MENIU

ANALIZĂ. Lista privilegiilor pe care și le-au votat politicienii în 2015. Ce salarii şi-au majorat

<p>Ce beneficii şi-au votat parlamentrii &icirc;n 2015. A fost un an bun pentru ei</p>

Anul 2015 a fost unul în care aleșii au avut grjiă de propriile venituri. Pensii speciale pentru parlamentari și aleși locali, salarii majorate prin ordonanță de urgență pentru demnitari (președinte, premier, miniștri, șefi se servicii). Nu au fost uitați nici angajații de la Guvern și Adminitrația Prezidențială, ale căror salarii au fost majorate cu 70%. În tot acest timp, parlamentarii şi Guvernul nu au vorbit despre impactul bugetar al acestor măsuri, comparativ cu măsurile pentru populaţie, unde de fiecare dată s-a luat în calcul impactul bugetar.

1. Pensii pentru aleși locali

Pe modelul parlamentarilor, primarii, viceprimarii, şefii de consilii judeţele, actuali sau foşti vor primi şi ei pensii speciale, asta după ce Senatul a adoptat proiectul de lege cu 86 de voturi "pentru" și o abținere. PNL a părăsit plenul în timpul votului. Legea va merge la președintele Klaus Iohannis, care are trei opțiuni: o poate promulga, retrimite Parlamentului pentru reexaminare sau ataca la CCR.

Potrivit proiectului de lege, cuantumul indemnizaţiior pentru limita de vârstă se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.

Pentru mandatele incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, care nu poate fi mai mic de 2 ani de activitate de primar şi viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte de consilii judeţene.

Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă ar urma să fie suportat din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Ce pensii iau aleșii pentru un mandat
 

- primarul general al Capitalei - 2.130 lei;

- şef de consiliu judeţean - 1.746 lei;

- primar municipiu reşedinţă de judeţ cu peste 150.000 de locuitori - 1.646 lei;

- primar comună cu până în 3.000 de locuitori - 1.009 lei.

În România sunt 16.931 localitati, adică tot atâtea primării.

- 103 municipii;

- 217 oraşe;

- 473 localităţi componente ale oraşelor;

- 2.861 sate reşedinţă de comună;

- 12.487 sate componente ale comunelor;

- 470 sate aparţinătoare municipiilor şi oraşelor.


2. Pensii speciale pentru parlamentari

Pe 15 decembrie, parlamentarii au adoptat proiectul de lege privind pensiile speciale, în urma reexaminării cerute de Klaus Iohannis, cu 300 de voturi "pentru", două "împotrivă" și opt abțineri. Procedura a fost, însă, contestată de liberali, care au părăsit sala de plen. Mai mult decât atât, parlamentarii rămân și cu majorările pe care și le-au votat pentru transport și cazare. Tot azi, senatorii discută în comisii despre pensiile speciale ale primarilor, potrivit Realitatea TV.

Parlamentarii au adoptat proiectul de lege privind pensiile speciale, în urma reexaminării cerute de Klaus Iohannis, cu 300 de voturi "pentru", două "împotrivă" și opt abțineri. Procedura a fost, însă, contestată de liberali, care au părăsit sala de plen. Mai mult decât atât, parlamentarii rămân și cu majorările pe care și le-au votat pentru transport și cazare. Tot azi, senatorii discută în comisii despre pensiile speciale ale primarilor, potrivit Realitatea TV. 

- un mandat: 1.500 de lei

- două mandate: 3.100 de lei

- trei mandate: 4 .400 de lei

Asta în condiţiile în care pensia medie în România este de 890 de lei.

3. Salarii mărite pentru demnitari prin OUG

Senatul a hotărât, miercuri, respingerea proiectului de lege referitor la Ordonana de Urgenţă numărul 14/2015 prin care era prevăzută creşterea salariilor unor unor categorii de înalţi demnitari.

Reprezentanţii camaerei superioare a Parlamentului au decis cu o majoritate covârşitoare respingerea proiectului de lege prin care era aprobată o ordonanţă de urgenţă în urma căreia preşedintele României, preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, şefii serviciilor de informaţii, dar şi alţi 43 de demnitari ar fi beneficiat de o mărire a salariilor. 

Ordonanța de Guvern 14/2015, act normativ adoptat de Executiv în ședința din 8 iulie, stabilește creșteri ale indemnizațiilor pentru înalții demnitari începând cu 1 august, fiind publicată în Monitorul Oficial din 11 iulie.

Anexa la OG 14/2015 stabilește că președintele României, președintele Senatului, președintele Camerei Deputaților și prim-ministrul vor avea o indemnizație brută de 21.540 de lei. Totodată, vicepremierul va avea o indemnizație lunară brută de 20.000 de lei.

Indemnizaţiile preşedintelui, prim-ministrului şi preşedinţilor celor două Camere parlamentare vor fi majorate la 21.540 lei brut (15.108 lei net), remuneraţie acordată şi şefului ICCJ, iar salarizarea vicepremierului va fi fixată la 20.000 lei brut (14.024 lei net), au declarat surse oficiale, potrivit Mediafax

Miniştrii şi alte categorii de demnitari, inclusiv şefii serviciilor de informaţii, vor primi o indemnizaţie lunară de 19.055 lei brut (13.365 lei net).

În această ultimă categorie au fost incluşi şi consilierii prezidenţiali, care au rang de ministru.

În prezent, preşedintele ţării este remunerat lunar cu aproximativ 6.500 lei net, preşedinţii celor două Camere parlamentare şi prim-ministrul - cu 6.184 lei net, vicepremierul - cu circa 5.800 lei net, iar ministrul - cu 5.350 lei net.

4. Salarii mărite pentru angajații Guvernului  şi cei din Administraţia Prezidenţială

Salarizarea personalului din cadrul Administraţiei Prezidenţiale şi aparatului de lucru al Guvernului se stabileşte la nivelul de salarizare maxim aflat în plată aferent funcţiilor din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, prevede o lege aprobată de Parlament, creşterea ajungând până la 70%.

Legea 174, prin care Parlamentul a decis majorarea salarială, a fost publicată în Monitorul Oficial pe 30 iunie, iar prevederile acesteia modifică OUG 86/2014, care stabileşte măsuri de reorganizare la nivelul administraţiei publice centrale.

Actul normativ a intrat în vigoare la 1 iulie. Astfel, personalul din cadrul Aministraţiei Prezidenţiale şi angajaţii care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Guvernului vor primi efectiv mai mulţi bani din august.