MENIU

Băsescu: Situaţia din Ucraina nu e uşoară deloc, există riscul EXTINDERII CONFLICTULUI

Băsescu: Situaţia din Ucraina nu e uşoară deloc, există riscul EXTINDERII CONFLICTULUI

Preşedintele Băsescu a declarat, marţi, că situaţia din Ucraina nu este uşoară deloc şi că există riscul extinderii conflictului şi în regiunea Odessa, ”ceea ce ar putea afecta, considerabil, şi situaţia Transnistriei, dacă, într-adevăr, Federaţia Rusă are ca obiectiv să revină la gurile Dunării”.

”Situaţia din Ucraina nu este uşoară deloc”, a declarat preşedintele Traian Băsescu, în conferinţa de presă comună cu omologul său ceh, întrebat dacă vizita vicepreşedintelui SUA, Joe Biden, la Bucureşti are legătură cu situaţia din Ucraina.

Traian Băsescu a arătat că, pe de o parte, în Donețk muncitorii au ieşit în stradă cerând unitate, pe de altă parte, la Slaviansk, în noaptea aceasta, s-au auzit focuri de armă şi au avut loc confruntări militare.

”Este foarte greu de anticipat ce se va întâmpla, mai ales că Federaţia Rusă nu face publică o poziţie a sa, o poziţie credibilă, care să ne ajute să înţelegem şi care va fi implicaţia Federaţiei Ruse pe mai departe”, a spus şeful statului.

Preşedintele României a mai arătat că ceea ce este cert este faptul că există riscul extinderii conflictului şi în regiunea Odessa, ”ceea ce ar putea afecta considerabil şi situaţia Transnistriei, dacă, într-adevăr, Federaţia Rusă are ca obiectiv să revină la gurile Dunării, la braţul Chilia”.

”Noi nu excludem această posibilitate şi o considerăm doar o chestiune de timp”, a mai susținut preşedintele Traian Băsescu.

Potrivit lui Traian Băsescu, ”situaţia din Ucraina fragilizează situaţia Republicii Moldova”.

”Republica Moldova este aproape de semnarea Acordului de asociere şi a Acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană şi nu excludem posibilitatea ca în perioada următoare să fie provocări, cum a fost cea a prezenţei lui Rogozin în Republica Moldova şi Transnistria pe 9 mai, cu survolarea spaţiului aerian al României”, a spus Băsescu.

Potrivit şefului statului, ”situaţia Republicii Moldova va putea fi controlată cu calm şi fără a se ajunge la povocări, dar situaţia din Ucraina, însă, are o miză extrem de importantă, şi mai este o săptămână până la alegerile prezidenţiale”.

Traian Băsescu a arătat că este esenţial ca preşedintele ales să fie votat pozitiv sau negativ şi în estul Ucrainei, pentru a da legitimitate pe tot teritoriul Ucrainei noului preşedinte.

Preşedintele Cehiei, Milos Zeman, a declarat la rândul său, răspunzând aceleiaşi întrebări, că Repulica Cehia nu a fost ameninţată cu ”bombardier”.

”Părerea noastră este aceeaşi cu a domnului preşedinte. În cazul ajutorului economic pentru Ucraina, din partea Uniunii Europene sau de la FMI, nu ar trebui să ajungă în buzunarele oligarhilor, ci să ajute la dezvoltarea economică a Ucrainei şi pentru investiţii noi în transport, infrastructură şi în energie”, a explicat preşedintele Republicii Cehia.

”La fel ca domnul preşedinte, cred că sunt un pas pozitiv alegerile prezidenţiale de la sfârşitul acestei luni. Ucraina nu are o limită inferioară pentru alegeri, deci va fi practic formal valabilă, chiar dacă nu va participa populaţia vorbitoare de limbă rusă”, a mai declarat Milos Zeman.

Preşedintele Cehiei a arătat că absenţa vorbitorilor de limbă rusă de la vot este o greşeală şi a adresat o invitaţie cetăţenilor din estul Ucrainei să meargă la vot, pentru că în caz contrar nu este exclus ca prin acest boicot să se creeze o tensiune între estul şi vestul Ucrainei, care va slăbi țara şi mai mult în viitor.