MENIU

Băsescu susține executivul proeuropean condus de Maia Sandu și desființează guvernarea Plahotniuc

Fostul președinte Traian Băsescu consideră că ce se întâmplă la Chișinău este o evoluție pozitivă, importantă fiind numirea unui guvern cu Maia Sandu în funcția de premier și cu n program proeuropean, o alegere pe care consideră că Igor Dodon a fost obligat să o facă. Despre tabăra lui Vlad Plahotniuc, Băsescu crede că a pierdut alegerile, dar nu vrea să lase puterea. 

Traian Băsescu susține noul guvern de la Chișinău, garanțiile sale fiind numirile consistente de miniștri din echipa ACUM și programul proeuropean pe care Igor Dodon, crede fostul președinte, a fost obligat să îl accepte. 

Într-o discuție la Realitatea TV cu Andrian Candu și Cozmin Gușă, Băsescu a abordat toate chestiunile fierbinți de la Chișinău și a făcut, la final și un pronostic: tandemul Dodon-Plahotniuc va pierde. 

”Povestea cu Dodon și banii. Ce treabă are cu alegerile?”, a întrebat Băsescu, cu referire la presuusa finanțare a lui Dodon de la Moscova.  ”În februarie, povestea asta nu era. A plesnit acum când Plahotniuc a constatat că nu face coaliție cu socialiștii. A fost arătată ca un element de răzbunare. Foarte bine, să răspundă în fața legii. Dar una e una, alta e alta. Avem în față o legislatură care s-a terminat. Iar niște domni spun ”noi nu vrem să plecăm. Noi stăm în birourile noastre, suntem stăpânii structurilor”. Suntem într-o Moldovă care infirmă posibilitatea ca prin alegeri democratice să fie schimbată puterea”, a observat Băsescu.

Fostul președinte a amintit că pentru scurt timp, Plahotniuc a fost considerat o variantă viabilă, atât în UE cât și la Washington, lucru care s-a schimbat însă.

Anunț șoc din tabăra Plahotniuc. Candu, aluzie la o invazie rusească: ”Cetățenii să fie vigilenți”

”A fost vremea de înflorire a lui Plahotniuc, când după o criză politică a reușit să adune parlamentari din toate partidele și să facă o majoritate cu care a scos Moldova din criză. A fost primit și la Bruxelles și la Departamentul de Stat. După un an s-au dumirit de modul de exercitare a puterii de către Plahotniuc și a fost repudiat”, a spus Băsescu.

Băsescu a mai observat și că toate condițiile pe care Dodon le-ar fi pus democraților, incusiv federalizarea Moldovei, nu au fost puse blocului ACUM. 

”Am văzut condițiile pe care i le-ar fi pus Dodon. Am fost tot timpul în contact cu alianța ACUM și lor nu li s-au pus astfel de condiții. Dacă alianța ACUM a fost de acord să cedeze conducerea parlamentului, guvernul, cu multe ministere, e al alianței ACUM. Și încă un lucru: Dodon a numit cetățeni români, ceea ce mie îmi arată că oricât ar fi de prorus Dodon, este clar că înțeles că a pierdut bătălia rusească. Povestea că Dodon ne duce în brațele Rusiei cu un guvern pro-occidental e o poveste pe care să o spună Candu cui vrea”, a mai spus Băsescu.

Fostul președinte a insistat de altfel că guvernul condus de Maia Sandu este un guvern pe care ”Dodon a fost obligat să îl accepte”.

”Dodon, în criză, a dat tot Executivul unei alianțe proeuropene. De la Moscova din câte știu, Dodon a avut instrucțiuni să nu facă alianță cu Plahotniuc. (...) E păcat să spună cineva că Maia Sandu și Andrei Năstase s-au vândut rușilor. Au trecut printr-o perioadă extrem de grea după alegeri. Iar acum, Dodon nu a mai avut ce face”, a mai spus Băsescu.

Plahotniuc nu cedează. Protestatari cu corturi în Chișinău ”apără instituțiile statului” 

Fostul președinte are și un pronostic: Atât Dodon cât și Plahotniuc vor pierde. ”Eu îi văd pe amândoi perdanți. Își vor scoate mizeriile la suprafață”, a spus fostul președinte. 

Băsescu s-a declarat optimist și în privința viitorului R. Moldova și a unei eventuale uniri cu România. 

”Nu trebuie să fim pesimiști. Gândiți-vă că 28-30% din populația R. Moldova este pentru reunificare și am pornit în 2005 de la 4%. Din 3,5 milioane ceățeni ai R. Moldova, un milion sunt și cu cetățenie română. Cum va arăta Moldova cu două milioane de cetățeni români?”, s-a întrebt Băsescu.

Socialiștii lui Igor Dodon și proeuropenii conduși de Maia Sandu și Andrei Năstase au convenit sâmbătă să formeze un guvern de coaliție care, teoetic, ar trebui să ducă la înlăturarea Partidului Democrat controlat de oligarhul Vlad Plahotniuc. 

Curtea Constituțională, controlată de Plahotniuc, a invalidat însă noul executiv, iar vechiul guvern nu pare să intenționeze să se retragă. 

Dezbatere aprinsă la Realitatea TV pe tema situației din Republica Moldova

 

Mai multe articole despre:
Republica Moldova traian baescu Maia Sandu