MENIU

Băsescu: Nu e în interesul României ca premierul să aibă o poziţie dubioasă legat de R. Moldova

Băsescu: Nu e în interesul României ca premierul să aibă o poziţie dubioasă legat de R. Moldova

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că nu este în interesul Republicii Moldova şi nici în interesul României ca premierul român să aibă o poziţie dubioasă legat de Republica Moldova, referindu-se la afirmaţiile lui Ponta legate de bursele pentru studenţii moldoveni.

"Pentru mine, a fost un semnal extrem de neplăcut conferinţa făcută de Iurie Leancă cu premierul Ponta la Bucureşti, şi punerea sub semnul întrebării a numărului de burse pe care le acordăm tinerilor moldoveni. Nu mi-a plăcut deloc, mai ales că nu este nici în interesul Republicii Moldova şi nici în interesul României ca prim-ministrul României să aibă o poziţie dubioasă legat de Republica Moldova", a spus preşedintele Traian Băsescu, la Adevărul Live.

"Hai să reducem numărul de burse (...), hai să mai vedem ce mai putem face noi, preşedintele mai trebuie lăsat cu părerile lui, acest lucru nu ne face bine. Leancă poate să aibă ce părere vrea", a mai comentat preşedintele Traian Băsescu.

Despre repetarea scenariului din Crimeea în Republica Moldova, Traian Băsescu a spus că "în niciun caz România nu va interveni militar".

"Vreau să ne înţelegem cu lucrul acesta, să tăiem din capul locului varianta România, de capul său, invadează Republica Moldova", a declarat Traian Băsescu, despre scenariul în care ceeea ce se întâmplă în Ucraina ar putea să se repete şi în Republica Moldova.

Şeful statului a precizat, însă, că ce s-a întâmplat în Crimeea este o proiecţie pentru un scenariu care s-ar putea întâmpla în Republica Moldova, adăugând: "Nu ne-ar conveni un astfel de scenariu aplicat în Republica Moldova".

Traian Băsescu a ţinut să precizeze că adesea a depistat "aproape o plăcere a politcienilor moldoveni, la vârf, să bârfească mai degrabă România, decât Federaţia Rusă".

"Este un lucru pe care trebuie să îl spunem cinstit, le-am spus şi în faţă când am avut ocazia să o fac", a arătat şeful statului, precizând că, în opinia sa, "abordarea politică la Chişinău este una riscantă, aceea de a menaja continuu sensibilităţile Federaţiei Ruse şi a nu spune drept în faţă, la Moscova, ce vrea, ce doreşte, cum vrea să rezolte problema transnistreană, cum vrea să evolueze mai departe în direcţia Vest, dacă este o dorinţă sinceră a politicienilor".