MENIU

Bâlbe în coaliție pe majorarea pensiilor românilor. Adrian Câciu: „Nu vă grăbiți, avem deficit. E prematur să discutăm despre un procent”

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor

Coaliția se bâlbâie când vine vorba de majorarea pensiilor. După ce Klaus Iohannis a cerut explicit o majorare de 15%, ministrul de Finanțe vine acum și spune că Guvernul trebuie să țină cont că țara este în procedură de deficit excesiv.

Ministrul Finanțelor - Adrian Câciu a anunțat luni că procentul de majorare ar putea fi de peste 10%, în funcție de cât își permite bugetul. Cu toate acestea, ministrul spune că românii vulnerabili ar putea primi alte ajutoare pe lângă pensie. 

Întrebat de procentul cu care se vor majora pensiile în România, Adrian Câciu a invocat procedura de deficit excesiv în care se află România.

„Vă grăbiți cu procentele. Trebuie să avem în vedere că suntem în procedură de deficit excesiv . Iar, în funcție de prognoza pe care o vom primi de la Comisia Națională de Prognoză , o să vedem cum este anul 2023. Pentru că trebuie să reducem în continuare deficitele, măr refer atâr la deficitul public, cât și la deficitul la fondul de pensii. 

A discuta despre un procent - 15%, 13%, 11%, 10% - este prematur până nu avem toate datele”, a declarat Adrian Câciu, luni, la sediul PSD din Kiseleff.

Klaus Iohannis cerut un procent de 15% pentru creșterea pensiilor. Șeful statului a transmis că pensiile trebuie să fie majorate cu cel puțin 15% pentru a acoperi creșterea inflației, dar a avertizat că trebuie să permită bugetul de stat. 

„Dacă vorbim de creşterea pensiilor trebuie să vedem contextul mai larg. S-au vehiculat 10%, 11%, dar nu putem să aşteptăm de la pensionar să plătească ei preţul crizelor şi în condiţiile în care avem o inflaţie de peste 15% eu cred că ar fi corect să ţină cont de această inflaţie creşterea şi atunci, după părerea mea, trebuie să fie o creştere mai mare. Nu putem aștepta de la pensionari să plătească prețul crizelor. Creșterea să țină cont de inflație și atunci să fie mai mare decât procentul vehiculat. Nu ştiu dacă bugetul permite o creştere de 15%, însă cred că trebuie luate în considerare toate opțiunile și venit cu o creştere care compensează în bună măsură inflaţia. Trebuie atenţie sporită pentru cei cu pensii mici, fiindcă acolo apar problemele cele mai mari”, a declarat Klaus Iohannis, de la Bruxelles, înaintea summitului Consiliului European din 20 octombrie.

La rândul lui, și premierul Nicolae Ciucă a afirmat că procentul de majorare a pensiilor poate fi și 15%, dar și o altă cifră. Șeful executivului a explicat că în continuare se lucrează la finalizarea calculelor, astfel încât propunerea finală să fie și sustenabilă.

În timp ce PNL susține o creștere de 15 %, PSD a avansat o variantă de 11-12%. Ministrul PSD al Muncii - Marius Budăi a declarat că o decizie va fi luată doar în coaliția de guvernare.

„Nu am nicio rușine să-i reamintesc domnului președinte KIaus Iohannis când era Cîțu premier și nu era criză și război, domnia sa spunea că nu sunt bani de pensii. Mă deranjează personal această discuție în spațiul public, cine oferă mai mult pensionarilor. Cred că și pe pensionari îi deranjează.

Dacă venim cu o mărire de 25% facem rău, va declanșa inflația. Am vorbit cu specialiștii. Devenim neserioși cu aceaste anunțuri pompieristice. Pensiile se majorează”, a spus și prețedintele PSD - Marcel Ciolacu.