MENIU

Bogdan Chirieac: Cele două mari partide politice se vor scufunda

<p>Bogdan Chirieac</p>

Analistul politic Bogdan Chirieac este de părere că cele două mari partide politice, PNL şi PSD, se vor scufunda în urma învestirii unui guvern tehnocrat. De aceeaşi părere este şi jurnalistul de investigaţii Dan Bucura. Această temă a fost dezbătută în emisiunea Deschide Lumea, de la Realitatea TV, de Lavinia Şandru şi invitaţii săi.

Analistul Bogdan Chirieac a explicat că PSD a capitulat în ceea ce priveşte propunerea unui nume pentru funcţia de premier, numindu-l pe Liviu Voinea.

“Dragnea a făcut o propunere de formă pentru a putea fi respinsă, în cazul funcţiei de premier. El a capitulat din prima seară, oficial. Eu cred că va urma o restructurare fără precedent a partidelor. Nu degeaba preşedintele Iohannis a cerut Parlamentului să ridice imunitatea atunci când procurorii o cer. Iohannis ne-a învăţat că tot ceea ce spune are un corespondent în realitate. E o restructurare, dânşii o hotărăsc, Parlamentul e suveran. Eu cred că din puterea legislativă decurg şi celelalte puteri”, a spus Chirieac.

Marian Trifu, analist politic, susţine că are încredere în Dacian Cioloş, el fiind o persoană cu experienţă în gestionarea instituţiilor.

“Speranţele, ale mele şi cred că ale multora, se îndreaptă către capacitatea lui Dacian Cioloş de a gestiona ce se află sub domnia sa, din punct de vedere ierarhic şi instituţional. Cioloş are experienţa de a gestiona şi de a lucra cu structuri, instituţii. Sunt oameni care pot, la un anumit tip de comandă politică, să blocheze implementarea anumitor proiecte, pot pune beţe-n roate. Dacian Cioloş sper că-şi va alege miniştri care să înţeleagă şi să vadă şi ei situaţia în aceeaşi manieră în care o vede el, dar care să şi colaboreze cu Parlamentul”, a conchis Marian Trifu.

Totodată, Bogdan Chirieac este de părere că Dacian Cioloş trebuie să colaboreze cu administraţia centrală şi locală, până să colaboreze cu Parlamentul. Potrivit acestuia, obiectivul premierului desemnat şi a guvernului său nu este să organizeze alegerile de anul viitor, ci să ţină ţara pe linie de plutire până când se va definitiva reforma partidelor politice.

Jurnalistul de investigaţii Dan Bucura a explicat că întrebarea esenţială, în acest caz este de ce nu l-a propus PNL pe Dacian Cioloş ca tehnocrat?”.

Acesta a răspuns la întrebare: “Din două motive: pentru că nu l-au vrut şi pentru că le-a fost frică. Trebuie să ne amintim că PNL a făcut pasul înapoi în a lua Primăria Capitalei. De ce? Spun de frică, pentru că mdacă PNL propunea această formulă, asta cu premier tehnocrat şi o echipă independentă politic, nu convine pentru că ar însemna pentru clasa politică sfârşitul, compromiterea totală. Nici stânga, nici dreapta nu-şi doreşte, în esenţă, ca echipa lui Cioloş să funcţioneze ca pe roate”.

Bogdan Chirieac este de părere că prăbuşirea formaţiunilor politice importante ar putea face loc unor partide mici, cum este şi cel condus de Traian Băsescu. Totodată, analistul politic spune că există şanse foarte mari să apară un nou partid, creat de Dacian Cioloş.

„Îmi este foarte teamă că scufundarea partidelor mari, pentru că se scufundă categoric, va lăsa un spaţiu de manevră pentru Traian Băsescu şi partidul său.Gândiţi-vă că Mani Pulite din italia l-a adus pe Berlusconi. Vă dau o ştire, un alt partid se crează, va fi un partid prezidenţial şi va fi creat de domnul Cioloş. Dacă vor avea minimul de succes, vor crea acest partid”, a explicat analistul.

Dan Bucura susţine că dacă Dacian Cioloş şi-ar înfiinţa un partid, formaţiunea ar avea şanse de succes.

“Despre un nou partid, vreau sa merg pe un scenariu. Deci, se face guvernul, susţinut fiind cred că are şanse şi să performeze. Asta înseamnă că poporul îl iubesc, îl plac. În spatele guvernului se face partidul, tinerii plac şi guvernul şi partidul. După care vine proba alegerilor locale, în care până acum partidele mici nu aveau nicio şansă. Despre aceste alegeri am învăţat că statul de drept când va vedea ce ticăloşii fac partidele mari, statul de drept poate băga oameni la închisoare nişte oameni, iar partidul mic creşte”, este de părere jurnalistul de investigaţii.