”, după cum urmează:

1. definirea atât a termenului “SITUAŢIE DEOSEBITĂ”, cât şi a celui de “URGENŢĂ” cu privire la folosirea coloanei oficiale de către membrii Guvernului României şi restrângerea utilizării exclusiv în caz de calamităţi naturale, conflicte armate şi pentru participarea la şedinţe ale Consiliului Superior de Apărare al Ţării (CSAT).

2. amendarea Codului Rutier prin excluderea în totalitate a folosirii de către membrii Guvernului României a coloanei oficiale.

Totodată, membrii CNMR au solicitat Liderului Grupului Parlamentar al PNL din Camera Deputaților sprijin în adoptarea legii care reglementează statutul controlorului civil de trafic aerian din România, iar vârsta maximă de pensionare a Controlorului de Trafic Aerian Civil să fie de 55 de ani, în loc de 65 de ani cum este în prezent. Activitatea controlorului civil de trafic aerian conduce la o uzură accentuată a capacităţii de observare şi coordonare a traficului aerian, iar vârsta maximă de 65 ani reprezinta un risc pentru siguranţa pasagerilor.

Liderului grupului PNL a precizat că și aceste două propuneri vor avea susținerea domniei sale în vederea îndeplinirii, solicitând, la rândul său, aportul important pe care îl pot aduce membrii CNMR prin experiența și expertiza acestora.

De asemenea, sindicatele din educatie, membre ale CNMR, au solicitat sprijin în vederea îndeplinirii măsurii propuse de Coalitie privind alocarea a 4,5% din PIB pentru sectorul educațional în bugetul pentru anul 2017 - până în 2018 să se ajungă treptat la 6% - Liderul Grupului PNL asigurând membrii CNMR de susținerea sa.

CNMR a mai prezentat Liderului Grupului Parlamentar al PNL din Camera Deputaților alte două măsuri necesare pentru modernizarea Parlamentului, respectiv:

1. analizarea situațiilor de conflict de interese care pot apărea în decursul activității de legiferare (depunere de amendamente, vot în comisie și în plen) și sancționarea acestora prin lege, atunci când parlamentarul își produce sieși, familiei sau asociaților un avantaj;

2. impunerea unor proceduri mai stricte de lucru în comisiile parlamentare, astfel încât procesele-verbale care rezultă în urma ședințelor comisiilor parlamentare să reflecte transparent și corect activitatea din comisie (autorii amendamentelor, prezența etc.).

La finalul întâlnirii, Liderul Grupului parlamentar PNL din Camera Deputaților a declarat că măsurile care au fost analizate si agreate vor fi prezentate și colegilor de grup în următoarea ședința a acestuia în scopul obținerii votului de susținere. De asemenea, Eugen Nicolăescu a propus reprezentanților CNMR încheierea unui Protocol de colaborare între cele două structuri și organizarea de întâlniri lunare sau ori de câte ori este nevoie pe teme clar stabilite.

Astfel, măsuri propuse de CNMR primesc și sprijinul celei de-a treia formațiuni politice din Camera Deputaților, respectiv din partea Grupului parlamentar PNL, după susținerea primită din partea Grupurilor parlamentare ALDE și PSD din Cameră.

Mai multe articole despre:
Camera Deputaţilor cnmr modernizarea romaniei